Ο Κουβέλης για την ανεργία

Ο Κουβέλης για την ανεργία

 

Βρυξέλλες: Του Θάνου Αθανασίου 

 

Με τον Ευρωπαίο Επίτροπο για θέματα Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων Λάζλο Άντορ συναντάται σήμερα το πρωί ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης. Ο κ. Κουβέλης αναμένεται να συζητήσει με τον επίτροπο τις δυνατότητες εφαρμογής πολιτικών μείωσης της ανεργίας μέσα από δράσεις της αρμοδιότητας της γενικής διεύθυνσης που προΐσταται ο Λ. Άντορ σε συνεργασία με τις ελληνικές αρχές. Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές ο επίτροπος θα περιγράψει στον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ μια σειρά από πρόνοιες του ελληνικού οικονομικού προγράμματος που αφορούν την απασχόληση και την κοινωνική προστασία, που οι ελληνικές αρχές δεν έχουν ως σήμερα εφαρμόσει. 

Με βάση το πρόγραμμα του κ. Κουβέλη, θα ακολουθήσει συνάντηση με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Γερμανό Σοσιαλιστή Μάρτιν Σούλτς και στη συνέχεια ομιλία σε εκδήλωση ομογενών. 

Εξάλλου, ιδιαίτερα παραγωγική χαρακτηρίζεται και η χθεσινή συνάντηση του προέδρου της ΔΗΜΑΡ με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζ. Μ. Μπαρόζο. 

Ο Φ. Κουβέλης επεσήμανε στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τη θέση της ΔΗΜΑP «ότι η πολιτική λιτότητας διαλύει την κοινωνία και υπονομεύει κάθε προοπτική εξόδου από την οικονομική κρίση». Εξήγησε στον Ζ. Μ. Μπαρόζο ότι αν και κυβερνητικός εταίρος είναι αντίθετος σε αυτή την πολιτική. «Η απάντηση στην ύφεση δεν μπορεί παρά να είναι η λήψη άμεσων μέτρων για να ξεκινήσει η αναπτυξιακή διαδικασία», ανέφερε σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης. «Η κατάσταση της κοινωνίας, με χαρακτηριστική την περίπτωση της τεράστιας ανεργίας επιβάλει τη λήψη άμεσων μέτρων προκειμένου να δημιουργηθεί ένα δίχτυ κοινωνικής προστασίας», είπε χαρακτηριστικά. 

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, έθεσε στον Ζ. Μ. Μπαρόζο και το ζήτημα της στοχευόμενης μείωση φόρων όπου είναι απαραίτητη. Εκτίμησε ότι οι μειώσεις του ΦΠΑ στην εστίαση και του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης είναι ρυθμίσεις που πρέπει άμεσα να προχωρήσουν, ενώ ζήτησε και τη συνδρομή της Κομισιόν στην επιτάχυνση και τη διεύρυνση της μεταφοράς πόρων, και πιο συγκεκριμένα τον επαναπροσανατολισμό των πόρων του ΕΣΠΑ, την αύξηση της προκαταβολής από το νέο πλαίσιο στήριξης της περιόδου 2014 – 2020, αλλά και τον πιο ενεργό ρόλο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. 

Ο Φ. Κουβέλης δεν παρέλειψε να ενημερώσει τον Ζ. Μ. Μπαρόζο ότι η πολιτική λιτότητας ως έχει και η αύξηση των ενδοευρωπαϊκών ανισοτήτων τροφοδοτούν φυγόκεντρες τάσεις, επιστροφή σε εθνοκεντρισμό και σε πολιτική ισχυροποίηση των άκρων, ενώ επεσήμανε ότι η Δημοκρατική Αριστερά πιστεύει πως η προοπτική της Ευρώπης βρίσκεται στην ουσιαστική οικονομική και πολιτική της ενοποίηση.

Μετά από τον πρόεδρο της Κομισιόν, ο Φ. Κουβέλης είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με την Ελληνίδα επίτροπο Μ. Δαμανάκη και τον επικεφαλής της ομάδας των σοσιαλιστών και δημοκρατών στο ΕΚ Χάνες Σβόμποντα – συνάντηση προοίμιο της ένταξης της ΔΗΜΑΡ στην ομάδα των Σοσιαλιστών στο ΕΚ μετά τις ευρωεκλογές του 2014. 

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ θα αναχωρήσει για την Αθήνα την Παρασκευή αφού συναντηθεί το πρωί της Πέμπτης με τον ελληνικής καταγωγής ευρωβουλευτή των Γερμανών Φιλελευθέρων Γ. Χατζημαρκάκη, τον επίτροπο για την περιφερειακή πολιτική Γιοχάνες Χαν και τον μόνιμο αντιπρόσωπο της Ελλάδας στην ΕΕ πρέσβη Θ. Σωτηρόπουλο.

 

Πηγή: real.gr 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ