Στη σκιά των γεγονότων στην Κύπρο συνεδριάζει η Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ

 Στη σκιά των γεγονότων στην Κύπρο συνεδριάζει η Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ

 

 

 Ρεπορτάζ: Ζαφειριάδου Μαριτίνα

Τις πολιτικές, κοινωνικές και οικονομικές εξελίξεις του τελευταίου διαστήματος αποτιμά ο ΣΥΡΙΖΑ, επιχειρώντας στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του αύριο και μεθαύριο να χαράξει στη βάση αυτών την πορεία του κόμματος προς το ιδρυτικό του συνέδριο στις 10-14 Ιουλίου. 

Εκτιμώντας ως κορυφαίο γεγονός του τελευταίου διμήνου τις εξελίξεις στην Κύπρο, ο ΣΥΡΙΖΑ μιλά για εκβιαστικές πολιτικές και τιμωρητικές συμπεριφορές εκ μέρους των ηγετικών κύκλων της Ευρωζώνης, παρατηρώντας πάντως στρατηγικό αδιέξοδο στη συμπεριφορά τους. Στο κείμενο της εισήγησης που θα τεθεί προς συζήτηση στην Κεντρική Επιτροπή, γίνεται ακόμα λόγος για «προϋπάρχοντα γεωστρατηγικά σχέδια» στην περιοχή και για κοινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν Ελλάδα και Κύπρος. Κατηγορώντας λοιπόν την τρικομματική κυβέρνηση Σαμαρά ότι έχει επιλέξει τον δρόμο του “νεοφιλελεύθερου ρεαλισμού”, ο ΣΥΡΙΖΑ αντιπαραβάλλει τον “δικό του” ρεαλισμό. «Δεν πρόκειται να συνθηκολογήσουμε με τα μνημόνια», λέει, βάζοντας ως στόχο να φύγει η κυβέρνηση και «να σταματήσουμε την καταστροφή». 

Στο κείμενο της εισήγησης, θίγεται το θέμα της Συμμαχίας του Νότου, αλλά και της ενεργού συμπόρευσης με τους εργαζόμενους του Βορρά, με στόχο την επαναθεμελίωση της Ευρώπης σε βάσεις αλληλοσεβασμού και ισοτιμίας. Εκτιμώντας όμως ως σημαντική συμβολή για κάτι τέτοιο –αφού στο κείμενο δεν υιοθετείται ως εναλλακτική λύση ο εθνικός απομονωτισμός, αλλά η πάλη για αλλαγή των συσχετισμών στην Ευρώπη- την επιτυχημένη δράση μίας κυβέρνησης της Αριστεράς στην Ελλάδα, ο ΣΥΡΙΖΑ απευθύνει έκκληση σε ενότητα των αριστερών δυνάμεων.

Σημειώνει πάντως ότι δεν μπορεί να περιμένει εωσότου οι ηγεσίες τους αντιληφθούν την σχετική αναγκαιότητα, κάτι που αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις στο εσωτερικό του κόμματος ενόψει της Κ.Ε.. Το ίδιο και η αναφορά στην ανάγκη συνεργασιών και συγκρότησης μετώπων “επί του συγκεκριμένου” που θα συγκλίνουν και θα συντονίζονται στο κοινό αίτημα ανατροπής της κυβέρνησης και της πολιτικής της.

Σε κάθε περίπτωση, γίνεται σαφές αφενός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιμείνει στην πρότασή του για «συνεργασία των δυνάμεων από την αριστερή σοσιαλδημοκρατία, την ριζοσπαστική οικολογία ως την εξωκοινοβουλευτική Αριστερά», αφετέρου ότι «σε κάθε περίπτωση προεκλογικές ή μετεκλογικές συνεργασίες και συμμαχίες πρέπει να έχουν την έγκριση της Κεντρικής Επιτροπής ή των οργάνων και σωμάτων που θα καθορίσει το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ». 

Τις δικές της απόψεις φέρεται να διατηρεί από την πλευρά της η Αριστερή Πλατφόρμα ως προς τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας και τις συμμαχίες που θα πρέπει να επιδιώξει ο ΣΥΡΙΖΑ. Διατυπωθείσες από καιρό, δεν αποκλείεται να εκφραστούν με την κατάθεση τροπολογιών και σε αυτή την συνεδρίαση της Κ.Ε., κάτι που μέλλει πάντως να αποφασιστεί σήμερα. 

 

Διαβάστε εδώ ολόκληρο το κείμενο της εισήγησης της πλειοψηφίας του ΣΥΡΙΖΑ προς την Κ.Ε.

Πηγή: real.gr 

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ