Βρούτσης:Η ανεργία τραβάει χειρόφρενο

Βρούτσης:Η ανεργία τραβάει χειρόφρενο

 

“Μια σειρά από επίσημα στοιχεία και από διαφορετικές πηγές μάς επιτρέπουν να είμαστε αισιόδοξοι ότι η ανοδική εξέλιξη της ανεργίας διακόπτεται” τόνισε απόψε, απευθυνόμενος στην Ετήσια Γενική Συνέλευση της Ελληνικής Εταιρείας Διοίκησης Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ), ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης.

Όπως είπε, «από το Σεπτέμβριο του 2012, οπότε άρχισαν ουσιαστικά να εφαρμόζονται οι πολιτικές της σημερινής κυβέρνησης, μέχρι και το Φεβρουάριο του 2013, που υπάρχουν τα πλέον πρόσφατα δημοσιευμένα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η αύξηση του ποσοστού ανεργίας συγκρατήθηκε μόλις στη 1 ποσοστιαία μονάδα (από 26% σε 27%)». Υπογράμμισε επίσης ότι από το 2010 έως και τα μέσα του 2012, αυξήθηκε περισσότερο από 15 ποσοστιαίες μονάδες.

 

Αναφερόμενος στη συνέχεια στα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας και του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), ο κ. Βρούστης επεσήμανε ότι το πεντάμηνο Ιανουαρίου-Μαΐου 2013 το ισοζύγιο προσλήψεων-απολύσεων θα κλείσει θετικά κατά περίπου 72.000 άτομα, σημειώνοντας ότι το α’ τρίμηνο του 2013 οι προσλήψεις συμβάσεων πλήρους απασχόλησης παρουσίασαν αύξηση κατά 19,25%, ενώ των συμβάσεων εκ περιτροπής μείωση κατά 12%.

 

«Όλες οι ενδείξεις συνηγορούν στο ότι το 2013 το ποσοστό ανεργίας σταθεροποιείται, “τραβάει χειρόφρενο”» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βρούτσης και πρόσθεσε ότι αν συνεχιστεί η περαιτέρω μείωση των στρεβλώσεων και η τόνωση των επενδύσεων, θα αρχίσει, έπειτα από 60 συνεχόμενους μήνες ανοδικής τάσης της ανεργίας, η σταδιακή αποκλιμάκωση της από το 2014, ενδεχομένως και εντός του 2013.

 

Στη συνέχεια ο κ. Βρούτσης μίλησε για την απομάκρυνση γραφειοκρατικών διαδικασιών, στη μείωση του ύψους των αποζημιώσεων και στη μείωση του μη μισθολογικού κόστους «που αποτελούσαν εμπόδια για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας». Σημείωσε μάλιστα ότι «για πρώτη φορά, μετά από πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, τα έσοδα του ΙΚΑ για το μήνα Απρίλιο (στη βάση της απασχόλησης του Μαρτίου 2013) παρουσίασαν αύξηση κατά 4% σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα».

 

Σε ό,τι αφορά τα προγράμματα για την ενίσχυση της απασχόλησης που απευθύνονται σε 120.000 άνεργους νέους, ο κ. Βρούτσης έκανε λόγο για «τη μεγαλύτερη παρέμβαση αυτού του είδους σε ευρωπαϊκό επίπεδο» και χαρακτήρισε «προμετωπίδα των δράσεων» την πρωτοβουλία «επιταγή εισόδου στην αγορά εργασίας» για 45.000 άνεργους νέους.

 

Ο κ. Βρούτσης αναφέρθηκε και στο νέο μηχανισμό καθορισμού του κατώτατου μισθού και ότι «ο ρόλος των κοινωνικών εταίρων γίνεται ακόμη περισσότερο κρίσιμος και αποφασιστικός, γιατί έχουν τη δυνατότητα να ενισχύσουν την αντιπροσωπευτική τους βάση και να εμπλουτίσουν το διεκδικητικό τους πλαίσιο».

 

«Οι κοινωνικοί εταίροι πρέπει να λειτουργήσουν με ωριμότητα, συνεκτιμώντας με ρεαλισμό τις πραγματικές παραμέτρους της οικονομίας και της ανταγωνιστικότητας, και όχι “κρυβόμενοι” πίσω από το κράτος, στο οποίο έστελναν συχνά το “λογαριασμό” στο παρελθόν» κατέληξε ο κ. Βρούτσης.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ