Το παρασκήνιο της παραίτησης Σαρρή

Το παρασκήνιο της παραίτησης Σαρρή

Σε μίνι ανασχηματισμό αναγκάστηκε να προχωρήσει ο Νίκος Αναστασιάδης. Aναλαμβάνει τα καθήκοντά του ο νέος υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης.

Σε μίνι ανασχηματισμό αναγκάστηκε να προχωρήσει ο Νίκος Αναστασιάδης μετά τα δεκάδες δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για σκανδαλώδεις ρυθμίσεις σε δάνεια πολιτικών και συγγενικών τους προσώπων. Το μαύρο πρόβατο στην κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστή η πρωτοφανής απόφαση του Eurogroup, ήταν ο υπουργός Οικονομικών.

Όλα τα κόμματα, ακόμη και στελέχη του ΔΗΣΥ, τον στοχοποίησαν και τον κατηγόρησαν για λάθος χειρισμούς κατά τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης. Το κλίμα ήταν ιδιαιτέρως βαρύ για τον Μιχάλη Σαρρή, ενώ ο πρόεδρος της Κύπρου δέχονταν εισηγήσεις από συνεργάτες του να τον απομακρύνει άμεσα από την κυβέρνηση.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών δήλωσε χθες ότι ολοκλήρωσε την εργασία του αναφορικά με την συμφωνία για το μνημόνιο και πρόσθεσε ότι ένας ακόμη λόγος της παραίτησης του «είναι για να διευκολύνει το έργο της Ερευνητικής Επιτροπής, η οποία θα ερευνήσει δραστηριότητες και της περιόδου, κατά την οποία ο ίδιος διετέλεσε πρόεδρος της Λαϊκής Τράπεζας».

Υπενθυμίζεται πως φήμες περί παραίτησης του Μιχάλη Σαρρή είχαν κυκλοφορήσει και κατά τις επαφές που είχε ο ίδιος στο ταξίδι που έκανε προ ημερών στη Μόσχα, μετά την πρώτη συμφωνία του Eurogroup, όταν και ζήτησε ανεπιτυχώς βοήθεια από τη Ρωσία.

Καθήκοντα υπουργού Οικονομικών αναλαμβάνει από σήμερα ο Χάρης Γεωργιάδης, ο οποίος μέχρι χθες ήταν υπουργός Εργασίας. Την θέση του κ. Γεωργιάδη στο υπουργείο αναλαμβάνει η Ζέτα Αιμιλιανίδου, μέχρι πρότινος Γενική Διευθύντρια στο υπουργείο Ενέργειας. Η ορκωμοσία των νέων υπουργών θα πραγματοποιηθεί στις 09:30, ενώ στις 10:00 θα πραγματοποιηθεί Υπουργικό Συμβούλιο.

Ποιος είναι ο νέος «τσάρος» της Κύπρου

Ποια είναι η νέα Υπουργός Εργασίας της Κύπρου

Στο μεταξύ, στην Κύπρο πληθαίνουν οι φωνές που κάνουν λόγο για ευρύτερο ανασχηματισμό, με τη συμμετοχή στελεχών από το ΑΚΕΛ και την ΕΔΕΚ, ενώ στελέχη της κυβέρνησης έχουν ήδη αναφέρει πως είναι αναγκαίο να υπάρξει μια κυβέρνηση συνεργασίας, προκειμένου να αντιμετωπιστεί συλλογικά η κατάσταση.

Στον γενικό εισαγγελέα η έκθεση για την Τράπεζα Κύπρου και την Λαϊκή

Στο μεταξύ, παραδόθηκε στον γενικό εισαγγελέα, Πέτρο Κληρίδη, η έκθεση του οίκου Alvarez & Marsal για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες η Τράπεζα Κύπρου και η Λαϊκή ζήτησαν κρατική στήριξη, και για την αγορά των ελληνικών ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά.

Ο γενικός εισαγγελέας δήλωσε ότι η έκθεση είναι ογκώδης και θα τη μελετήσουν ειδικοί σε θέματα τραπεζών, ενώ θα σταλεί και στην Ερευνητική Επιτροπή για το τραπεζικό σύστημα και την οικονομία.

Ο πρόεδρος της Βουλής, Γιαννάκης Ομήρου, με επιστολή του προς τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, Πανίκο Δημητριάδη, τον καλεί να καταθέσει το συντομότερο στη Βουλή το πόρισμα της έρευνας του οίκου Alvarez & Marsal για το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κύπρου.

Επίσης, ο κ. Ομήρου καλεί τον διοικητή να αποστείλει το συντομότερο τον κατάλογο με τα στοιχεία φυσικών ή νομικών προσώπων, τα οποία απέσυραν πέραν των εκατό χιλιάδων ευρώ από καταθέσεις στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Κύπρου και στα υποκαταστήματά τους στο εξωτερικό.

 

Παραιτήθηκε ο Μ. Σαρρής – Νέος υπουργός ο Χ. Γεωργιάδης

 

ΠΗΓΗ:real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ