Καταιγισμός ερωτήσεων στον Μπίκα

Καταιγισμός ερωτήσεων στον Μπίκα

 

Βομβαρδισμό ερωτήσεων από τα μέλη της Προανακριτικής Επιτροπής της βουλής δέχθηκε ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ Κώστας Μπίκας, του οποίου η κατάθεση ολοκληρώθηκε σήμερα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ ανέφερε ότι στα τέλη του καλοκαιριού του 2011 ή στις αρχές φθινοπώρου συμμετείχε σε μία σύσκεψη υπηρεσιακών παραγόντων που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών υπό τον Ευάγγελο Βενιζέλο, με αντικείμενο τη φοροδιαφυγή και εκεί, συζητήθηκε και η λίστα Λαγκάρντ.

Ο κ. Μπίκας φέρεται επίσης να κατέθεσε ότι σε εκείνη τη συνάντηση που είχε με τον κ. Βενιζέλο του ανέφερε ότι πρέπει να αξιοποιηθεί η λίστα Λαγκάρντ, ενώ υποστήριξε ότι είχε συζητήσει και το θέμα με την τότε διευθύντρια του γραφείου του πρωθυπουργού, Ρεγγίνα Βάρτζελη.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Μπίκας υποστήριξε ότι ουδέποτε μίλησε με τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου για το περιεχόμενο της λίστας Λαγκάρντ ενώ για την δική του εμπλοκή, φέρεται να είπε ότι περιορίστηκε στον εντοπισμό της και στη διαδικασία να φθάσει στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης.

Συγκεκριμένα, στο ερώτημα του αντιπροέδρου της Προανακριτικής, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, «τι ήξερε ο κ. Παπανδρέου από εσάς για τη λίστα Λαγκάρντ;», απάντησε ότι ο πρωθυπουργός δεν ήξερε για κανένα όνομα.

Ακολούθησε ο εξής διάλογος στην Προανακριτική:

Μ. Βαρβιτσιώτης: «Μην πείτε τι δεν ήξερε, πείτε τι ήξερε».

Κ. Μπίκας: «Του είχα αναφέρει ότι είναι μια λίστα που πρέπει να προχωρήσει. Ότι πρέπει να διαλευκανθεί η υπόθεση, ότι πρέπει αυτή η ιστορία να τρέξει να προχωρήσει…».

Μ. Βαρβιτσιωτης: «Τι ήξερε ο κ. Παπανδρέου; Λέει ότι δεν ήξερε τίποτα…».

Κ. Μπίκας: «Ο κ. Παπανδρέου είχε ενημερωθεί για τη λίστα από τον υπ. Οικονομικών. Τον είχε ενημερώσει ο κ. Παπακωνσταντίνου».

Μ. Βαρβιτσιώτης: «Από εσάς τι ήξερε;».

Κ. Μπίκας: «Όχι δεν την ήξερε από εμένα. Το μόνο το οποίο πιστεύω ότι θα είχα πει στον πρωθυπουργού είναι ότι θα πρέπει να τρέξει, να προχωρήσει αυτή η λίστα, πρέπει αυτό το πράγμα να προχωρήσει. Σε αυτή τη λογική».

Ζωή Κωνσταντοπούλου (ΣΥΡΙΖΑ – μέλος Προανακριτικής): «Του έχετε πει κάτι τέτοιο;».

Κ. Μπίκας: «Δεν το θυμάμαι αλλά το θεωρώ λογικό σε μια συζήτηση να το είπα».

Μ. Βαρβιτσιώτης: «Εσείς ενημερώσατε τον κ. πρωθυπουργό ότι είχατε κάνει τις κινήσεις με τον ομόλογό σας τον Γάλλο;».

Κ. Μπίκας: «Όχι, δεν τον ενημέρωσα».

Μ. Βαρβιτσιώτης: «Είχατε ενημερώσει τον πρωθυπουργό ότι η λίστα τυγχάνει επεξεργασίας όπως φαίνεται από τα e-mail του κ. Διώτη;».

Κ. Μπίκας: «Όχι».

Μ. Βαρβιτσιώτης: «Τότε τι τον ενημερώσατε;».

Κ. Μπίκας: «Δεν συζήτησα κανένα όνομα με τον πρωθυπουργό για τη λίστα. Κανένα όνομα ποτέ».

Σπύρος Χαλβατζής (ΚΚΕ – μέλος Προανακριτικής: «Για ποσά μιλήσατε;».

Κ. Μπίκας: «Ποτέ κανένα. Δεν ήξερα. Ποια ποσά να πω; Δεν συζήτησα ποτέ ούτε για ποσά ούτε για ονόματα με κανέναν… Επί των ημερών μου η ΕΥΠ μπήκε πολύ πιο πολύ από ποτέ άλλοτε σε θέματα λαθρεμπορίου, σε θέματα της λίστας Λαγκάρντ, την οποία εντόπισα και φρόντισα να έρθει. Αλλά δεν μπορώ να σας πω ότι συζήτησα με τον πρώην πρωθυπουργό ονόματα ή ότι συζήτησα ποσά, γιατί δεν έγινε. Δεν μπορώ να το πω αυτό».

Σπύρος Χαλβατζής: «Ούτε για πώς θα τη διαχειριστεί από εδώ και πέρα η κυβέρνηση ή μια ομάδα ανθρώπων επιτελών…».

Κ. Μπίκας: «Η άποψη η δική μου για τη λίστα Λαγκάρντ ήταν σαφής. Έπρεπε να γίνει ένας χειρισμός ο οποίος θα εξασφάλιζε ότι αυτοί οι οποίοι είχαν χρήματα όχι νομίμως έξω, να πιαστούν».

Επίμονα ήταν τα ερωτήματα των μελών της Προανακριτικής για το βαθμό της δικής του εμπλοκής στη διαχείριση της Λίστας όταν ο κ. Μπίκας φέρεται να είπε ότι «είμαι ο άνθρωπος ο οποίος έφερε τη λίστα Λαγκάρντ στην Ελλάδα…».

Ζωή Κωνσταντοπούλου: «Εσείς ήσασταν;».

Κ. Μπίκας: «Με συγχωρείτε, λάθος. Εννοώ που εντόπισα».

Ζωή Κωνσταντοπούλου: «Μισό λεπτό, είπατε “είμαι ο άνθρωπος που έφερε τη λίστα στην Ελλάδα”».

Κ. Μπίκας: «Να διαγραφεί παρακαλώ, είναι λάθος».

Ζ. Κωνσταντοπούλου: «Πώς να διαγραφεί; Αυτό είπατε».

Κ. Μπίκας: «Είναι λάθος. Δεν την έφερα, σας το λέω. Είμαι ο άνθρωπος ο οποίος εντόπισε και κίνησε τις διαδικασίες. Αυτό ήθελα να πω».

 

Διαβάστε επίσης

 

Τη Δευτέρα η εξέταση Μπίκα-Διώτη

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ