Συνέντευξη Παπανδρέου για Σαμαρά και Πάγκαλο

Συνέντευξη Παπανδρέου για Σαμαρά και Πάγκαλο

 

Για την Χρυσή Αυγή, την ανεργία στους νέους, την πολιτική που εφάρμοσε ως Πρωθυπουργός αλλά και για τη δήλωση του Θεόδωρου Πάγκαλου «μαζί τα φάγαμε», μίλησε ο Γιώργος Παπανδρέου σε τηλεοπτικό σταθμό του Καναδά.

«Η Χρυσή Αυγή είναι μία αντίδραση στη κρίση, προφανώς λανθασμένη. Η Ευρώπη πρέπει να αντιληφθεί ότι  οι πολιτικές της σκληρής λιτότητας πρέπει τουλάχιστον να συνοδεύονται από προγράμματα αντιμετώπισης της ανεργίας», ανέφερε ο Γιώργος Παπανδρέου και συμπλήρωσε:

«Η Χρυσή Αυγή ποντάρει στις ανασφάλειες και τον πόνο. Δεν θα λυθούν τα προβλήματα της Ελλάδας ξυλοκοπώντας μετανάστες. Γι’ αυτό και ως κυβέρνηση είχαμε ασχοληθεί με το πρόβλημα αυτό, περνώντας ένα προοδευτικό νόμο για την ιθαγένεια στους μετανάστες, ειδικά για τους νέους που γεννιούνται στην Ελλάδα».

Ο Γιώργος Παπανδρέου ανέφερε επίσης ότι «την περίοδο μετά την εξαγγελία του δημοψηφίσματος είχα προειδοποιήσει τον τότε αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Σαμαρά, ότι αν επιμείνει με τις εκλογές θα είχαμε ένα Κοινοβούλιο με ακραίους».

 

 

Για το «Μαζί τα φάγαμε» του Θεόδωρου Πάγκαλου:

Ερωτηθείς από τον δημοσιογράφο για την περιβόητη δήλωση του Θεόδωρου Πάγκαλου, ο πρώην Πρωθυπουργός επισήμανε ότι δεν συμφωνεί.

«Δεν συμφωνώ με τη δήλωση, αν και υπάρχει μία αίσθηση αλήθειας σε αυτό, με την έννοια ότι όταν ένας πολιτικός διορίζει ένα πολίτη, χωρίς καμία αξιοκρατία, τότε φταίνε και οι δύο», είπε ο κ. Παπανδρέου και υπογράμμισε ότι «φταίει και το σύστημα που είναι έτσι ώστε να επιτρέπει στον πολιτικό να το κάνει».

«Μόλις ανέλαβα καθιερώσαμε αξιοκρατικές εξετάσεις για οποιονδήποτε ήθελε να εργαστεί στο Δημόσιο. Ένα δεύτερο που έκανα τότε είναι ότι ακόμα και για τις υψηλόβαθμες θέσεις των Γενικών και Ειδικών Γραμματέων των Υπουργείων, δεν φέραμε τους κομματικούς μας φίλους, αλλά τις προκηρύξαμε στο διαδίκτυο ώστε να βρούμε τους καλύτερους», σημείωσε.

 

Για την ανεργία

Σύμφωνα με τον Γιώργο Παπανδρέου, «οι νέοι σήμερα πληρώνουν την ανεπάρκεια ενός συστήματος που δεν λειτουργούσε. Και το σύστημα αυτό πρέπει να αλλάξει».

«Καταλαβαίνω τις διαδηλώσεις και τις διαμαρτυρίες, έχω συμμετάσχει ως νέος σε πολλές. Πέρα όμως από τη διαμαρτυρία, αυτό που έχει σημασία και πρέπει να πούμε στους νέους είναι να συμμετέχουν, να φέρουν λύσεις, να υποστηρίξουν λύσεις. Ως κράτη πρέπει να επενδύσουμε σε ανταγωνιστικά πεδία, όπως η καινοτομία, ο τουρισμός, η πράσινη ενέργεια, η καινοτόμος αγροτική παραγωγή. Είμαστε ανοιχτοί και επιζητούμε τέτοιες επενδύσεις και κρατάμε την Ελλάδα ανοιχτή στον κόσμο», πρόσθεσε.

 

“Είναι μεγάλο λάθος ότι είμαστε δυναστεία”

Ο Γιώργος Παπανδρέου δε δίστασε να αναφερθεί και στην οικογένειά του αλλά και σε όσους τη χαρακτηρίζουν ως «δυναστεία».

«Είναι μεγάλο λάθος ότι είμαστε δυναστεία. Κάποιοι μιλάνε για δυναστεία επειδή ήμουν ο τρίτος κατά σειρά Πρωθυπουργός στην οικογένειά μου. Όμως αυτό είναι μεγάλο λάθος. Στην πραγματικότητα είμαστε τρεις γενεές που έδωσαν μάχες για την δημοκρατία. Ο παππούς μου φυλακίστηκε έξι φορές και βρέθηκε εξόριστος μαχόμενος για την δημοκρατία, ο πατέρας είχε τα ίδια βιώματα».

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ