Βενιζέλος, όπως… Κουβέλης

Βενιζέλος, όπως… Κουβέλης

Ρεπορτάζ: Ζαφειριάδου Μαριτίνα 

«Κόκκινες γραμμές» τραβάει πλέον και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, ακολουθώντας την τακτική Κουβέλη το προηγούμενο διάστημα. Αν κρίνει δε κανείς από τις τελευταίες εξελίξεις στο πολυνομοσχέδιο-σκούπα, ορισμένες του… βγαίνουν κιόλας. 

Πλην της απόσυρσης της διάταξης Μανιτάκη για τους συμβασιούχους χθες με μία κυβερνητική ανακοίνωση που έκανε λόγο για «συντονισμένη παρέμβαση των τριών πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση», το ΠΑΣΟΚ πέτυχε δύο ακόμα σημαντικές παρεμβάσεις σε ισάριθμα νομοσχέδια. Την ίδια ώρα, έβαλε ξανά στο τραπέζι το θέμα της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση. 

Ειδικότερα, μετά από «βέτο» του Ευάγγελου Βενιζέλου στις σχεδιαζόμενες μειώσεις συντάξεων του ΟΑΕΕ, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, ενημέρωσε (διακόπτοντας μάλιστα σύσκεψη που βρισκόταν σε εξέλιξη στο υπουργείο Οικονομικών) ότι αποσύρεται διάταξη που προέβλεπε μείωση σε αυτές έως και κατά 35%. Υποστήριξε μάλιστα ότι η εν λόγω διάταξη του πολυνομοσχεδίου αποσύρεται οριστικά και αμετάκλητα, μη αφήνοντας περιθώριο για… παρερμηνείες. 

Αντίστοιχη ήταν η «τύχη» διάταξης για τη διάθεση του ψωμιού που αποσύρθηκε από το νομοσχέδιο για το Εθνικό Σύστημα Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων, προκειμένου πάντως να κατατεθεί επαναδιατυπωμένη στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.

Την απόσυρση ανακοίνωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Θανάσης Σκορδάς, κατά τη δεύτερη ανάγνωση του νομοσχεδίου στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, με τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Κώστα Σκανδαλίδη πάντως, να επισημαίνει και πάλι ότι η κυβέρνηση δεν θα πράξει σωστά να φέρει άρθρο στο πολυνομοσχέδιο για να το περάσει από την «πίσω πόρτα». 

Την ίδια ώρα «απάντηση» από την κυβέρνηση περιμένει η Ιπποκράτους στο θέμα της ανεργίας, έχοντας πάντως ήδη καταθέσει συγκεκριμένες διατάξεις για την ανάσχεσή της στη συνάντηση εκπροσώπων της (Φίλιππος Σαχινίδης, Γιώργος Κουτρουμάνης, Πάρις Κουκουλόπουλος, Χρήστος Πρωτόπαπας) με τους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας, Γιάννη Στουρνάρα και Γιάννη Βρούτση. 

Σε αυτές προβλέπονται:

– Η προσωρινή ολιγόμηνη πρόσληψη προσωπικού στους Δήμους και τις Περιφέρειες

– Η δυνατότητα υπαγωγής ορισμένων κλάδων οικονομικής δραστηριότητας σε ρύθμιση με την οποία οι επιχειρήσεις θα καταβάλλουν εργοδοτικές εισφορές μειωμένες κατά 10%

– Η βελτίωση των προϋποθέσεων για κάλυψη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης ανέργων και ελεύθερων επαγγελματιών που έχουν διακόψει την ασφάλισή τους. 

Την ίδια ώρα, με τη στάση του τα τελευταία εικοσιτετράωρα, το ΠΑΣΟΚ έχει επαναφέρει στο τραπέζι των συζητήσεων το θέμα της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13%, κάτι για το οποίο προτίθεται να πιέσει το επόμενο διάστημα. 

Διευρυμένο ΚΤΕ το απόγευμα

Το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών θα βρεθεί στο επίκεντρο της συζήτησης των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, σε διευρυμένο ΚΤΕ που προγραμματίζεται για σήμερα στις έξι το απόγευμα. Αυτό, συγκαλείται στη θέση της κοινής συνεδρίασης ΚΟ και Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ που προγραμματιζόταν αρχικά για το μεσημέρι, αλλά αναβλήθηκε.

Πηγή: real.gr 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ