Για επενδύσεις στην Κίνα

Για επενδύσεις στην Κίνα

Πεκίνο – Αποστολή: Της Χριστίνας Κοραή

 

Στη χώρα του «κόκκινου δράκου», την Κίνα, ταξιδεύει σήμερα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με μεγάλο κλιμάκιο υπουργών και 60 επιχειρηματίες και εφοπλιστές. Στο «δρόμο του μεταξιού» θα αναζητήσει κινεζικά κεφάλαια στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων, του τουρισμού αλλά και των ιδιωτικών επενδύσεων.

Είναι ο δεύτερος ηγέτης ευρωπαϊκής χώρας μετά τον Ολάντ τον οποίο προσκαλεί η νέα ηγεσία του Πεκίνου από τον Μάρτιο που ανέλαβε τα ηνία της χώρας. Το γεγονός καταδεικνύει το ιδιαίτερο ενδιαφέρον των Κινέζων για την Ελλάδα, στην οποία προσβλέπει «έναν στρατηγικό και εμπορικό σύμμαχο που θα αποτελέσει την κύρια πύλη εξόδου της Κίνας στην Ευρώπη» όπως επισημαίνουν διπλωματικές πηγές.

Οι ελληνικές προσδοκίες είναι υψηλές. Το μεγάλο στοίχημα του Αντώνη Σαμαρά είναι να ανεβάσει τον πήχη πετυχαίνοντας άνοιγμα των οικονομικών σχέσεων σε μια στιγμή που «η Ελλάδα διψάει για επενδύσεις» όπως τονίζει εξ απορρήτων σύμβουλος του.

Η πτήση είναι διάρκειας περίπου 10 ωρών. Ο πρωθυπουργός αναμένεται να φτάσει στο Πεκίνο γύρω στις 10 το βράδυ τοπική ώρα (η Κίνα είναι πέντε ώρες μπροστά). Το επίσημο πρόγραμμα του πρωθυπουργού ξεκινάει αύριο Πέμπτη. Το πρωί θα μιλήσει στην Κινεζική Ακαδημία Κοινωνικών Επιστημών. Στη συνέχεια θα γίνει η τελετή υποδοχής του από τον Πρωθυπουργό της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Λι Κεγιάνγκ. Μετά τις συνομιλίες ο Λι Κεγιάνγκ θα παραθέσει δείπνο προς τιμήν του Έλληνα πρωθυπουργού.

Ελληνοκινεζικές μπίζνες

Το «μοντέλο» που ο Αντώνης Σαμαράς έχει ως πρότυπο του για την ανάπτυξη των ελληνοκινεζικών οικονομικών σχέσεων, είναι η Cosco την οποία έφερε στην Ελλάδα ο Κώστας Καραμανλής, παρά τις αντιδράσεις -πολιτικές και κοινωνικές- που είχε προκαλέσει τότε η κινεζική απόβαση στο λιμάνι του Πειραιά.

Η Cosco ξεκίνησε με την υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων στους προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ στο λιμάνι και επεκτείνει τώρα τις δραστηριότητες της, αναζητώντας η ίδια νέους πελάτες να μεταφέρουν τα προϊόντα τους μέσω Ελλάδας στην Ευρώπη (Lenovo, ΙΚΕΑ, Dell, LG, Samsung, Hyundai, Xerox κ.α). Το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, το περιφερειακό στο Καστέλι είναι επίσης μέσα στις επενδύσεις που βλέπει.

Η συμφωνία Cosco – Hewlett Packard – ΤΡΑΙΝΟΣΕ ανοίγει νέες προοπτικές. Υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο η HP να μεταφέρει στην Ελλάδα και το εργοστάσιο συναρμολόγησης που διατηρεί στην Τσεχία. Στο τραπέζι έχει μπει η πρόταση της Cosco για συμβάσεις ναυπηγοεπισκευής τουλάχιστον έξι ποντοπόρων πλοίων της ετησίως στην ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη του ΟΛΠ.

«Σ΄αγαπώ» στα κινεζικά

«Ο κινεζικός τουρισμός αποτελεί μεγάλη πρόκληση για την Ελλάδα» δηλώνει κορυφαία κυβερνητική πηγή. «Η λέξη ετζίαν (Αιγαίο) βρίσκεται κοντά στην κινεζική λέξη σ΄αγαπώ. Οι Κινέζοι έρχονται στη Σαντορίνη για το μήνα του μέλιτος. Θέλουμε να τους μάθουμε και τα άλλα όμορφα μέρη της Ελλάδας. Οι πλούσιοι Κινέζοι ήδη φτάνουν τα 10 εκατομμύρια. Θεωρούν τον ελληνικό πολιτισμό ισάξιο του κινεζικού. Οι προοπτικές είναι πολλές αρκεί να τις αξιοποιήσουμε».

Το κινεζικό ενδιαφέρον συγκεντρώνουν:

*Το αεροδρόμιο “Ελευθέριος Βενιζέλος. Οι κινεζικοί όμιλοι Shenzhen Airport και Friedmann Pacific Asset Management συναντήθηκαν πρόσφατα με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα. Ο στόχος τους είναι, μεταξύ άλλων, να προσελκύσουν αεροπορικές εταιρείες από τη Ν.Α Ασία και να υπάρξει απευθείας αεροπορική σύνδεση Ελλάδας – Κίνας. Επικεφαλής της κοινοπραξίας είναι η εταιρία του αεροδρομίου του Shenzhen, η οποία διαχειρίζεται ένα ταχέως αναπτυσσόμενο αεροδρόμιο της Κίνας, με κίνηση που προσεγγίζει τα 30 εκατ. επιβάτες σε ετήσια βάση, ενώ διακινούνται 828 χιλιάδες τόνοι εμπορεύματα.

*Οι ιδιωτικοποιήσεις περιφερειακών αεροδρομίων και λιμανιών καθώς και η ανάπτυξη δραστηριοτήτων στους τομείς του cargo και των logistics.

*Το «φιλέτο» της Αττικής, ο «Αστέρας»

*Ο τομέας των Real estate επίσης ενδιαφέρει τους Κινέζους. Εδώ και 15 ημέρες έχει εγκατασταθεί στην Αθήνα το fund «Fosun» αναζητώντας ευκαιρίες.

*Το ελληνικό ελαιόλαδο, το κρασί, τα γουναρικά Καστοριάς, το μάρμαρο και άλλα ελληνικά προϊόντα.

Πρωθυπουργική αποστολή

Τον πρωθυπουργό συνοδεύουν στην Κίνα οι υπουργοί Εξωτερικών Δ.Αβραμόπουλος, Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης, Ναυτιλίας Κ. Μουσουρούλης και Τουρισμού Ολ. Κεφαλογιάννη, οι υφυπουργοί Ανάπτυξης Ν. Μηταράκης, Εξωτερικών Δ. Κούρκουλας, Περιβάλλοντος Α. Παπαγεωργίου, ο επικεφαλής του διπλωματικού του γραφείου πρέσβης Στ. Βασιλόπουλος,ο εξ απορρήτων του πρωθυπουργού Χρ. Λαζαρίδης, ο διευθυντής του γραφείου τύπου του Mαξίμου Γ. Μουρούτης και ο σύμβουλος Στ. Παπασταύρου.

Στην πρωθυπουργική αποστολή συμμετέχουν 60 εφοπλιστές και επιχειρηματίες. Ανάμεσά τους είναι οι εφοπλιστές Γ. Αγγελικούσης, Θ. Βενιάμης, Γ. Οικονόμου, Αθ. Μαρτίνης, Γ. Προκοπίου, Π. Λασκαρίδης, Σ. Παλιός, Μ. Βουδούρογλου, Δ. Μελισσανίδης, ο πρόεδρος των ξενοδόχων Ανδρέας Ανδρεάδης, οι Αχ. Κωνσταντακόπουλος (Costa Navarino), Δ. Καλλιτσάντσης (Άκτωρ), Δ. Κοπελούζος, Γ. Σκινδήλιας (Χαλυβουργική), Γ. Μυλωνάς (Αλουμύλ), Δ. Κουτσολιούτσος (Folie Folie), Αθ. Λαβίδας (LAVIFARM ), Γ. Περιστέρης (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ), Ευθ. Χάιδας (Ικτίνος), ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Στ. Σταυρίδης, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κ. Μίχαλος, ο διοικητής της Εθνικής Αλ. Τουρκολιάς, ο Ν. Νανόπουλος της Eurobank, o Στ. Λεκάκος της Τρ. Πειραιώς, ο Δ. Μαντζούνης της Alpha Bank κ.α.

 

Πηγή: Real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ