Παπακωνσταντίνου-«Δείχνει» Βενιζέλο, αμήχανο το ΠΑΣΟΚ

Παπακωνσταντίνου-«Δείχνει» Βενιζέλο, αμήχανο το ΠΑΣΟΚ

Ρεπορτάζ: Ζαφειριάδου Μαριτίνα

Μπορεί ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου να παραπέμπεται πλέον για απιστία σε βαθμό κακουργήματος, έφερε όμως σε δύσκολη θέση χθες το ΠΑΣΟΚ, με την ολομέτωπη επίθεσή του κατά του διαδόχου του στο υπουργείο Οικονομικών και νυν προέδρου του κόμματος, Ευάγγελου Βενιζέλου.

Στην ομιλία του, που κύλησε σε καθεστώς απόλυτης ησυχίας μέσα στην αίθουσα της Ολομέλειας, ο πρώην υπουργός αφού κατηγόρησε μέλη της προκαταρκτικής επιτροπής που ερευνά την υποθεση της λίστας Λαγκάρντ για «συστηματική προσπάθεια κατασκευής ενοχής» εις βάρος του, επιχείρησε να εξηγήσει τον χειρισμό του ως προς τον τρόπο κτήσης, αλλά και αξιοποίησης της λίστας όσο ήταν υπουργός Οικονομικών, αφήνοντας αιχμές για μη ανάλογη συμπεριφορά από τον διάδοχό του Ευάγγελο Βενιζέλο, αλλά και τον τότε επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιωάννη Διώτη.

«Σοβαρολογούμε; Τους εμπόδισε η έλλειψη του χαρτιού των Γάλλων για να αξιοποιήσουν τις πληροφορίες αυτές, την ώρα που το ΣΔΟΕ μπορεί και οφείλει να αξιοποιεί ακόμα και ανώνυμες πληροφορίες;», αναρωτήθηκε, «γιατί τα στοιχεία αυτά παραδόθηκαν από τον κ. Διώτη στο διάδοχό μου Υπουργό Οικονομικών και μετά καταχωνιάστηκαν σε ένα συρτάρι επί 16 ολόκληρους μήνες; Ποιον κοροϊδεύουμε εδώ πέρα;». Ακόμα και έτσι όμως, διερωτήθη γιατί δεν τον ρωτούσαν για να τους διευκρινίσει πώς ήρθαν τα στοιχεία και ειδικά για τον κ.Βενιζέλο «τι ακριβώς έκανε ο ίδιος για τη λίστα αυτή».

Ως επίθεση στον Ευάγγελο Βενιζέλο ερμηνεύθηκε ακόμα η αποστροφή του λόγου του πρώην τσάρου της Οικονομίας ότι «κάποιοι πιστεύουν ότι ο μόνος δρόμος για την προσωπική τους διάσωση είναι να συκοφαντήσουν και να καταστρέψουν τους προκατόχους τους στην κυβέρνηση και στο κόμμα», κάτι που ο ίδιος χαρακτήρισε ως ‘μεγάλο λάθος’, συμπληρώνοντας πως «αυτό είναι μικρότητα και αμοραλισμός, όχι ηγεσία».

Παράλληλα, θύμισε την ταύτισή του από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ με τον Άκη Τσοχατζόπουλο πρόσφατα, όταν υποστήριξε ότι δεν μπορεί το ΠΑΣΟΚ σήμερα να σηκώνει το βάρος των δύο αυτών στελεχών. «Δεν ήμουν όμως εγώ αυτός που υπερασπίστηκε τον κ. Τσοχατζόπουλο στη Βουλή. Ο κ. Βενιζέλος ήταν!», συνέχισε ο πρώην υπουργός, προσθέτοντας αντίθετα ότι εκείνος νομοθέτησε σε σχέση με τις offshore εταιρείες, επιτρέποντας ουσιαστικά να βρεθεί στα δικαστήρια σήμερα ο Άκης Τσοχατζόπουλος.

Η ολομέτωπη επίθεση στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ –παρότι αναμενόμενη από κάποιους- έφερε σε δύσκολη θέση την Ιπποκράτους, που αντέδρασε πολύ μετά και πολύ …αμήχανα με ένα άτυπο μόνο σχόλιο. «Αντιλαμβανομάστε τη δύσκολη θέση του κ. Παπακωνσταντίνου», έλεγαν κύκλοι της Ιπποκράτους, χαρακτηρίζοντας παράλληλα ως ‘πολύ θλιβερό’, αμυνόμενος, «να φτάσει στο σημείο να υιοθετεί τη λογική της πολιτικής σκευωρίας του ΣΥΡΙΖΑ ενώ αυτή έχει καταρρεύσει παταγωδώς, μέσα από σωρεία αυταπόδεικτων στοιχείων που ευτέλισαν τους συκοφάντες»… Στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους, δε, έριχναν την μπάλα στην εξέδρα, κατηγορώντας τον … πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ότι παρά την έντονη ρητορική του το προηγούμενο διάστημα, δεν βρέθηκε καν στη Βουλή χθες για να ψηφίσει…

Εν τω μεταξύ, για σήμερα το μεσημέρι στις δώδεκα προγραμματίζεται νέα συνεδρίαση της προκαταρκτικής επιτροπής, με αντικείμενο διαδικαστικά μόνο θέματα. Όσο για την εξέταση μαρτύρων, αναμένεται να συνεχιστεί το απόγευμα της Τρίτης, προκειμένου να ολοκληρώσει την κατάθεσή του ο πρώην ΓΓ του υπουργείου Οικονομικών Ηλίας Πλασκοβίτης.

 

Πηγή: Real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ