Κρίτων Αρσένης: Δεν αξιοποιούν 13,8 εκ.€

Κρίτων Αρσένης: Δεν αξιοποιούν 13,8 εκ.€

Την μη αξιοποίηση ευρωπαϊκής χρηματοδότησης 13.8 εκατομμυρίων ευρώ με κίνδυνο  την επιβολή κυρώσεων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, λόγω της αδιαφορίας της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ επισημαίνει με δηλώσεις του ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Κρίτων Αρσένης. Πρόκειται για χρηματοδότηση που προέρχεται αποκλειστικά από ευρωπαϊκούς πόρους και παραμένει στο συρτάρι πάνω από δύο χρόνια.

Αναφορικά με το ζήτημα ο Κρίτων Αρσένης δήλωσε:

«Μέσα στην δεινή αυτή οικονομική συγκυρία το ΥΠΕΚΑ αδιαφορεί και αδρανεί αφήνοντας αναξιοποίητους διαθέσιμους ευρωπαϊκούς πόρους. Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος επιδεικνύει απάθεια για το περιβάλλον. Ακόμη και έργα που χρηματοδοτούνται από ευρωπαϊκά κονδύλια παγώνουν, ακόμη και ευρωπαϊκές υποχρεώσεις για την υλοποίηση των οποίων υπάρχει εγκεκριμένη ευρωπαϊκή χρηματοδότηση δεν γίνονται σεβαστές. Η αντιπεριβαλλοντική στάση της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ πλήττει όμως την Ελλάδα και την οικονομία μας. 

Πρόσφατο είναι το παράδειγμα της εκ νέου παραπομπής της χώρας μας από την Επιτροπή στο Δικαστήριο της ΕΕ για τους παράνομους χώρους ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων, όπου σε περίπτωση καταδίκης θα επιβληθεί στην Ελλάδα ημερήσιο πρόστιμο ύψους 71.193 ευρώ, δηλαδή  πάνω από 25 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο. Πόσα ακόμη πρόστιμα αντέχει η Ελλάδα; Πόσους μισθούς και συντάξεις θα κόψουμε για να τα πληρώσουμε; Καλώ την κυβέρνηση να δράσει άμεσα και να κινήσει τις απαραίτητες διαδικασίες για την υλοποίηση της έκθεσης αξιολόγησης του ελληνικού δικτύου Natura 2000.

Να προβεί έστω και τώρα σε διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ώστε να δοθεί επαρκής παράταση προκειμένου η χώρα μας να είναι σε θέση να παραδώσει την εξαετή έκθεση αναφοράς αξιοπρεπώς και να αποκαταστήσει το κύρος της τηρώντας τις περιβαλλοντικές της δεσμεύσεις. Σε αντίθετη περίπτωση είναι ορατός ο κίνδυνος επιβολής προστίμου. Είναι αδιανόητο σε περίοδο οικονομικής κρίσης και αλματώδους αύξησης της ανεργίας να παραμένουν αδιάθετα σημαντικά ευρωπαϊκά κονδύλια, να χάνουμε σπουδαίες ευκαιρίες δημιουργίας θέσεων εργασίας και να ωθούμε περισσότερους έλληνες επιστήμονες στην ανεργία και την μετανάστευση.»

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ