ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ απειλούν

ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ απειλούν

Ρεπορτάζ: Σκουρής Βασίλης

 

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις που φέρουν τη Νέα Δημοκρατία να κερδίζει οφέλη και ΠΑΣΟΚ (κυρίως) και ΔΗΜΑΡ να μετρούν απώλειες ανεβάζει κατακόρυφα την ενδοκυβερνητική ένταση. Το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο μπορεί να αποτελεί το σημείο τριβής στη σημερινή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, θα τεθεί όμως και ο τρόπος λειτουργίας της κυβέρνησης.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα επιμείνει στην ανάγκη κατάθεσης του νομοσχεδίου, αποστέλλοντας μήνυμα στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συνάντηση που προγραμμάτισε στην Ιπποκράτους στις 2.30 το μεσημέρι με τον υπουργό Δικαιοσύνης Αντώνη Ρουπακιώτη.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προανήγγειλε επίσης ότι θα θέσει γενικότερα θέματα λειτουργίας της κυβέρνησης, αφήνοντας να εννοηθεί ότι το κόμμα του δεν θα ψηφίζει στη Βουλή αν προηγουμένως δεν ενημερώνεται και δεν λαμβάνονται υπόψη οι προτάσεις του.

Κατά Βρούτση – Θέμα με ΦΠΑ

Στο στόχαστρο της Ιπποκράτους ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, τον οποίο κατηγορεί ότι δεν έκανε, ως όφειλε, σχετική αίτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το πρόγραμμα των 400.000 θέσεων για την αντιμετώπιση της ανεργίας. Θέτει επίσης θέμα γιατί αγνοήθηκε η πρότασή του να τεθεί στην τρόικα προ μηνός η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, με την κυβέρνηση να χαρακτηρίζει ανεφάρμοστη την πρότασή του, ενώ τώρα επισήμως παραδέχεται ότι η μείωση του ΦΠΑ μπορεί να τεθεί τον Ιούνιο.

Επιθετική στρατηγική

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα επιμείνει στην επιθετική στρατηγική στο εσωτερικό της κυβέρνησης για δυο κυρίως λόγους. Πρώτον γιατί εκτιμά ότι μια τέτοια τακτική θα αποδώσει στο μέλλον και δεύτερον γιατί αλλάζει την ατζέντα από τις εσωκομματικές έριδες που ταλανίζουν όλο και περισσότερο την Ιπποκράτους.

Να κατατεθεί το νομοσχέδιο

Ο Φώτης Κουβέλης θα επιμείνει επίσης στη σύσκεψη των αρχηγών στην κατάθεση του νομοσχεδίου, αν και δέχεται ότι υπάρχει μεγάλο περιθώριο παρεμβάσεων. Η ηγεσία της ΔΗΜΑΡ μάλιστα είναι σε συνεχή επικοινωνία με τον υπουργό Δικαιοσύνης.

Θα κατατεθεί από ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ;

Σύμφωνα με τις πληροφορίες αν ο πρωθυπουργός επιμείνει στην μη κατάθεση του νομοσχεδίου, δεν αποκλείεται ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ να το καταθέσουν από κοινού ως πρόταση των κοινοβουλευτικών τους ομάδων. Σε μια τέτοια περίπτωση δεν αποκλείεται να συμπλεύσει μαζί τους και ο ΣΥΡΙΖΑ, αν και δεν αποκλείεται η Κουμουνδούρου να καταθέσει δικό της σχέδιο νόμου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θέτει πήχη για Βενιζέλο-Κουβέλη

Η Κουμουνδούρου μάλιστα επιδιώκει να στριμώξει ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, εκθέτοντάς τους σε περίπτωση που υποκύψουν στη στρατηγική του Αντώνη Σαμαρά. Αντιθέτως το ΚΚΕ εμφανίζεται ιδιαίτερα επιφυλακτικό απέναντι στο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο και σύμφωνα με πληροφορίες δεν πρόκειται να το υπερψηφίσει.

Τι θα πράξει – και τι λέει – ο Αντ. Ρουπακιώτης

«Εγώ έπραξα αυτό που ήθελαν τα τρία κόμματα. Τώρα το θέμα είναι στα χέρια των αρχηγών» δηλώνει ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης. Ο υπουργός Δικαιοσύνης αποφεύγει επιμελώς να απαντήσει τι θα πράξει σε περίπτωση που η κυβέρνηση αποφασίσει να μην κατέβει το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο ως έχει ή με παραλλαγές έστω στη Βουλή.

Όμως φέρεται ιδιαίτερα δυσαρεστημένος από τον τρόπο συμπεριφοράς του Μεγάρου Μαξίμου και δη του Γραμματέα της κυβέρνησης Τάκη Μπαλτάκου. Ο υπουργός Δικαιοσύνης φέρεται να έχει πει στους συνεργάτες του ότι ετοίμαζε άλλο νομοσχέδιο και υπό τις οδηγίες της κυβέρνησης επίσπευσε τις διαδικασίες για το αντιρατσιστικό. Έχει να το λέει, μάλιστα, και για τις προτάσεις που του έστειλε η ΝΔ μέσω αρμόδιου υφυπουργού, οι οποίες, όπως επιμένουν συνεργάτες του, ήταν πολύ πιο προωθημένες από τις αντίστοιχες του νομοσχεδίου. Όπως ισχυρίζονται οι ίδιες πηγές, η πρόταση της ΝΔ κατατέθηκε ενώπιον των δυο γενικών γραμματέων του υπουργείου και πέντε ανωτάτων δικαστικών, ενώ τα σχετικά «ντοκουμέντα» υπάρχουν ακόμα στα χέρια του υπουργού.

 

Πηγή: Real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ