Ρουπακιώτης: ” Το οργανωμένο έγκλημα έχει μεταλλαχθεί”

Ρουπακιώτης: ” Το οργανωμένο έγκλημα στη χώρα μας έχει μεταλλαχθεί”

 

 

Τα μέτρα ασφαλείας που θα ληφθούν στις φυλακές της χώρας, προκειμένου να αποτραπούν αποδράσεις, ανακοίνωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Αντ. Ρουπακιώτης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, παρουσία του υφυπουργού Δικαιοσύνης, Κ. Καραγκούνη, και των γενικών γραμματέων, Ν. Κανελλόπουλου και Μαρ. Σκανδάμη.

Κατ’ αρχάς, ο κ. Ρουπακιώτης ανέφερε ότι για πρώτη φορά στα σωφρονιστικά χρονικά οι κρατούμενοι έφτασαν τους 12.912, όταν οι προβλεπόμενες θέσεις στις φυλακές της χώρας είναι 9.400 και προσέθεσε ότι την τελευταία δεκαετία ο αριθμός των κρατουμένων αυξήθηκε κατά 50%, ενώ κατά 72% αυξήθηκαν οι κατάδικοι με ισόβια κάθειρξη.

Εντυπωσιακή είναι και η αύξηση του αριθμού των καταδίκων με πρόσκαιρη κάθειρξη από 15 έτη και άνω, ενώ την 1η Ιανουαρίου 2013 οι αλλοδαποί κρατούμενοι ανέρχονταν στους 7.875, δηλαδή ποσοστό 63% του συνολικού αριθμού του πληθυσμού των καταστημάτων κράτησης, ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Όπως συμπλήρωση ο κ. Σκανδάμης, 756 κρατούμενοι δεν έχουν εισαχθεί ακόμη στις φυλακές, λόγω του υπερπληθυσμού, που υπάρχει, και παραμένουν στα κρατητήρια των Αστυνομικών Τμημάτων ή στο Μεταγωγών. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, τόνισε ο γγ του υπουργείου, στο τέλος του έτους οι κρατούμενοι θα ανέλθουν στους 14.000 (μόνο το πρώτο τρίμηνο ο αριθμός των κρατουμένων αυξήθηκε κατά 437).

Ακόμη, ο υπουργός Δικαιοσύνης επισήμανε ότι το προσωπικό των φυλακών κράτησης μειώθηκε το 2011 κατά 15%, ενώ από το 2010 έως σήμερα έχουν συνταξιοδοτηθεί 350 υπάλληλοι χωρίς να αναπληρωθούν. Ενδεικτικό στοιχείο «των δραματικών ελλείψεων» σε προσωπικό, σημείωσε ο κ. Ρουπακιώτης, είναι ότι στις φυλακές Κορυδαλλού η αναλογία είναι ένας σωφρονιστικός υπάλληλος προς 300 κρατούμενους.

«Το οργανωμένο έγκλημα στη χώρα μας έχει μεταλλαχθεί και έχει αποκτήσει χαρακτηριστικά στρατιωτικού τύπου» σημείωσε ο υπουργός και πρόσθεσε πως το έγκλημα έχει αλλάξει «έχει πλέον άλλο βάθος και άλλες διαστάσεις».

Για τον λόγο αυτό, τόνισε, «η πολιτεία οφείλει να απαντήσει συντεταγμένα και στην πρόσφατη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, για πρώτη φορά, καθορίστηκαν οι άξονες μιας νέας πολιτικής».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ