Ο Αβραμόπουλος για τον ΟΣΕΠ

Ο Αβραμόπουλος για τον ΟΣΕΠ

 

Με αφορμή την 21η επέτειο ίδρυσης του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου (ΟΣΕΠ), ο υπουργός Εξωτερικών Δ. Αβραμόπουλος δηλώνει τα εξής:  

Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου (ΟΣΕΠ) ξεκίνησε το 1992 ως άτυπο φόρουμ για τον ειρηνικό διάλογο μεταξύ των χωρών μιας περιοχής που είχε μόλις εξέλθει από την περίοδο του ψυχρού πολέμου, χωρών που ως όμορες στην  ευρύτερη περιοχή του Ευξείνου Πόντου είχαν κοινές ιστορικές εμπειρίες. 

Το 1999, χάρη στο κοινό όραμα των εταίρων του, ο Οργανισμός μετεξελίχθηκε σε βασική πλατφόρμα περιφερειακής συνεργασίας. Έκτοτε έχει αποδείξει την αποτελεσματικότητά του όχι μόνο όσον αφορά την προώθηση της ανάπτυξης σε τομείς όπως οι μεταφορές και το εμπόριο, η ενέργεια και οι επενδύσεις, αλλά και την ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ των κρατών μελών και των λαών τους καθώς και την εδραίωση της ειρήνης και της σταθερότητας σε όλη την περιοχή.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 21 ετών, η ευρύτερη περιοχή του Ευξείνου Πόντου γνώρισε ευρύτατες οικονομικές και πολιτικές αλλαγές. Αναπτυχθήκαμε και αντισταθήκαμε στις οικονομικές καταιγίδες. Και ο ΟΣΕΠ μας παρείχε και συνεχίζει να μας παρέχει ένα πλαίσιο για τις κοινές μας προσπάθειες που έχουν ως στόχο να φέρουν την ευημερία στους λαούς της περιοχής.

Ως ένα από τα ιδρυτικά μέλη του ΟΣΕΠ και ως περιφερειακός εταίρος με μακροχρόνιους δεσμούς φιλίας με τις χώρες και τους λαούς της περιοχής, η Ελλάδα έχει αποδείξει τη δέσμευσή της έναντι του οράματος του Οργανισμού, υποστηρίζοντας σταθερά τις πρωτοβουλίες του και φιλοξενώντας την Τράπεζα Εμπορίου και Αναπτύξεως του Ευξείνου Πόντου στη Θεσσαλονίκη και το Διεθνές Κέντρο Μελετών Ευξείνου Πόντου στην Αθήνα.

Η Ελλάδα μοιράζεται τις ίδιες φιλοδοξίες με τους εταίρους της για τον ΟΣΕΠ, όπως η συνέχιση της αξιοποίησης των εργαλείων συνεργασίας που έχουμε δημιουργήσει για την προώθηση της ανάπτυξης νέων ευκαιριών επιχειρηματικότητας και επενδύσεων στην περιοχή μας. Η διττή μας προτεραιότητα είναι η διατήρηση των μέχρι σήμερα επιτευγμάτων του ΟΣΕΠ και η ακόμη μεγαλύτερη αξιοποίηση τους προς το κοινό αμοιβαίο όφελος των κρατών μελών.

Εύχομαι σε όλους μας – στα κράτη μέλη του ΟΣΕΠ – να συνεχίσουμε με επιτυχία τα κοινά μας εγχειρήματα για την προώθηση της ανάπτυξης, της σταθερότητας, της ειρήνης και της ευημερίας σε ολόκληρη την περιοχή μας και για όλους τους λαούς της.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ