ΠΑΣΟΚ: Κρίσιμη κάθε ημέρα που περνά

ΠΑΣΟΚ: Κρίσιμη κάθε ημέρα που περνά

Δεν υπάρχουν περιθώρια για καθυστερήσεις, εκτιμούν στην Ιπποκράτους και κάθε ημέρα είναι κρίσιμη για την πραγματική οικονομία και την κοινωνική συνοχή, τονίζουν στο ΠΑΣΟΚ.

Στην Ιπποκράτους θεωρούν ότι επείγει η επικαιροποίηση της συμφωνίας προγραμματικής σύγκλισης των τριών κομμάτων. Η τελική φάση της διαπραγμάτευσης με την τρόικα, ώστε να μη μένει σε εκκρεμότητα το ελληνικό πρόγραμμα και να μη καθυστερεί η εκταμίευση των δόσεων, θα αναδείξει την πρακτική σημασία αυτού που προτείνει το ΠΑΣΟΚ, καθώς πρέπει να απαντηθούν ζητήματα, όπως η μεταρρύθμιση στη δημόσια διοίκηση, το ειδικό τέλος ακινήτων μέσω της ΔΕΗ για το 2013, οι ρυθμίσεις των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, οι ρυθμίσεις για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

Το ΠΑΣΟΚ προτείνει όλα τα επιμέρους σημεία να εντάσσονται σε ένα ενιαίο προγραμματικό πλαίσιο με ορίζοντα τετραετίας. Μέσα στο πλαίσιο αυτό, οι κυβερνητικοί εταίροι πρέπει να μοιράζονται δίκαια το κόστος και το όφελος. Έτσι, θεωρούν ότι θα αποφύγουν να σηκώσουν βάρη που δεν τους αναλογούν για να προστατευθούν άλλοι εταίροι από το βάρος παλαιότερων ή τωρινών επιλογών τους.

Γενικότερα, το ΠΑΣΟΚ θεωρεί ότι η κυβέρνηση πρέπει να κάνει τους χειρισμούς που απαιτούνται, ώστε η εξαιρετικά αρνητική εμπειρία της Κύπρου να λειτουργήσει υπέρ της κατανόησης των ελληνικών θέσεων από τους «θεσμικούς εταίρους» μας.

Κρίνουν θετικό, το γεγονός ότι η Κυβέρνηση άρχισε να προσεγγίζει σοβαρά την ολοκληρωμένη πρόταση του ΠΑΣΟΚ για την ανεργία και κρίνουν πολύ χρήσιμη την συνάντηση των συναρμοδίων υπουργών και της αντιπροσωπείας του ΠΑΣΟΚ την Παρασκευή. Κομβικό σημείο είναι η μεταφορά πόρων του ΕΣΠΑ από τα διαρθρωτικά στο κοινωνικό ταμείο που πρέπει οπωσδήποτε να επιτευχθεί γιατί τα προγράμματα της ανεργίας πρέπει να αγκαλιάσουν εκατοντάδες χιλιάδες ενδιαφερόμενους και πρωτίστως τις οικογένειες χωρίς κανένα εργαζόμενο.

Το ΠΑΣΟΚ θα επιμείνει και στις προτάσεις νόμων που έχει καταθέσει για τις ευπαθείς ομάδες και τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και δεν είναι διατεθειμένο να ανεχθεί να αγνοούνται οι προτάσεις του στις επαφές των υπουργών με την τρόικα.

Όπως τονίζουν δεν είναι διατεθειμένοι να αποδεχθούν σημεία διαφωνίας με υπουργούς της ΝΔ (π.χ. για τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές) να εμφανίζονται ως πίεση της τρόικας που καταγράφεται στο υπό αναθεώρηση μνημόνιο.

Βλέπουν… ανασχηματισμό

Στο ΠΑΣΟΚ θεωρούν ότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία της Κυβέρνησης (μονομερείς πρωτοβουλίες, αιφνιδιασμοί κ.ο.κ.) και της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας στη Βουλή (τροπολογίες, αδυναμία ανάδειξης των αδιεξόδων του ΣΥΡΙΖΑ κλπ). Η κατάσταση μπορεί να βελτιωθεί με αποτελεσματικό συντονισμό. Είναι όμως προφανές ότι μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης της τρόικας, πρέπει να γίνει και αξιολόγηση και αξιοποίηση προσώπων.

Στο ΠΑΣΟΚ λένε ότι αναμφίβολα ο ανασχηματισμός ειναι αρμοδιότητα του Πρωθυπουργού, ευθύνη όμως και αρμοδιότητα των τριών κομμάτων και των αρχηγών τους ειναι η ύπαρξη και το πλαίσιο λειτουργίας της Κυβέρνησης. Από την άποψη αυτή θα βοηθήσει η τακτική και οργανωμένη μορφή των συναντήσεων των τριών αρχηγών που μπορεί να δώσει ρυθμό στο κυβερνητικό έργο και τη λειτουργία της Βουλής με τη γρήγορη αντιμετώπιση των εκκρεμοτήτων και την ανάληψη πρωτοβουλιών σε υψηλό πολιτικό επίπεδο.

Τέλος, το ΠΑΣΟΚ θεωρεί ότι τις αμέσως επόμενες ημέρες πρέπει με κοινοβουλευτικές και πολιτικές πρωτοβουλίες να αναδειχθεί το απόλυτο στρατηγικό αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει ο ΣΥΡΙΖΑ με τις επικίνδυνες και αντιφατικές θέσεις του για την κυπριακή κρίση, την παραμονή της χώρας στη ζώνη του ευρώ, την ετερόκλητη και ακραία τυχοδιωκτική «σύγκλιση» με τους ΑΝΕΛ κ.ο.κ. Όσο καταλαγιάζουν οι σχετικές εντυπώσεις στη συνείδηση των πολιτών, τόσο δυσκολότερη θα γίνεται η θέση του ΣΥΡΙΖΑ, εκτιμούν στο ΠΑΣΟΚ, που θεωρεί ότι αυτά όλα θα επηρεάσουν την τελική πολιτική αξιολόγηση των πολιτών, ανεξάρτητα από τις διακυμάνσεις της συγκυρίας, στην οποία πάντα κυριαρχεί η δυσφορία της ελληνικής κοινωνίας για τον τρόπο αντιμετώπισης της κρίσης που έχει επιλέξει η κρατούσα συντηρητική ευρωπαϊκή αντίληψη.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ