Ομπάμα-Πούτιν στο Άγιον Όρος;

Ομπάμα-Πούτιν στο Άγιον Όρος; 

 

Τα φώτα της παγκόσμιας δημοσιότητας στο «περιβόλι της Παναγίας» θέλει να στρέψει η ιερά κοινότητα του Αγίου Όρους με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ετών από την ενσωμάτωση της μοναστικής πολιτείας του Άθωνα στον εθνικό κορμό. 

Μάλιστα δεν πρέπει να θεωρείται απίθανο στο έδαφος του Αγίου Όρους να πραγματοποιηθεί και συνάντηση κορυφής ανάμεσα στον Μπάρακ Ομπάμα και τον Βλαντίμιρ Πούτιν. Οι συναντήσεις ανάμεσα στους προέδρους των ΗΠΑ και της Ρωσίας, διαχρονικά είναι συνυφασμένες με κρίσιμες παγκόσμιες εξελίξεις και κάθε τέτοιο γεγονός αποκτά ξεχωριστή σημασία.

Πρόθεση της Αγιορείτικης κοινότητας είναι να στραφούν τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας στον Άθωνα με τρόπο που θα προσδώσει την αρμόζουσα αίγλη στη μοναστική κοινότητα, που εδώ και περισσότερα από 1000 χρόνια αποτελεί παγκόσμιο σύμβολο της Ορθοδοξίας και ακοίμητο φρουρό εκκλησιαστικών κειμηλίων μοναδικής σπουδαιότητας και πνευματικών θησαυρών παγκόσμιας εμβέλειας. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, επιθυμία της Ιεράς Κοινότητας, αλλά και της ελληνικής πολιτείας είναι να αποδοθεί η μεγαλύτερη δυνατή επισημότητα στη σημαντική αυτή επέτειο και για το σκοπό αυτό η Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους εξετάζει το ενδεχόμενο, να προσκαλέσει από κοινού με την Πολιτεία πλήθος ηγετών με προεξάρχοντες του Μπάρακ Ομπάμα και Βλαντίμιρ Πούτιν. 

Ο Ρώσος πρόεδρος έχει επισκεφθεί πολλές φορές κατά το παρελθόν ιδιωτικά το «περιβόλι της Παναγίας» και είναι γνώστης της ιστορίας και της σημασίας του Άθωνα στην ορθόδοξη παράδοση. Ωστόσο, το πρόσωπο που επιθυμούν διακαώς να δουν να επισκέπτεται το «περιβόλι της Παναγίας» οι Αγιορείτες δεν είναι άλλο από τον αμερικανό πρόεδρο. 

Οι πανηγυρικές εκδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί για τον Οκτώβριο και σε αυτές θα προεξάρχει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, καθώς το Άγιο Όρος υπάγεται απευθείας στην δικαιοδοσία του Φαναρίου. 

Το ζήτημα των προετοιμασιών των εορταστικών εκδηλώσεων συζητήθηκε χθες στη συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά εκπρόσωποι της Αγιορείτικης κοινότητας. Από την πλευρά της Πολιτείας στη συνάντηση παρίσταντο ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης, ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Τσιάρας και ο πολιτικός διοικητής του Αγίου Όρους Αρίστος Κασμίρογλου. 

Την ιερά κοινότητα του Αγίου Όρους εκπροσώπησαν οι ηγούμενοι Πέτρος της μονής Διονυσίου, Ελισαίος της μονής Σίμωνος Πέτρας, ο ιερομόναχος Νικόδημος από τη Μονή Μεγίστης Λαύρας, ο μοναχός Νικόδημος της μονής Αγίου Παύλου και ο μοναχός Φώτιος της μονής Γρηγορίου. Παρών στη συνάντηση ήταν και ο ειδικός νομικός σύμβουλος της Ιεράς Κοινότητας κ. Παπαδημητρίου.

Κατά τη χθεσινή συνάντηση με τους εκπροσώπους της πολιτείας οι εκπρόσωποι της ιεράς κοινότητας συζήτησαν τις πιθανότητες να απευθυνθεί επίσημη πρόσκληση στον πρόεδρο των ΗΠΑ να παραστεί και αυτός προσωπικά στους εορτασμούς για το «χρυσό ιωβηλαίο» του Αγίου Όρους. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, προσκλήσεις αναμένεται να απευθυνθούν σε όλους τους Ευρωπαίους ηγέτες, καθώς το έδαφος το Αγίου Όρους -ως υπαγόμενο στην κυριαρχία του Ελληνικού κράτους- αποτελεί έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ έχουν δοθεί και κονδύλια εκατομμυρίων ευρώ για την αποκατάσταση των θησαυρών του Όρους. Επιπλέον, προσκλήσεις θα απευθυνθούν και στους ηγέτες των ορθόδοξων κρατών της Σερβίας, της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας, της Κύπρου.

 

Πηγή: real.gr 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ