Τσίπρας:Να ετοιμαστεί ο Πρωθυπουργός για ηρωική έξοδο

 Τσίπρας:Να ετοιμαστεί ο Πρωθυπουργός για ηρωική έξοδο 

Επίθεση στον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα του συνεδρίου του Economist.

«Ενθαρρύνουμε τον Πρωθυπουργό να ετοιμαστεί για την ηρωική έξοδο και για εκλογές», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, επαναλαμβάνοντας ότι το μνημόνιο έχει αποτύχει και αυτό το έχουν παραδεχτεί, όπως ανέφερε, ακόμα  και οι δανειστές μας.

«Δεν μπορεί ο Πρωθυπουργός να λέει ότι οι θυσίες πιάνουν τόπο. Το παράδοξο είναι ότι ο Πρωθυπουργός ισχυρίστηκε χθες ότι η κατάσταση έχει αλλάξει, αλλά η “NYT” διαπίστωνε χθες ότι το φάρμακο της λιτότητας αρρωσταίνει τον ασθενή», τόνισε ο κ. Τσίπρας, επισημαίνοντας την ανάγκη για άμεση και ριζική αλλαγή πορείας στη χώρα.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε άμεση αναστολή του μνημονίου, καθώς όπως υπογράμμισε η μνημονιακή πολιτική εξοστρακίζει την ανάπτυξη από τον τόπο και πρότεινε την αντικατάσταση του με ένα εθνικό σχέδιο για ανάπτυξη και παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

 «Δικός μας στόχος δεν είναι να επιστρέψουμε στο παρελθόν, στο 2009 πριν την κρίση. Στόχος μας είναι να ανοίξουμε νέους δρόμους, προς νέα οικονομικά και παραγωγικά πρότυπα. 

Θα αρχίσουμε από την αποκατάσταση του κατώτατου μισθού στα επίπεδα που ήταν πριν το μνημόνιο. Αυτή η επιλογή δεν έχει δημοσιονομικό κόστος», είπε.  

“Έχουμε στόχο να ελαφρύνουμε τα χαμηλά και τα μεσαία εισοδήματα και να φορολογήσουμε τον πλούτο. Το δικό μας φορολογικό σύστημα θα είναι δικαιότερο και σταθερό. Εγγυόμαστε τη συντεταγμένη και ασφαλή έξοδο από την κρίση. Προτεραιότητά μας είναι η κοινωνική και οικονομική σταθεροποίηση της χώρας.

Θέλουμε να εφαρμόσουμε μεγάλες προοδευτικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που τις έχει ανάγκη ο τόπος και που μόνο εμείς μπορούμε να εφαρμόσουμε γιατί μόνο εμείς δεν είμαστε στο μισθολόγιο της διαπλοκής. Είμαστε εξαρτημένοι μονάχα από τον ελληνικό λαό” ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Τσίπρας.

Αναφερόμενος γενικά στην κρίση στην Ευρωζώνη, ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε ότι η επιμονή στην υφεσιακή λιτότητα, θα πυροδοτήσει την αντίσταση των πιο αδύναμων στρωμάτων. 

«Αντιμετωπίζουμε μια κρίση πολιτική – όχι μόνο μια κρίση οικονομική – που είναι αντιστρέψιμη, αν ανατρέψουμε τον οικονομικό συσχετισμό στην Ευρώπη.

Ο ατμός της λιτότητας τελειώνει επειδή η λιτότητα απέτυχε παντού. Δεν υπάρχει success story για τη λιτότητα. Το επιβεβαιώνει και η πρόσφατη απόφαση του Eurogroup για Ιρλανδία και Πορτογαλία. Τα καταδικασμένα σε αποτυχία προγράμματα ύφεσης υποσκάπτουν κάθε προοπτική οικονομικής ανάκαμψης σε όλη την Ευρώπη. Η διαρκής αποτυχία της ασκούμενης πολιτικής έχουν ανοίξει μια στρεβλή συζήτηση για τη βιωσιμότητα του ευρώ», ανέφερε και πρόσθεσε:

«Εμείς επιμένουμε, παρά τη διαστρέβλωση των θέσεών μας, ότι η επιλογή μας δεν είναι η επιστροφή στη δραχμή. Επιλογή μας είναι να σώσουμε την Ελλάδα στο ευρώ. Πρέπει όμως άμεσα να αλλάξουμε πολιτική, να ανακαταληφθούν τα αποτυχημένα μνημόνια της καταστροφικής λιτότητας».

Κάνοντας αναφορά στην περίπτωση της Κύπρου, τόνισε ότι αποδείχθηκαν τρία πράγματα: «Ότι μια κυβέρνηση του «ναι» δεν μπορεί να υπερασπιστεί το «όχι» ενός λαού όσο ηρωικό και αν είναι. Δεύτερον, ότι στην διαπραγμάτευση με τους εταίρους να μην πηγαίνεις χωρίς να έχεις φροντίσει να εξασφαλίσει συμμαχίες. Τρίτο συμπέρασμα, ότι το δόγμα μένουμε στο μνημόνιο για να είμαστε ασφαλείς μας τελείωσε».

 

Δείτε από τη ΝΕΤ ένα απόσπασμα της ομιλίας του

 

  

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ