Η απάντηση του Τσίπρα στον Σόιμπλε

Η απάντηση του Τσίπρα στον Σόιμπλε

 

Απάντηση στις δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος ανέφερε ότι «είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος για την ανεργία των νέων στο Νότο», έδωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

«Θα του συνιστούσα, αν πραγματικά είναι ευαίσθητος για την ανθρωπιστική κρίση που δημιούργησαν οι πολιτικές του στο Νότο, τότε, ας προκρίνει ως λύση αυτό που έγινε για την Γερμανία σε σχέση με το χρέος της το 1953», ανέφερε ο κ. Τσίπρας  σε δηλώσεις που έκανε στη Μαδρίτη, όπου μαζί με τον Πιέρ Λωράν, Πρόεδρο του ΚΕΑ και τον Κάγιο Λάρα επικεφαλής της Κ.Ο. της Ενωμένης Αριστεράς Ισπανίας συναντήθηκαν με τα Συνδικάτα CCOO και UGT.

Παράλληλα, υπογράμμισε την ανάγκη δημιουργίας ενός μεγάλου μετώπου των λαών της ευρωπαϊκής περιφέρειας απέναντι στην ηγεμονία του νεοφιλελευθερισμού καθώς, όπως τόνισε «μια νέα μεσογειακή άνοιξη των λαών και των κινημάτων μπορεί να ανατρέψει τους σημερινούς συσχετισμούς στην Ευρώπη και να δώσει διέξοδο».

«Η Ευρώπη χρειάζεται ένα σύγχρονο New Deal», είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι «ιδιαίτερα ο ευρωπαϊκός Νότος χρειάζεται ένα πρόγραμμα γενναίων δημόσιων επενδύσεων που θα ξαναζωντανέψουν την ανάπτυξη και θα μειώσουν δραστικά την ανεργία».

« Όσο δεν το αποφασίζουν αυτό, θα ανακυκλώνουν την κρίση και απλώς θα δίνουν κάποιες πρόσκαιρες λύσεις οι οποίες πολύ γρήγορα θα διαψεύδονται, είπε χαρακτηριστικά και σημείωσε ότι η Ευρώπη σήμερα βρίσκεται σε στρατηγικό αδιέξοδο και οι πολιτικές λιτότητας έχουν οδηγήσει στη διάρρηξη της κοινωνικής συνοχής, ιδιαίτερα στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου», επισήμανε.

Όμως, είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, «δεν μπορούμε να αποδεχθούμε ότι αυτό είναι το όραμα της Ενωμένης Ευρώπης» και σημείωσε :

«Στην αρχή μας είπαν ότι υπεύθυνοι για την κρίση είναι οι «τεμπέληδες Έλληνες», μετά οι «τεμπέληδες Ισπανοί», οι «τεμπέληδες Πορτογάλοι» ή οι Ιταλοί. Η πραγματικότητα είναι ότι για την κρίση δεν ευθύνονται οι λαοί. Για την κρίση ευθύνονται οι ισχυροί της Ευρώπης. Το χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο, οι τραπεζίτες, όλοι όσοι θέλουν να κερδίζουν οδηγώντας τους λαούς στην καταστροφή. Η κρίση, λοιπόν, δεν είναι ούτε ελληνική ιδιαιτερότητα, ούτε ισπανική, ούτε οφείλεται στο Νότο και στους τεμπέληδες λαούς του Νότου. Η κρίση είναι ευρωπαϊκή και συστημική. Αν δεν αλλάξουμε το ευρωπαϊκό σύστημα, δεν θα βγούμε από την κρίση. Μένει μόνο να καταλάβουμε ότι δεν μπορεί καμιά χώρα και κανένας λαός μόνος του. Αν, όμως, ενώσουμε τις δυνάμεις μας, τότε αυτοί που σήμερα φαντάζουν ισχυροί και ανίκητοι, θα είναι αυτοί που θα έχουν το μεγάλο δίλημμα για τις επιλογές που πρέπει να κάνουν» .

Για την κατάσταση στην χώρα μας, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «στην Ελλάδα είναι φανερό ότι η μόνη εναλλακτική λύση είναι η σύγχρονη αριστερά και οι συμμαχίες της που μπορούν να πάρουν τη διακυβέρνηση, αλλά και στην Ισπανία, την Πορτογαλία είναι πλέον φανερό: Δεν μπορεί να υπάρξει εναλλακτική χωρίς τη σύγχρονη ριζοσπαστική αριστερά να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξελίξεις, χωρίς να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην προοπτική διακυβέρνησης που θα αλλάξει τα δεδομένα προς όφελος των δυνάμεων της εργασίας».

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ