Γλέζος στη Welt: Το θέμα δεν είναι τα χρήματα, αλλά η δικαιοσύνη

Γλέζος στη Welt: Το θέμα δεν είναι τα χρήματα, αλλά η δικαιοσύνη

 

«Το θέμα δεν είναι τα λεφτά αλλά η δικαιοσύνη» είναι ο τίτλος της συνέντευξης του Μανώλη Γλέζου, που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα Die Welt.

«Ο Μανώλης Γλέζος αποτελεί στην Ελλάδα σύμβολο της Αντίστασης κατά των Ναζί και ζητά η Γερμανία να πληρώσει τις πολεμικές αποζημιώσεις στην Ελλάδα» αναφέρει η εφημερίδα.

 

Διαβάστε μέρος της συνέντευξης το Μανώλη Γλέζου:

Welt: Κύριε Γλέζο είστε για την Ελλάδα, ήρωας της Αντίστασης κατά των Ναζί και στη συνέχεια κατά της στρατιωτικής χούντας. Αγωνίζεστε εδώ και δεκαετίες, για να εξασφαλίσετε την πληρωμή των πολεμικών αποζημιώσεων από το γερμανικό κράτος στην Ελλάδα. Τώρα, η ελληνική κυβέρνηση είναι η πρώτη φορά που συνέταξε μυστική μελέτη σχετικά με το θέμα. Είσαστε ενήμερος;

Γλέζος: Πληροφορήθηκα για το θέμα αυτό, όπως και εσείς από “Το Βήμα”. (Είμαι και άρρωστος σήμερα). Από όσο γνωρίζω, η μελέτη αυτή έχει δύο πτυχές, αφενός τις οφειλές της Γερμανίας προς το ελληνικό κράτος και αφετέρου τις οφειλές σε μεμονωμένα θύματα του πολέμου. Ωστόσο δεν είμαι σίγουρος εάν το Βήμα εξήγησε το θέμα καλά.

 

Welt: Πείτε μας όμως, έχετε ερευνήσει το θέμα επί δεκαετίες. Ας αρχίσουμε με τις οφειλές στο ελληνικό κράτος. Περί τίνος πρόκειται ακριβώς;

Γλέζος: Αφορά σε τρεις διαφορετικούς τομείς. Πρώτον, στην κλοπή αρχαιοτήτων. Η Ελληνική Αρχαιολογική Υπηρεσία έχει καταγράψει τα κλεμμένα αντικείμενα. Γνωρίζουμε επίσης ότι οι Γερμανοί πραγματοποίησαν κρυφά ανασκαφές. Το ξέρουμε αυτό επειδή μιλήσαμε με τους μάρτυρες, με τους εξειδικευμένους εργάτες που τότε αναγκάστηκαν να βοηθήσουν στις ανασκαφές.

 

Welt: Τι γίνεται όμως με τις πολεμικές αποζημιώσεις  συνολικά;

Γλέζος: Η διασυμμαχική Επιτροπή αποφάσισε το 1946 στο Παρίσι, πρώτον, ότι η Γερμανία οφείλει Ελλάδα 14,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Την τεκμηρίωση σχετικά με αυτό μπορείτε να τη διαβάσετε και στο βιβλίο μου. Στο τέλος ωστόσο συμφώνησαν στα επτά δισεκατομμύρια δολάρια. Αυτό σημαίνει 108 δισεκατομμύρια ευρώ σήμερα, χωρίς τους τόκους από το 1946. Αυτό είναι πέρα από κάθε αμφισβήτηση. Μπορείτε να βρείτε τα στοιχεία αυτά στο αρχείο κάθε υπουργείου Εξωτερικών ανά τον κόσμο.

 

Welt: Και ο τρίτος τομέας; Το “αναγκαστικό δάνειο” από τον Χίτλερ;

Γλέζος: Σε αντίθεση με άλλες κατεχόμενες χώρες, η Ελλάδα αναγκάστηκε να χρηματοδοτήσει ακόμα και την εκστρατεία το Ρόμελ στην Αφρική. Το ποσό αυτό έχει υπολογίσει πρώτος ο καθηγητής Άγγελος Αγγελόπουλος, και το 1962 ανερχόταν στο ποσό των 3,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, (με την αξία αγοράς του 1938). Αυτό σήμερα, αντιστοιχεί σε τόκους 54 εκατ. ευρώ. Αυτό το χρέος προς την Ελλάδα το έχει πληρώσει και η Ιταλία και η Βουλγαρία. Η μόνη που δεν το έχει πληρώσει είναι η Γερμανία. Η Γερμανία ωστόσο έχει πληρώσει ανάλογο χρέος προς την Πολωνία και τη Γιουγκοσλαβία. Γιατί η Ελλάδα έχει υποστεί διαφορετική μεταχείριση;

 

Welt: Αλλού διαβάζουμε ότι η Γερμανία έχει καταβάλει μέρος του ποσού με τη μορφή βιομηχανικού υλικού και άλλων αγαθών. Φυσικά τίποτα από αυτά δεν έχει φτάσει στην Ελλάδα. Αυτό μαρτυρά ενδεχομένως κάποια «εκτροπή» στην πορεία τους, από τους Έλληνες μεσάζοντες;

Γλέζος: Αυτό είναι γελοίο. Και πού είναι το δικό μας λάθος; Δεν έχω ξανακούσει ένα τόσο χαζό επιχείρημα, ενώ έχω συζητήσει αυτό το θέμα τόσο με Γερμανούς όσο και με πρέσβεις διαφόρων εθνικοτήτων. Εάν οι Γερμανοί είχαν κάποια σοβαρή απόδειξη σχετικά με αυτό θα μας την είχαν επιδείξει. Εμείς ποτέ δεν έχουμε δει κάποιο σχετικό έγγραφο.

 

Welt: Επιθυμείτε να αποπληρωθεί το ελληνικό δημόσιο χρέος προς την Ελλάδα με γερμανικά χρήματα;

Γλέζος: Το θέμα δεν είναι τα χρήματα, αλλά η δικαιοσύνη. Για να επιτευχθεί αυτό, τα χρήματα δεν πρέπει να πάνε στην ελληνική κυβέρνηση. Η Γερμανία θα μπορούσε να προσφέρει αντ’ αυτού υποτροφίες σε Έλληνες φοιτητές ή να χρηματοδοτήσει έργα υποδομής. Το θέμα είναι οι λαοί μας, στην Ευρώπη, να έρθουν πιο κοντά. Σε αυτό το πλαίσιο όμως εντάσσεται και η δικαιοσύνη.

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ