Κουβέλης:Άδικη η πολιτική της λιτότητας

Κουβέλης:Άδικη η πολιτική της λιτότητας

 

Την κατηγορηματική αντίθεση της ΔΗΜΑΡ στη λογική της λιτότητας, που κυριαρχεί στην ΕΕ και καθορίζει ένα ασφυκτικό πλαίσιο για τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής, εξέφρασε ο πρόεδρος του κόμματος Φώτης Κουβέλης στις επαφές που είχε στις Βρυξέλες με κοινοτικούς αξιωματούχους.

Σε δηλώσεις του, ο κ. Κουβέλης υπογράμμισε ότι «η πολιτική αυτή είναι όχι μόνο κοινωνικά άδικη, αλλά και οικονομικά επικίνδυνη και οδηγεί σε οικονομική στασιμότητα και κοινωνική διάλυση». «Η πολιτική αυτή αυξάνει τον ευρωσκεπτικισμό και δημιουργεί μεγάλους κίνδυνους για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα», τόνισε.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, «ήρθε η ώρα αυτές οι πολιτικές να αλλάξουν και η σύνδεση της δημοσιονομικής προσαρμογής με την αναπτυξιακή διαδικασία είναι πλέον η μόνη διέξοδος».

Ο κ. Κουβέλης αναφέρθηκε στην απαίτηση του ελληνικού λαού η εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής να γίνει στο πλαίσιο και με πνεύμα εταιρικής σχέσης, κοινής προσπάθειας και όχι επιβολής.

«Να μεταφέρουμε τη θέληση του ελληνικού λαού να συνεχίσει τις προσπάθειες για τη δημοσιονομική εξυγίανση αλλά και την απαίτησή του οι θυσίες του να μην πάμε χαμένες. Την απαίτησή του η προσαρμογή αυτή να μην χαθεί σε ένα φαύλο κύκλο λιτότητας και ύφεσης, ανεργίας, μείωσης των εισοδημάτων και υποβάθμισης των συνθηκών ζωής», τόνισε.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ ανέφερε ότι τόνισε στους συνομιλητές του πως στην Ελλάδα το πρόγραμμα προσαρμογής χρειάζεται ουσιαστικές αλλαγές. «Πρέπει, επειγόντως και ολοκληρωμένα, να συνδεθεί με την ανάπτυξη αλλά και την κοινωνική προστασία. Πρέπει επειγόντως να υπάρξουν τροποποιήσεις στα μέτρα που αποδείχθηκαν αναποτελεσματικά και συμπληρώσεις με μέτρα που απαντούν στην οξεία κοινωνική κρίση που ζει η χώρα μας», σημείωσε.

Ειδικότερα, ο κ. Κουβέλης υπογράμμισε ότι είναι απαραίτητη η στοχευμένη μείωση φόρων, ενώ οι μειώσεις του ΦΠΑ στην εστίαση και του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης είναι ρυθμίσεις που πρέπει να προχωρήσουν άμεσα. Θα συμβάλλουν στην ανακούφιση των νοικοκυριών, στη βελτίωση της καταναλωτικής δυνατότητας και στην ενίσχυση της παραγωγής και της αγοράς, είπε.

Για την Ελλάδα, υπογράμμισε ο κ. Κουβέλης, το κρίσιμο ζήτημα είναι η κοινωνική και πολιτική σταθερότητα. Και αυτό μπορεί να υπάρξει μόνο με διόρθωση λανθασμένων πολιτικών. «Αυτό επιδιώκουμε να κάνουμε με τη συμμετοχή μας στην κυβέρνηση. Αυτό διεκδικούμε και από τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση», είπε.

Από τις επαφές του ο κ. Κουβέλης είπε ότι αποκόμισε τη βεβαιότητα ότι υπάρχει μετατόπιση από τη γραμμή της λιτότητας. «Όχι μόνο ο κ. Μπαρόζο, αλλά και οι άλλοι Ευρωπαίοι που συνάντησα, δείχνουν να κατανοούν ότι η πολιτική της λιτότητας τροφοδοτεί τον φαύλο κύκλο και το αδιέξοδο. Αυτό είναι θετικό, είναι σημαντικό. Απομένει αυτό που διατυπώθηκε ως άποψη στις συναντήσεις που είχα, να υπάρξει και συγκεκριμένη πολιτική της ΕΕ», είπε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ.

 

Διαβάστε επίσης:

Ο Κουβέλης για την τροπολογία του Μανιτάκη 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ