Αυτά θα ζητήσει ο Βενιζέλος στη σύσκεψη

Αυτά θα ζητήσει ο Βενιζέλος στη σύσκεψη

 

Το ΠΑΣΟΚ θεωρεί ότι υπάρχει μια σειρά σοβαρών θεμάτων τα οποία βρίσκονται σε εκκρεμότητα προκειμένου να ψηφίσει θετικά στη Βουλή τη νομοθετική πρωτοβουλία που αναμένεται να αναλάβει η κυβέρνηση μετά την οριστική συμφωνία με την Τρόικα.

Αυτά θα θέσει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αύριο, στη σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργός Αντώνη Σαμαρά με τη συμμετοχή και του προέδρου της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη.

Ο προβληματισμός είναι διάχυτος όχι μόνο στην Ιπποκράτους, αλλά και στην Αγίου Κωνσταντίνου, καθώς τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση Σαμαρά, σκέφτονται από τώρα τι θα πρέπει να γίνει και πως θα πρέπει να αντιδράσουν όταν η Τρόικα προσέλθει την Πέμπτη στο υπουργείο Οικονομικών, «ανοίξει το μπλοκάκι της» και αρχίσει τους ελέγχους και τις απαιτήσεις.

Αν από τώρα δεν είμαστε έτοιμοι να τους αντιμετωπίσουμε πάμε χαμένοι, λέει χαρακτηριστικά συνεργάτης του κ. Βενιζέλου, που παρακολουθεί τις απ΄ ευθείας τις συζητήσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους δύο εταίρους.

Τα εκκρεμή ζητήματα, σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ είναι τα εξής:

Χαράτσι: Περιμένουμε την τελική πρόταση της κυβέρνησης για να δούμε που θα ισορροπήσει αναφέρουν από την Ιπποκράτους.

Αριθμός δόσεων για τις οφειλές φόρων και ασφαλιστικών εισφορών: Σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ υπάρχουν αποκλίσεις. Το υπουργείο Οικονομικών προτείνει 48 δόσεις, αλλά η Τρόικα απαντά ότι μπορεί να δώσει μόνο 36 δόσεις.

Δημόσιοι υπάλληλοι: Το σχέδιο Μανιτάκη προβλέπει κινητικότητα, αξιολόγηση και διαθεσιμότητα, αλλά όχι απολύσεις εργαζομένων. Η Τρόικα ζητάει λύσεις «εδώ και τώρα» με απολύσεις εργαζομένων από το δημόσιο.

Υπερχρεωμένα νοικοκυριά: Το ΠΑΣΟΚ θέλει πιο ισχυρή παρέμβαση με βάση τις προτάσεις του και όχι αυτές που σε γενικές γραμμές είναι χαλαρές από την κυβέρνηση και δεν βοηθούν επί της ουσίας όσους έχουν ανάγκη.

Επικαιροποίηση της κυβερνητικής συμφωνίας: Ο κ. Βενιζέλος, όπως θα πει άλλωστε και στη σύσκεψη αύριο το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου, εκτιμά ότι χρειάζεται επικαιροποίηση της συμφωνίας. Αυτό σημαίνει: Προτεραιότητες, χρονοδιαγράμματα, που φτάνουν τουλάχιστον ως τις ευρωεκλογές. Σημαίνει επίσης, νέο εκλογικό νόμο και ανασχηματισμό της κυβέρνησης.

Ολα τα παραπάνω αποτελούν για τον κ. Βενιζέλο ένα πλαίσιο διαλόγου που θα πρέπει να γίνει ανάμεσα στα τρία κόμματα της κυβερνητικής συνεργασίας αλλά και απέναντι στην Τρόικα από την οποία -όπως λένε στο ΠΑΣΟΚ- ακόμη περιμένει ο ελληνικός λαός να δει τις προτάσεις των Ευρωπαίων για την στήριξη της πραγματικής ανάπτυξης μέσα από την ΕΚΤ και τα ευρωπαϊκά προγράμματα όπως το ΕΤΕΑΝ. Ενώ είχαν δεσμευτεί για ρευστότητα, μέχρι τώρα, δεν έχει υπάρξει τίποτα απολύτως, υποστηρίζουν.

 

Πηγή:egiakoumis.com

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ