«Ειδική περίπτωση η Κύπρος»

«Ειδική περίπτωση η Κύπρος»

Στην Στεφανία Κασσίμη

«Ειδική περίπτωση» χαρακτηρίζει την Κύπρο σε συνέντευξή του στο Real.gr ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργο Ζαν Άσελμπορν, θεωρώντας άχρηστα και άστοχα σχόλια που θέλουν το πρόγραμμα διάσωσης για την Κύπρο να αποτελεί ένα νέο πρότυπο. Παράλληλα, ο κ. Άσελμπορν, εκφράζει την ανησυχία του για τη στάση που ακολουθεί η Γερμανία, τονίζοντας ότι «δεν έχει δικαίωμα να αποφασίζει για το επιχειρηματικό μοντέλο σε άλλες χώρες». 

Με την τελευταία συμφωνία της ευρωζώνης για το πακέτο διάσωσης, πολλοί θεωρούν ότι αυτό θα οδηγήσει σε βαθιά ύφεση τη Κύπρο. Σε γενικές γραμμές πώς νομίζετε ότι το πρόγραμμα διάσωσης που συμφωνήθηκε θα επηρεάσει την Κύπρο την οικονομία της και την κοινωνία, καθώς και την υπόλοιπη ευρωζώνη;

Η Κύπρος ζήτησε για ένα μακροοικονομικό πρόγραμμα προσαρμογής από τον περασμένο Ιούνιο και οι Αρχές της Ε.Ε. ενήργησαν πολύ δυναμικά στην προσπάθειά τους να βοηθήσουν. Όμως ένα πρόγραμμα δεν είναι απλώς ένα αίτημα για χρήματα και η υπογραφή μιας επιταγής. 

Οι μεταρρυθμίσεις είναι απαραίτητες για να επιστρέψει η οικονομία σε σωστή τροχιά και η οικονομική βοήθεια έρχεται μόνο υπό την προϋπόθεση ότι εφαρμόζεται ένα κατάλληλο πρόγραμμα προσαρμογής. Μία συμφωνία για ένα τέτοιο πρόγραμμα τελικώς επετεύχθη από το Eurogroup και τις Κυπριακές Αρχές την περασμένη Δευτέρα. 

Το πρόγραμμα θα αντιμετωπίσει τις σημαντικές προκλήσεις που περνά η Κύπρος και θα αποκαταστήσει τη βιωσιμότητα του κυπριακού χρηματοπιστωτικού συστήματος, προκειμένου να χρηματοδοτήσει την οικονομία της χώρας. Καθιερώνεται η σημαντική αρχή ότι δεν θα υπάρξουν απώλειες για τις ασφαλισμένες καταθέσεις.

Τώρα, το «κλειδί» είναι η σταθερή εφαρμογή του προγράμματος ώστε η Κύπρος να ανακτήσει την πρόσβαση στις χρηματοπιστωτικές αγορές και να επιστρέψει στην ανάπτυξη το συντομότερο δυνατό.

Είναι σαφές ότι το βάθος της χρηματοπιστωτικής κρίσης στην Κύπρο σημαίνει ότι στο εγγύς μέλλον θα είναι πολύ δύσκολο για τη χώρα και τους ανθρώπους της. Πρέπει όλοι να εργαστούμε σκληρά για να περιοριστεί ο κοινωνικός αντίκτυπος της κρίσης στην Κύπρο, μεταξύ άλλων μέσω της ενεργοποίησης πόρων της ΕΕ, όπως η πρωτοβουλία για την απασχόληση των νέων. Η Κύπρος είναι μέρος της ευρωπαϊκής οικογένειας και η Ευρώπη θα σταθεί στο πλευρό του κυπριακού λαού.

Πιστεύετε ότι τελικά η Κύπρος θα αποφασίσει να φύγει από την ευρωζώνη; Εάν η Κύπρος αποφασίσει να φύγει, πιστεύετε ότι θα ακολουθήσουν άλλες χώρες;

Είμαι προσωπικά πεπεισμένος ότι η Κύπρος θα παραμείνει στην ευρωζώνη. Μία έξοδος θα έκανε τα πράγματα ακόμα χειρότερα για την κυπριακή οικονομία και τον κυπριακό λαό. Η χώρα μπορεί να υπολογίζει στην αλληλεγγύη των χωρών της Ευρωζώνης. Προκειμένου να διασφαλιστεί η οικονομική σταθερότητα στην Κύπρο και στην ζώνη του ευρώ συνολικά, θα δοθεί οικονομική βοήθεια έως 10 δισ. ευρώ, που ισοδυναμεί με το 60% του ΑΕΠ της Κύπρου.

Παρότι η κυπριακή οικονομία είναι σχετικά μικρού μεγέθους, υπήρχαν φόβοι ότι η πιθανή έξοδος της χώρας από το ευρώ θα προκαλούσε απώλεια της εμπιστοσύνης σε ολόκληρο το μπλοκ του ενιαίου νομίσματος και θα προέτρεπε τους επενδυτές να αποσυρθούν από τις προβληματικές οικονομίες όπως η Ελλάδα. 

Ωστόσο, πρέπει να έχουμε κατά νου ότι η χώρα ακόμα βρίσκεται αντιμέτωπη με σημαντικά εμπόδια, στην προσπάθεια της να ανακάμψει από την κρίση. 

Μετά την συμφωνία για την Κύπρο, οι καταθέτες σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες δεν νιώθουν σίγουροι για τις καταθέσεις τους. Πιστεύουν ότι είναι πιθανόν οι μη ασφαλισμένοι καταθέτες να «κουρευτούν», στο πλαίσιο μελλοντικής εξυγίανσης κάποιας τράπεζας. Πιστεύετε ότι η Κύπρος είναι μία «ειδική περίπτωση» ή το πρώτο πείραμα;

Η Κύπρος είναι μία ειδική περίπτωση με μοναδικές προκλήσεις. Η συμφωνία για την Κύπρο ρίχνει το βάρος για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των τραπεζών στους μετόχους τους και τους πιστωτές -στη συγκεκριμένη περίπτωση στους πελάτες με μεγάλα τραπεζικά υπόλοιπα- παρά στην κυβέρνηση και τους φορολογούμενους, ή τους ομολογιούχους. 

Η πιο κοινή προσέγγιση για τις αφερέγγυες τράπεζες στην παρούσα κρίση είναι να εισφέρει το κράτος νέα κεφάλαια. Στο παρελθόν, χώρες όπως η Ιρλανδία έχουν διοχετεύσει δισεκατομμύρια από χρήματα των φορολογουμένων για στηρίξουν τις τράπεζές τους, αντί να διακινδυνεύσουν να διαταράξουν τους μεγάλους επενδυτές. 

Σχόλια όπως ότι η συμφωνία για την Κύπρο θα διαμορφώσει τον τρόπο διάσωσης των τραπεζών της Ευρωζώνης στο μέλλον είναι άχρηστα και άστοχα. Θα έπρεπε να αποφεύγουμε να δίνουμε την εντύπωση ότι στο μέλλον, τραπεζικές καταθέσεις δεν θα είναι ασφαλείς στην Ευρώπη.

Η Γερμανία επιμένει ότι οι μεγάλοι καταθέτες στις κυπριακές τράπεζες συμβάλλουν στην διάσωση του νησιού και έχει πει ότι η κρίση έχει «σκοτώσει» το «επιχειρηματικό μοντέλο» που βασίζεται σε χαμηλούς φόρους και την προσέλκυση ξένων καταθέσεων. Όπως η Κύπρος και το Λουξεμβούργο έχει έναν μεγάλο χρηματοπιστωτικό τομέα και χαμηλούς φόρους. Ανησυχείτε με την γερμανική αυτή στάση; 

Το Λουξεμβούργο ανησυχεί με τέτοιες δηλώσεις. Η Γερμανία δεν έχει δικαίωμα να αποφασίζει για το επιχειρηματικό μοντέλο σε άλλες χώρες. Έχουν γίνει αβάσιμες συγκρίσεις μεταξύ του επιχειρηματικού μοντέλου των διεθνών χρηματοπιστωτικών τομέων στην ζώνη του ευρώ και υπήρξαν γενικευμένες εκτιμήσεις σχετικά με το μέγεθος του χρηματοπιστωτικού τομέα σε σχέση με το ΑΕΠ μίας χώρας και τους δήθεν κινδύνους που αυτό συνεπάγεται για την οικονομική και δημοσιονομική βιωσιμότητα. 

Όσον αφορά το επιχειρηματικό μοντέλο του χρηματοπιστωτικού τομέα στο Λουξεμβούργο, είναι κατ’ εξοχήν μοναδικό εντός της ζώνης του ευρώ. Η διαφοροποιημένη πελατειακή βάση του, οι εξελιγμένες υπηρεσίες προϊόντων, ο αποτελεσματικός εποπτικός μηχανισμός και ο αυστηρός σεβασμός και η εφαρμογή των διεθνών προτύπων ενισχύουν την μοναδικότητά του. 

Η δύναμη και η σταθερότητα/βιωσιμότητα του χρηματοπιστωτικού τομέα δεν μπορεί να καθορίζεται από τη συσχέτιση του μεγέθους ενός χρηματοπιστωτικού τομέα με το ΑΕΠ μιας χώρας. Κάποιος πρέπει να λαμβάνει υπόψη του την ποιότητα και τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού τομέα και το γεγονός ότι το μέγεθος του χρηματοπιστωτικού τομέα του Λουξεμβούργου δεν αφορά σε μία εθνική οικονομία αλλά στη ζώνη του ευρώ ή της ενιαίας αγοράς στο σύνολό της. 

Θα ήθελα επίσης να επισημάνω ότι το Λουξεμβούργο έχει συμφωνήσει στη δημιουργία μίας τραπεζικής ένωσης στην ζώνη του ευρώ, που θα ξεκινά με κοινή εποπτεία, όμως αναπόφευκτα θα οδηγεί στην εγγύηση των καταθέσεων και ένα κοινό μηχανισμό εξυγίανσης. 

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες και ιδίως η Άνγκελα Μέρκελ ακολουθούν σκληρή γραμμή στη διαχείριση της κρίσης στην Ευρωζώνη. Στην Ελλάδα για παράδειγμα, από το 2010 επιβάλλονται συνεχώς νέα μέτρα λιτότητας, με αποτέλεσμα την εκτόξευση της ανεργίας και της ύφεσης. Πιστεύετε ότι έχουν γίνει λάθη στην συνταγή που εφαρμόστηκε προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κρίση στην Ελλάδα και άλλες χώρες;

Η Ελλάδα, όπως και άλλες οικονομίες της Ευρωζώνης, πρέπει αναμφισβήτητα να αναδιαρθρωθούν, κάτι που θα έπρεπε να γίνει και χωρίς να υπάρχει η κρίση. 

Η Ελλάδα και οι άλλες χώρες βοηθιούνται από τις χώρες της Ευρωζώνης και τους μηχανισμούς της Ε.Ε. Ωστόσο, ούτε οι άνθρωποι ούτε οι χώρες πρέπει να πεθάνουν από ασφυξία ή να στερέψουν. Οι οικονομίες δεν πρέπει να καταπνίγονται. Πρέπει να αποφεύγουμε να δένουμε μία κοινωνική θηλιά γύρω από το λαιμό μίας χώρας- και έτσι να παίζουμε το παιχνίδι των εξτρεμιστών και να διακινδυνεύουμε τη δημοκρατία.

Το ελληνικό παράδειγμα δείχνει πόσο δύσκολο, αλλά επίσης πόσο σημαντικό είναι να εγκαταλείψουμε το σπιράλ της λιτότητας και της ύφεσης. Η μεγαλύτερη πρόκληση σήμερα είναι να συνδυαστούν, με έξυπνο τρόπο, μέτρα που τείνουν να οδηγήσουν σε δημοσιονομική ισορροπία με μέτρα που είναι σχεδιασμένα για την τόνωση της ανάπτυξης. 

Αυτό είναι απαραίτητο για να βγει από την κρίση χρέους. Η δημοσιονομική εξυγίανση πρέπει να γίνει με τον κατάλληλο ρυθμό για κάθε χώρα. Είναι ήδη ορατή η σημαντική πρόοδος που έχει γίνει σε ολόκληρη την Ευρωζώνη, όμως σαφώς, ο ρυθμός επαναφοράς της τάξης πρέπει να αντικατοπτρίζει τις συγκεκριμένες συνθήκες σε κάθε χώρα.

 

Πηγή: real.gr 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ