Για γερά νεύρα το αντιρατσιστικό

Για γερά νεύρα το αντιρατσιστικό

Ρεπορτάζ: Σκουρής Βασίλης

 

Σε μείζον κυβερνητικό πρόβλημα αναμένεται να εξελιχθεί το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο του υπουργού Δικαιοσύνης που κατατίθεται στη Βουλή και το οποίο, παρά τις διαρροές, σύμφωνα με πληροφορίες του Real.gr, δεν περιλαμβάνει καμία αναφορά στις γενοκτονίες.

Οι σχέσεις του Αντώνη Ρουπακιώτη με τον Γραμματέα της κυβέρνησης, Τάκη Μπαλτάκο κινούνται σε τροχιά ρήξης και όλα δείχνουν πως πολύ δύσκολα θα βρεθεί συμβιβαστική λύση. Στην ΚΟ της ΝΔ, όμως, υπάρχουν μεγάλες αντιδράσεις και θεωρείται βέβαιο πως ισχυρή ομάδα βουλευτών θα επιδιώξει αλλαγές σε «καυτά» προβλήματα.

Υπέρ του νομοσχεδίου, όμως, τάσσεται ο ΣΥΡΙΖΑ, με ανώτερο στέλεχος της Κουμουνδούρου να δηλώνει στο Real.gr πως το κόμμα του θα το υπερψηφίσει, «αρκεί οι τροποποιήσεις και οι αλλαγές που θα γίνουν να μην αλλοιώνουν την ουσία του».

Στη Βουλή, μάλιστα, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου, αναμένεται σφοδρή σύγκρουση μεταξύ της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, με το κυβερνών κόμμα να υιοθετεί την θεωρία των «δυο άκρων» και στελέχη του να συγκρίνουν με δημόσιες δηλώσεις τους την αξιωματική αντιπολίτευση και την Αριστερά με την «Χρυσή Αυγή» και την ηγεσία της Κουμουνδούρου να κατηγορεί τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και στενούς του συνεργάτες για ακροδεξιές πρακτικές. Χθες, μάλιστα, και ο Θεόδωρος Πάγκαλος ταύτισε ΣΥΡΙΖΑ και Χρυσή Αυγή, για να προκαλέσει τις αντιδράσεις της Κουμουνδούρου.

Στις 12 το μεσημέρι αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ με επικεφαλής τον Γραμματέα της ΚΟ, Γιάννη Μανιάτη θα συναντηθεί με τον Αντώνη Ρουπακιώτη στο υπουργείο Δικαιοσύνης, με στόχο τη βελτίωση διατάξεων του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου και την επιτάχυνση της διαδικασίας εισαγωγής του στη Βουλή. Το ΠΑΣΟΚ, μάλιστα, επιτίθεται για το θέμα τόσο στη ΝΔ, όσο και στον ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι «δεν είναι δυνατόν τα δυο κόμματα με τις αλληλοκατηγορίες τους και προκειμένου να συντηρήσουν έναν παρά φύση διπολισμό να δίνουν άλλοθι στη Χρυσή Αυγή, στη λογική εξυπηρέτησης μικροκομματικών στόχων».

Πλήρη στήριξη στον υπουργό Δικαιοσύνης παρέχει ο Φώτης Κουβέλης, αντίθετο, όμως, εμφανίζεται το ΚΚΕ, καθώς θεωρεί πως τελικός στόχος του νομοσχεδίου δεν είναι ο ρατσισμός και η «Χρυσή Αυγή», αλλά μέσω της θεωρίας των «άκρων» το ίδιο το ΚΚΕ.

Ενδιαφέρον έχει και η στάση που θα κρατήσει η Χρυσή Αυγή, καθώς δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι κατά τη διαδικασία συζήτησης του νομοσχεδίου δεν θα επαναληφθούν στη Βουλή γεγονότα παρόμοια με αυτά που παρακολουθήσαμε την περασμένη Παρασκευή.

 

Πηγή: Real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ