Ο Λοβέρδος για τη χρηματοδότηση των κομμάτων

Ο Λοβέρδος για τη χρηματοδότηση των κομμάτων

 

Πρόταση νόμου για τη χρηματοδότηση των κομμάτων θα καταθέσουν αύριο οι βουλευτές της «Συμφωνίας για τη Νέα Ελλάδα», Ανδρέας Λοβέρδος και Χρήστος Αηδόνης.

 

Σύμφωνα με το κείμενο που δόθηκε στη δημοσιότητα η πρόταση ορίζει:

 

1. Τα πολιτικά κόμματα δικαιούνται να χρηματοδοτηθούν από το κράτος, εφόσον το επιθυμούν, προκειμένου να καλύψουν  μέρος των δαπανών τους που προκύπτουν από  τη λειτουργία τους.

 

2. Η συνολική χρηματοδότηση ανέρχεται σε ποσοστό  μηδέν κόμμα ογδόντα τοις χιλίοις (0,80/οοο) των τακτικών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού του αντίστοιχου Οικονομικού Έτους και καταβάλλεται σε δύο ισόποσες δόσεις, την 1η Μαρτίου και την 1η Σεπτεμβρίου αντίστοιχα.

 

3. Οι αναγκαίες πιστώσεις για τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων εγγράφονται στον προϋπολογισμό του υπουργείου Εσωτερικών.

 

4. Η κρατική χρηματοδότηση δεν υπόκειται σε φόρο.

 

-Σε περίπτωση κατά την οποία ένα πολιτικό κόμμα ή συνασπισμός κομμάτων αρνηθούν να λάβουν το ποσό της αναλογούσας σε αυτό κρατικής χρηματοδότησης, τότε το ποσό αυτό θεωρείται έσοδο του κρατικού προϋπολογισμού και κατ’ ουδένα τρόπο δεν μπορεί να κατανεμηθεί αναλογικά στα  υπόλοιπα πολιτικά κόμματα.

 

-Στον έλεγχο που  διενεργείται από την Επιτροπή Ελέγχου εξετάζεται αν τα ποσά που χορηγήθηκαν διατέθηκαν για τις δραστηριότητες  που ορίζει ο νόμος. Σε  αρνητική περίπτωση το κόμμα ή ο συνασπισμός που έλαβε το ποσό υποχρεούται στην επιστροφή του.

 

-Τα έσοδα και οι δαπάνες των πολιτικών κομμάτων διακινούνται μέσω λογαριασμών, που τηρούνται σε τράπεζες, εγκατεστημένες στην Ελλάδα, σε ποσοστό τουλάχιστον 95% του ετήσιου ύψους τους. Τα εκλογικά έσοδα και οι εκλογικές δαπάνες διακινούνται, ομοίως, μέσω χωριστών τραπεζικών λογαριασμών, κατά το ίδιο ποσοστό, με αντίστοιχη υποχρέωση γνωστοποίησης. Κατάθεση στους ανωτέρω λογαριασμούς επιτρέπεται μόνο επώνυμα, με ευθύνη της τράπεζας ως προς τη διαπίστωση των στοιχείων ταυτότητας του καταθέτη. Κάθε  πολιτικό κόμμα υποχρεούται να έχει μόνο έναν τραπεζικό λογαριασμό.

 

-Απαγορεύει τη χρηματοδότηση και κάθε είδους παροχές προς τα κόμματα και τους υποψήφιους βουλευτές από:

  α) Νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου.

  β) Οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης κάθε βαθμού.

  γ) Φυσικά πρόσωπα τα οποία είναι ιδιοκτήτες  ή εκδότες ημερησίων ή περιοδικών εντύπων πανελληνίας ή τοπικής κυκλοφορίας ή είναι ιδιοκτήτες ραδιοφωνικών ή τηλεοπτικών εν γένει σταθμών.

   δ)  Εξωχώριες εταιρείες.

 

-Σε περίπτωση χρηματοδότησης ή άλλων παροχών  κατά παράβαση της προηγούμενης παραγράφου, όποιος χρηματοδότησε ή προέβη στην παροχή τιμωρείται με φυλάκιση έως δύο έτη και χρηματική ποινή από 5.000 ευρώ έως 15.000 ευρώ.

 

-Με πρόστιμο μέχρι 30.000 ευρώ τιμωρούνται και οι υπεύθυνοι των κομμάτων και οι υποψήφιοι βουλευτές που καίτοι γνώριζαν αποδέχτηκαν χρηματοδότηση ή παροχή.

 

-Επιτρέπει τη  χρηματοδότηση πολιτικών κομμάτων ή συνασπισμών αποκλειστικά από επιχειρήσεις και κάθε είδους νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, οι μετοχές ή οι συμμετοχές των οποίων είναι μόνο ονομαστικές και ανήκουν αποδεδειγμένα στο σύνολο τους σε πολιτικό κόμμα ή σε φυσικά πρόσωπα, τα οποία έχουν ορισθεί προς τούτο από το αρμόδιο όργανο του κόμματος.

 

-Η δανειοδότηση πολιτικών κομμάτων ή συνασπισμών από τραπεζικά ιδρύματα επιτρέπεται να γίνεται μόνο μία φορά εντός της ίδιας κοινοβουλευτικής περιόδου και μέχρι ποσοστού 50% της τελευταίας ετήσιας κρατικής χρηματοδότησης.

 

-Εκλεγμένος βουλευτής, με δήλωση του προς τον Πρόεδρο της Βουλής, δύναται να αρνηθεί τη λήψη της  αποζημίωσης.

 

-Τα πολιτικά κόμματα και οι συνασπισμοί κομμάτων, στα οποία καταβάλλεται κρατική χρηματοδότηση, τηρούν στην έδρα τους λογιστικά βιβλία Γ΄ Κατηγορίας.

 

-Σε περίπτωση παραβίασης διατάξεων επιβάλλονται πρόστιμα ή και έκπτωση από το αξίωμα του βουλευτή, ενώ προβλέπονται και ποινικές κυρώσεις προς τρίτους.

 

Ο Ανδρέας Λοβέρδος μίλησε απόψε στην πρώτη δημόσια εκδήλωση της «Συμφωνίας για τη Νέα Ελλάδα» στη Θεσσαλονίκη, η οποία έγινε σε αίθουσα του ξενοδοχείου «Μακεδονία Παλάς», με τη συμμετοχή μελών και στελεχών του κόμματος.

 

Όπως είπε από τη Θεσσαλονίκη, ξεκινάει η εξόρμηση του κόμματος σε όλη την Ελλάδα. Παρέπεμψε στο σύνθημα «εμπρός για μια νέα Ελλάδα», λέγοντας ότι συγκλονίζει ακόμα τον κόσμο, γι’ αυτό και το υιοθέτησε.

 

Για τη «Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα» τόνισε ότι είναι κόμμα ευρωπαϊκό, πατριωτικό, δημοκρατικό, λαϊκό, που ξεκίνησε με πρωτοβουλία ανθρώπων του σοσιαλδημοκρατικού χώρου, αλλά ταυτόχρονα σημείωσε πως «δεν είναι καιρός για ιδεολογικοπολιτικές ταμπέλες».

 

Πηγή:AMΠΕ

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ