• Χατζηδάκης:Μπαίνουμε στη φάση της ανάπτυξης

  4:16 πμ, Τετάρτη 15 Μάι 2013 4:16 πμ, Τετάρτη 15 Μάι 2013

  Χατζηδάκης:Μπαίνουμε στη φάση της ανάπτυξης

  Το μήνυμα ότι η χώρα περνάει πια στην καινούργια φάση της ανάπτυξης, της ανάκαμψης και της προσέλκυσης επενδύσεων εξέπεμψε από την Βουλή ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης τονίζοντας πως αυτή την προσπάθεια υπηρετεί και το ταξίδι του πρωθυπουργού στην Κίνα.

  «Προς αυτή την κατεύθυνση είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε. Αυτό που εξελίσσεται είναι ο πόλεμος της γενιάς μας και είμαστε αποφασισμένοι να τον κερδίσουμε», τόνισε χαρακτηριστικά μιλώντας στην Ολομέλεια επί του νομοσχεδίου για το «Εθνικό Σύστημα Ηλεκτρονικών Δημόσιων Συμβάσεων και άλλες διατάξεις».

  Όπως ανέφερε «η χώρα αυτούς τους έντεκα μήνες, έχει ανέβει σκαλιά προς την κορυφή και προς την έξοδο από την κρίση», και επισήμανε πως η κυβέρνηση κάνει ότι είναι δυνατόν με γνώμονα το πατριωτικό καθήκον.

  Ταυτοχρόνως κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι την ώρα που η κυβέρνηση προσπαθεί να προσελκύσει επενδύσεις, στέκεται σταθερά απέναντι. «Θέλετε επενδύσεις χωρίς επενδυτές, εργαζόμενους χωρίς επιχειρηματίες, αποτελέσματα χωρίς προσπάθεια και δουλειά. Δεν γίνεται αυτό», είπε χαρακτηριστικά, ζητώντας από τον ΣΥΡΙΖΑ να κάνει αυτοκριτική, καταλογίζοντάς του ότι ακολουθεί έναν δρόμο που δεν οδηγεί πουθενά.

  «Καλό ταξίδι με τον κ. Σαμαρά. Αλλά σας θυμίζω και το ταξίδι που κάνατε στις αραβικές χώρες και δεν είδαμε ακόμη κανέναν απολογισμό για επενδύσεις, πέραν από προσδοκίες. Το ταξίδι αυτό θα κριθεί εκ του αποτελέσματος», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης.

  Ανέφερε ότι ο κ. Χατζηδάκης, είναι υπουργός Ανάπτυξης στα λόγια, αφού υλοποιεί υφεσιακή πολιτική, ενώ τον χαρακτήρισε «υπουργό αντιπολίτευσης στον ΣΥΡΙΖΑ» που όμως διαστρεβλώνει την πολιτική του.

  Ο κ. Παπαδημούλης αναφερόμενος στο νομοσχέδιο, έκανε λόγο για «μια νομοθετική κουρελού» που περιέχει 85 άρθρα, στην πλειοψηφία τους άσχετα με τον τίτλο του και έκανε λόγο για εξευτελισμό του κοινοβουλίου, με αφορμή την κατάθεση τροπολογιών στις 10 Μαΐου, ζητώντας από τον υπουργό να τις αποσύρει ώστε να συζητηθούν εκτενώς.

  Η αντιπαράθεση έλαβε νέα διάσταση, όταν παίρνοντας τον λόγο ο κ. Σκορδάς είπε πως οι επενδύσεις δεν είναι λόγια του αέρα και πρόσθεσε, «φαίνεται ότι οι επενδύσεις με τον τρόπο που τις αντιλαμβάνεστε θα έχετε αυτά τα περιστατικά που είχατε στο Τυμπάκι χθες, εκεί θα οδηγηθείτε, σας παίρνουν με τις πέτρες οι πολίτες».

  «Αυτά που λέτε είναι ενθάρρυνση πρακτικών προπηλακισμού και βίας», ανταπάντησε ο Δ. Παπαδημούλης, προσθέτοντας προς τον κ. Σκορδά: «Βλέπω πως έχετε μια αλλά καρτ προσέγγιση σε αυτά τα θέματα. Μην επιχαίρεται. Καλείστε να απολογηθείτε για το ότι εκπροσωπείτε μια κυβέρνηση που παράγει ύφεση και ανεργία πουλάει εμπόριο ελπίδας».

  Οι ρυθμίσεις

  Ο υπουργός Ανάπτυξης αναφερόμενος στο νομοσχέδιο, είπε πως έχει πολλές διατάξεις καθώς καλείται να αντιμετωπίσει έκτακτες περιστάσεις. Έκανε ειδική μνεία στη ρύθμιση για τις ηλεκτρονικές δημόσιες συμβάσεις, (που οδηγεί σε διαφάνεια, εξορθολογίζει τις δαπάνες που διευκολύνει την πρόσβαση στους δημόσιους διαγωνισμούς).

  Επίσης στις διατάξεις για τη μείωση κατά 90% των αναθετουσών αρχών, την πάταξη του παρεμπορίου, για την εγκατάσταση συστημάτων εκροών εισροών και την μετεγκατάσταση των επιχειρήσεων.

  Ειδικώς ως προς τις τροπολογίες οι οποίες συζητούνται αύριο στην Ολομέλεια ανέφερε πως αφορούν σε ρυθμίσεις που οδηγούν:

  - σε βελτίωση της ανταγωνιστικότητα (οικοδομικές άδειες κατάργηση της υποχρέωσης ελάχιστου κεφαλαίου για τις εταιρείες περιορισμένης ευθύνης)

  - στην επιτάχυνση του ΕΣΠΑ και στη ρευστότητα.

  Ειδικότερα δίνεται η δυνατότητα χρήσης της εγγύησης καλής εκτέλεσης και για την λήψη προκαταβολής, ώστε να διευκολύνεται η εύρεση των απαιτούμενων εγγυήσεων για την συμμετοχή των υποψηφίων οικονομικών φορέων σε διαδικασίες ανάθεσης και εκτέλεσης δημοσίων συμβάσεων ιδίως στο πεδίο της έρευνα και της καινοτομίας. Ορίζεται το χρονικό διάστημα εντός του οποίου θα πρέπει να επιστρέφεται στους συμμετέχοντες η εγγύηση συμμετοχής σε περίπτωση απόρριψης της προσφοράς τους και καθιερώνεται τεκμήριο θετικής γνώμης στην περίπτωση που οι αρμόδιες αρχές δεν ανταποκριθούν εντός των προθεσμιών για την περιβαλλοντική αδειοδότηση υπό την προϋπόθεση διαβούλευσης των συναρμόδιων φορέων. Καθιερώνεται φιλικός διακανονισμός στα συγχρηματοδοτούμενα δημόσια έργα.

  Το νομοσχέδιο ψηφίζουν τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση και καταψηφίζουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

  ΠΗΓΗ:ΑΜΠΕ

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα