Ο Λοβέρδος για την χρηματοδότηση των κομμάτων

Ο Λοβέρδος για την χρηματοδότηση των κομμάτων

 

Απάντηση στην “απαξίωση της πολιτικής” και στην “αμφισβήτηση των πολιτών στις υπάρχουσες διαδικασίες που πολλαπλασίασε η οικονομική κρίση” χαρακτήρισε ο πρόεδρος της “Συμφωνίας για τη Νέα Ελλάδας”, Ανδρέας Λοβέρδος τη δυνατότητα ιδιωτικής χρηματοδότησης των κομμάτων, την οποία θα καταθέσει ως πρόταση νόμου στη Βουλή τον Ιούνιο.

 

“Θέλουμε να δοθεί η δυνατότητα σε ένα πολιτικό κόμμα να μπορεί να παραιτείται της κρατικής χρηματοδότησης, εφόσον εξεύρει ιδιωτική”, τόνισε ο κ. Λοβέρδος παρουσιάζοντας τις θέσεις του κόμματός του στο θέμα αυτό.

Βασικές αρχές της πρότασης του κόμματός του είναι αφενός να μπορούν, εκτός από τους πολίτες, χρηματοδότες να είναι και τα νομικά πρόσωπα και αφετέρου να μην υπάρχει ανώτατο όριο στην χρηματοδότηση.

Ο κ. Λοβέρδος διευκρίνισε ότι οι χορηγίες θα διεκπεραιώνονται μέσω μη κερδοσκοπικών ενώσεων οι οποίες θα ιδρυθούν και θα λειτουργούν αποκλειστικά για τη χρηματοδότηση των κομμάτων, συλλέγοντας και τα πλήρη στοιχεία του κάθε χρηματοδότη. Τα στοιχεία αυτά, όπως είπε, θα υποχρεούνται τα κόμματα να αναρτούν σε μηνιαία βάση. Η ίδια δυνατότητα, εάν δεν υπάρχουν προβλήματα συνταγματικότητας, υπογράμμισε, θα μπορούσε να δοθεί και στους βουλευτές ως προς την αποζημίωσή τους.

Ο κ. Λοβέρδος έθεσε παράλληλα και θέμα διαχείρισης γενικότερα της χρηματοδότησης των κομμάτων, είτε αυτή είναι κρατική είτε ιδιωτική, ή συγκερασμός και των δύο.Συγκεκριμένα, επεσήμανε ότι η λογιστική διαχείριση των κομμάτων, με βάση την ισότητα και τη διαφάνεια, θα πρέπει να γίνεται τόσο με την αποτύπωση των δαπανών όσο και με την τήρηση λογιστικών βιβλίων. “Πρέπει οπωσδήποτε να συμφωνηθεί ένας ενιαίος, για όλα τα κόμματα, τρόπος τήρησης λογιστικών βιβλίων. Η σημερινή κατάσταση επιτρέπει την καχυποψία και παρέχει εύκολα επιχειρήματα στους συκοφάντες και τους δημαγωγούς”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

 “Η αθέμιτη επιρροή χάνεται υπό το καθεστώς της διαφάνειας” πρόσθεσε, απαντώντας σε όσους θα μπορούσαν να προβάλουν ως επιχείρημα αντίδρασης το ότι με την ιδιωτική χρηματοδότηση θα εξαρτηθούν τα κόμματα από επιχειρηματίες. “Η πρόσδεση είναι παράνομη και μπορεί να γίνει υπό οποιεσδήποτε συνθήκες”, κατέληξε. 

 

Τέλος, ο κ. Λοβέρδος αναφέθηκε στα επόμενα βήματα του κόμματός του με συνδιασκέψεις σε πολλές πόλεις της χώρας που θα ολοκληρώσουν την πορεία του μέχρι το τέλος Ιουνίου.

Η αρχή γίνεται στη Θεσσαλονίκη στις 20 Μαΐου, ακολουθούν η Λάρισα στις 22/5 και η Πάτρα στις 25/5. Αρχές Ιουνίου, 2-3 του μηνός, τη «σκυτάλη» θα πάρει η Κρήτη και ειδικότερα τα Χανιά, ενώ ακολουθούν, μέχρι το τέλος του μήνα, τα Ιωάννινα, η Ρόδος και η Αττική.

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ