Μηνύματα εντός και… εκτός ΠΑΣΟΚ στην ΚΠΕ

Μηνύματα εντός και… εκτός ΠΑΣΟΚ στην ΚΠΕ

Την πορεία του το επόμενο διάστημα αναζητά το ΠΑΣΟΚ, με τον πρόεδρο Ευάγγελο Βενιζέλο να δίνει χθες το στίγμα του κόμματός του, οριοθετώντας τις σχέσεις του με την κυβέρνηση μέσα από μία επίθεση στη ΝΔ που συχνά πιστεύει ότι η κυβέρνηση είναι μονοκομματική και δική της, όπως είπε, και στη ΔΗΜΑΡ που κατά τον ίδιο θέλει να μετέχει στην νομή της εξουσίας αλλά αποφεύγει τις δύσκολες αποφάσεις.

 

Χαρακτήρισε πάντως «εθνική αποτυχία» που θα επηρεάσει και το ΠΑΣΟΚ, τυχόν αποτυχία της κυβέρνησης. Μιλώντας στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του κόμματός του, 48 ώρες πριν από την κρίσιμη σύσκεψη αρχηγών τη Δευτέρα, ο κ. Βενιζέλος υπερασπίστηκε την αναγκαιότητα του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου, στέλνοντας παράλληλα το μήνυμα ότι «χωρίς το ΠΑΣΟΚ δεν σχηματίζεται πλειοψηφία».

Αίσθηση πάντως προκάλεσαν τα μηνύματα που θέλησε να περάσει στο εσωτερικό του, και κυρίως οι βολές κατά των πρώην κορυφαίων στελεχών του κόμματος, που αφού αναδείχθηκαν μέσα από τις γραμμές του ΠΑΣΟΚ, το εγκαταλείπουν ιδρύοντας δικά τους κόμματα και επιχειρώντας έτσι να παίξουν ρόλο παράγοντα στην χώρα… Τους χαρακτήρισε «απελεύθερα στελέχη» και ζήτησε «σεβασμό στην παράταξη που τους ανέδειξε, άλλους με εμβρυουλκό και άλλους με αλεξίπτωτο», παρομοιάζοντας δε τις κινήσεις τους με εκείνες μοναχών στο Βυζάντιο που έφτιαχναν ένα μικρό μοναστήρι για να πάνε να βιώσουν την προσωπική τους ταπείνωση…

 

Όσο για το… κακό παρελθόν του κόμματος, ήταν σαφής: «Δεν θα σηκώσουμε εμείς το βάρος ούτε του Τσοχατζόπουλου, ούτε του Παπακωνσταντίνου, ούτε κανενός άλλου», είπε, φωτογραφίζοντας κατά πολλούς και τον απόντα από την συνεδρίαση Γιώργο Παπανδρέου. Προανήγγειλε νομοθετική πρόταση του ΠΑΣΟΚ για το θέμα των οικονομικών των κομμάτων, που θα στηρίζεται στις δαπάνες και όχι στα έσοδα, αφήνοντας εμμέσως αιχμές για σπατάλες στο παρελθόν και κάλεσε τα άλλα κόμματα να προβούν σε ανάλογο έλεγχο των οικονομικών τους με αυτόν του ΠΑΣΟΚ πριν πιάσουν στο στόμα τους το τελευταίο.

Στο ίδιο μήκος κύματος, μη κρύβοντας την ενόχλησή τους από τους «αποχωρήσαντες» του κόμματος που ιδρύουν νέους φορείς, αλλά και την αγωνία τους για το μέλλον του ΠΑΣΟΚ, τοποθετήθηκαν πολλά στελέχη της ΚΠΕ.

«Πρέπει να δώσουμε απάντηση σε όσους θέλουν να το διαλύσουν», είπε για το κόμμα της η Φώφη Γεννηματά, καλώντας το να υπερασπιστεί την ιστορία του, να οριοθετήσει τις σχέσεις του με την κυβέρνηση, να επανασυνδεθεί με την κοινωνική του βάση και να διαμορφώσει σε μία Πανελλαδική Συνδιάσκεψη το φθινόπωρο την πρότασή του για έξοδο από την κρίση, κυρήσσοντας παράλληλα πανστρατιά προς αυτή την κατεύθυνση. «Έχουμε δυνατότητες, έχουμε δυνάμεις, έχουμε εμπειρία και πιστεύω ότι έχουμε και ψυχή, για αυτό είμαι εδώ και το παλεύω», είπε, σε μία αποστροφή του λόγου της που ερμηνεύθηκε ως «ηγετική».

Για «νέα κοινωνική συλλογικότητα» που πρέπει να αποτυπώνεται στο νέο «σχέδιο κοινωνικής αλληλεγγύης» μίλησε ο Γραμματέας του κόμματος Νίκος Ανδρουλάκης, χαρακτηρίζοντας ως όπλο του ΠΑΣΟΚ τις ευρείας κλίμακας στοχευμένες μεταρρυθμίσεις. «Εκεί ακριβώς θα είναι και το ιστορικό σημείο σύγκρουσής μας με τον εθνολαϊκισμό που πνίγει το πολιτικό σύστημα από την Άκρα Αριστερά έως την Άκρα Δεξιά», είπε, ξεκαθαρίζοντας πως «για το ΠΑΣΟΚ, το Μνημόνιο ήταν εθνική και όχι ιδεολογική επιλογή.

 

Ήταν ιστορικός συμβιβασμός» και καλώντας όσους το καταδικάζουν για δεξιά στροφή, ενώ «χαριεντίζονται με τον Καμμένο και τους δεξιότερους γείτονές του» να απαντήσουν τι θα έκαναν στην θέση του ΠΑΣΟΚ την άνοιξη του 2010. Ο ίδιος ζήτησε την ενότητα του κόμματος, ενώ έθεσε τις κυβερνητικές προτεραιότητές του για τη συνέχεια, στηρίζοντας την ανάγκη να έρθει άμεσα στη Βουλή ο αντιρατσιστικός νόμος, αλλά και βάζοντας θέματα φορολογικής μεταρρύθμισης και νέου εκλογικού νόμου.

Για «δειλούς που φεύγουν» μίλησε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, αφήνοντας αιχμές για τον «ατυχέστατο» χειρισμό του θέματος των οικονομικών του ΠΑΣΟΚ που δυσκολεύει τον πρόεδρο, ενώ για ένα επάγγελμα που απελευθερώθηκε πολύ εύκολα, αυτό του αρχηγού κόμματος, μίλησε η Κατερίνα Μπατζελή, αφήνοντας αιχμές κατά των πρώην συναδέλφων της που δημιουργούν τώρα τα δικά τους κόμματα. Λάβρος κατά της ΝΔ υπήρξε ο Κώστας Σκανδαλίδης, κάνοντας λόγο για «κράτος της Δεξιάς» που ξαναχτίζεται και παράλληλα «σκοτεινά σχέδια αποδιοργάνωσης του ΠΑΣΟΚ» στο εσωτερικό του.

 

Όσο για την κυβέρνηση, ζήτησε επικαιροποίηση της συμφωνίας μεταξύ των κομμάτων που την απαρτίζουν. Κεντροαριστερή κατεύθυνση για το κόμμα ζήτησε ο Μιχάλης Καρχιμάκης, καλώντας να ανοίξει νέο κύκλο σχέσης με την κοινωνία. «Φτάσαμε στο σημείο ό,τι καλό γίνεται να το χρεώνεται ο Σαμαράς και ό,τι κακό το ΠΑΣΟΚ», είπε, χαρακτηρίζοντας τον πρωθυπουργό «σκληρό, δεξιό, πολιτικό» και παρατηρώντας όμως για το κόμμα του ότι «το ΠΑΣΟΚ χρειάζεται καύσιμα, χρειάζεται ψυχή και συναίσθημα».

Μεγάλη συζήτηση έγινε και για τα οργανωτικά του κόμματος, από το μητρώο ως τη διαδικασία των εκλογών για την ανάδειξη περιφερειακών οργάνων, αλλά και τον κίνδυνο το ΠΑΣΟΚ να γίνει η «Ιφιγένεια της Μεταπολίτευσης» εξυπηρετώντας το διπολισμό μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.

 

Πηγή: real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ