Στέιτ Ντιπάρτμεντ για Χρυσή Αυγή

Στέιτ Ντιπάρτμεντ για Χρυσή Αυγή

Εκτενή αναφορά στην Χρυσή Αυγή κάνει στην έκθεσή του για τις θρησκευτικές ελευθερίες το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Στην έκθεση γίνεται αναφορά σε επιθέσεις κατά μεταναστών, οι οποίες αυξήθηκαν – όπως τονίζεται – από τον περασμένο Μάιο, όταν το κόμμα μπήκε στο ελληνικό κοινοβούλιο, ενώ γίνεται λόγος και για επιθέσεις εναντίον εβραϊκών νεκροταφείων στα Ιωάννινα και στη Δράμα.

Στην έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, την οποία παρουσίασε χθες ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Τζον Κέρι, γίνεται ονομαστική αναφορά στον γενικό γραμματέα της Χρυσής Αυγής, Νίκο Μιχαλολιάκο, τονίζοντας πως έχει επανειλημμένα αρνηθεί ιστορικά το Ολοκαύτωμα, ενώ – όπως τονίζεται – έχει πολλάκις χαιρετίσει ναζιστικά σε δημόσιες εκδηλώσεις. Η έκθεση σημειώνει ότι τον Οκτώβριο του 2012 μέλος της Χρυσής Αυγής διάβασε στη Βουλή αποσπάσματα από τα «πρωτόκολλα των Γηραιών της Σιών» συμπληρώνοντας ότι τον ίδιο μήνα ήρθη η βουλευτική ασυλία τριών μελών του κόμματος ώστε να τεθούν στη διάθεση ερευνών της αστυνομίας για διάπραξη αδικημάτων.

Οι συγγραφείς της έκθεσης για τις θρησκευτικές ελευθερίες γράφουν ότι η ηγεσία της ελληνικής κυβέρνησης έχει καταδικάσει τις αντισημιτικές και ρατσιστικές επιθέσεις, ωστόσο οι διεθνείς παρατηρητές έχουν ζητήσει περισσότερη δράση προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα συγκεκριμένα περιστατικά. Aναφέρεται ότι ο Αμερικανός πρέσβης και άλλοι Αμερικανοί αξιωματούχοι συναντήθηκαν με Έλληνες ομολόγους τους και ζήτησαν από την ελληνική κυβέρνηση να μιλήσει με ισχυρό τρόπο εναντίον της Χρυσής Αυγής και των αντισημιτικών πράξεών της.

Μάλιστα, στην έκθεσή του το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρει ότι οι Έλληνες κληρικοί δεν έχουν εκφράσει επίσημη θέση για την Χρυσή Αυγή, ενώ τονίζει ότι αν και υπάρχουν ιερείς οι οποίοι έχουν καταδικάσει τις βίαιες επιθέσεις κατά μεταναστών,ωστόσο υπάρχουν και κάποιοι οι οποίοι διατύπωσαν ανοικτά άποψη υπέρ του κόμματος.

Εξάλλου, στην αναφορά γίνεται λόγος στα όσα συνέβησαν τον Νοέμβριο στην θεατρική παράσταση Corpus Cristi, το περιεχόμενο της οποίας – όπως τονίζεται – κατήγγειλε ο Μητροπολίτης Πειραιώς. Μάλιστα, σημειώνεται πως οι παραστάσεις ακυρώθηκαν, λόγω των βίαιων διαμαρτυριών στις οποίες αναφέρεται ότι συμμετείχαν κάποιοι Έλληνες κληρικοί, καθώς και μέλη της Χρυσής Αυγής, τα οποία απέκλεισαν την είσοδο του κτιρίου. Αναφέρεται επίσης πως ένα μέλος του κοινοβουλίου κατηγορήθηκε ότι προσπάθησε να αποτρέψει την σύλληψη ενός διαδηλωτή.

Στο κείμενο για την Ελλάδα αναφέρεται ότι έχουν καταγραφεί περιστατικά κοινωνικών διακρίσεων, ενώ υπάρχουν καταγγελίες μη ορθόδοξων πολιτών ότι αντιμετωπίστηκαν με καχυποψία και ότι τους ειπώθηκε πως δεν είναι πραγματικοί Έλληνες, όταν αποκάλυψαν τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις. Σχετικά με τις επιθέσεις εναντίον πολιτών, σημειώνεται στην έκθεση ότι στην πλειοψηφία τους τα θύματα ήταν μετανάστες, κυρίως μουσουλμάνοι.

 

Πηγή: Real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ