Χαρακόπουλος: “Είμαστε σε οικονομικό πόλεμο”

Χαρακόπουλος: “Είμαστε σε οικονομικό πόλεμο”

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος εκπροσώπησε την κυβέρνηση στις εορταστικές εκδηλώσεις στη μνήμη της εξέγερσης των Θεσσαλών αγροτών του 1910, «ΚΙΛΕΛΕΡ 2013».

Τα σημαντικότερα αποσπάσματα από την ομιλία του:

«Από τον ιστορικό χώρο του Κιλελέρ ακούστηκαν κατά καιρούς ανέξοδες υποσχέσεις και λαϊκίστικες κορώνες. Τιμούμε πραγματικά τη μνήμη της εξέγερσης των κολίγων στο Κιλελέρ όταν μιλούμε τη γλώσσα της αλήθειας στους αγρότες χωρίς να χαϊδεύουμε αυτιά.

Η χώρα βρίσκεται σε «οικονομικό πόλεμο» και οι αγρότες, όπως το σύνολο του ελληνικού λαού, υποβάλλονται σε θυσίες και καλούνται να καταβάλλουν το μέρισμα που τους αναλογεί στην εθνική προσπάθεια για την έξοδο από την κρίση.

Κάθε χρόνο από το βήμα του Κιλελέρ ακούγονται τα ίδια αιτήματα για το κόστος παράγωγης, τα έργα υποδομών, την έλλειψη ρευστότητας, τα οποία αντιμετωπίζονταν μέχρι σήμερα με μερεμέτια, κατ’ εξαίρεση αποζημιώσεις και έκτακτες παροχές. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι τα προβλήματα να κακοφορμίζουν και η χώρα να σέρνεται στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια.

Έχουμε μπροστά μας τρεις δύσκολες δικαστικές μάχες για:

– το «πακέτο Χατζηγάκη»,

– τα 108 εκατομμύρια ευρώ για συγκέντρωση δημητριακών και

– άλλα 500 εκατομμύρια για δάνεια σε συνεταιρισμούς της δεκαετία του ’90.

Η χώρα αντί για μερεμέτια χρειάζεται τομές και μεταρρυθμίσεις, όπως αυτές που έχει δρομολογήσει η Κυβέρνηση:

1. Καθιέρωση βιβλίων εσόδων και εξόδων για τους αγρότες.

2. Θέσπιση κάρτας πετρελαίου και νυχτερινού αγροτικού ρεύματος.

3. Σύσταση Ταμείου Αγροτικής Επιχειρηματικότητας (ΤΑΕ).

4. Θεσμοθέτηση προαιρετικής ασφάλισης στον ΕΛΓΑ.

5. Μητρώο Εμπόρων αγροτικών προϊόντων.

6. Έμφαση σε έργα υποδομών, όπως φράγματα και λιμνοδεξαμενές.

7. Επενδύσεις στον τομέα της τυποποίησης και μεταποίησης αγροτικών προϊόντων».

Χαρακτήρισε έργο μεγάλης περιβαλλοντικής σημασίας τη μερική μεταφορά νερού στη Θεσσαλία από τον Αχελώο, που όπως είπε «θα συμβάλει στην αποκατάσταση της οικολογικής ισορροπίας στο Θεσσαλικό κάμπο».

Με αφορμή την επιστολή των κτηνοτρόφων της Θεσσαλίας στον Πρωθυπουργό για την κατανομή των ενισχύσεων de minimis στους αιγοπροβατορόφους ορεινών περιοχών, ο Αναπληρωτής Υπουργός διευκρίνισε ότι: «τα 7,5 εκατομμύρια ευρώ στους αιγοπροβατοτρόφους ορεινών περιοχών είναι επιπλέον των χρημάτων, που λαμβάνουν από το άρθρο 68».

Ανακοίνωσε επίσης ότι σύντομα θα υπάρξει λύση στο ζήτημα των εποικιστικών κτημάτων με νομοθετική ρύθμιση που επεξεργάζεται το ΥπΑΑΤ. Ενώ, σε συνεργασία με το ΥΠΕΚΑ, θα υπάρξει εξαίρεση από την κατεδάφιση αυθαίρετων σταυλικών εγκαταστάσεων και απλοποίηση της διαδικασίας αδειοδότησης των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων.

Αναφερόμενος στην πρόκληση της νέας ΚΑΠ, ο κ. Χαρακόπουλος έκανε δύο καίριες επισημάνσεις:

«Πρώτον, προκειμένου η μετάβαση από το ιστορικό στο περιφερειακό μοντέλο να είναι ομαλή και χωρίς βίαιες μεταβολές, θα είναι σταδιακή.

Δεύτερον, η Ελλάδα δεν πρέπει να αποκλείσει τη δυνατότητα μεταφοράς πόρων από το δεύτερο πυλώνα στις άμεσες ενισχύσεις υπό τον κίνδυνο μη απορρόφησης κοινοτικών πόρων».

«Η ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα προϋποθέτει ισχυρούς συνεταιρισμούς με παρέμβαση στην αγορά. Τα προβλήματα των συνεταιρισμών, που οφείλονται σε αμαρτίες της δεκαετίας του ’80 ή σε λανθασμένες επιλογές επιδεινώθηκαν από το συνεταιριστικό νόμο, το λεγόμενο νόμο Σκανδαλίδη. Θέλω και από αυτό το βήμα να τονίσω ότι είναι επιβεβλημένη η άμεση αλλαγή του Ν. 4015», συμπλήρωσε.

Τέλος, ο κ. Χαρακόπουλος τόνισε ότι «η γεωργία αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας της υπαίθρου. Ο αγροτικός τομέας ήταν αυτός που συνέβαλε στο παρελθόν, μετά τη Μικρασιατική καταστροφή και το Β’ παγκόσμιο πόλεμο, στην έξοδο από την κρίση. Και σήμερα ο αγροτικός τομέας μπορεί να συμβάλει στην έξοδο από την κρίση μια ώρα αρχύτερα. Είμαι σίγουρος ότι θα τα καταφέρουμε.

Μεγάλωσα σε αυτά τα χώματα, ζυμώθηκα με τη γη, γνωρίζω από πρώτο χέρι τα προβλήματα και τις αγωνίες των αγροτών. Θέλω να ξέρετε, όσο βρίσκομαι σε αυτή τη θέση, στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας, θα αγωνίζομαι για την επίλυση των προβλημάτων των αγροτών και τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής στην περιφέρεια.

Έτσι πιστεύω ότι τιμώ καλύτερα την μνήμη όσων θυσιάστηκαν στην εξέγερση του Κιλελέρ».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ