• Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό

  11:51 μμ, Πέμπτη 28 Μάρ 2013 11:51 μμ, Πέμπτη 28 Μάρ 2013

  Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό

  Τρία «καυτά» θέματα απασχόλησαν την επί 4,5 ώρες ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών, υπό τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

  Όπως δήλωσε αμέσως μετά κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας, τα ζητήματα αφορούσαν:

  • Την εκτέλεση του τρέχοντος προϋπολογισμού

  • Την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες («με νοιάζει η αποδέσμευση των χρημάτων να φτάνει στην πραγματική οικονομία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο συγκεκριμένος παράγοντας)

  • Την προετοιμασία εν όψει της επανόδου των επικεφαλής της τρόικας.

  Παράλληλα, ερωτηθείς ο ίδιος παράγοντας, δεν έκρυψε την ανησυχία του για τις συνέπειες από την κρίση στην Κύπρο και κυρίως όσον αφορά τις εγχώριες επιχειρήσεις, ιδίως αυτές που είχαν έκθεση στη Μεγαλόνησο. «Είναι πολύ νωρίς να εκτιμηθούν οι επιπτώσεις από τις εξελίξεις στην Κύπρο. Το σίγουρο είναι ότι υπάρχει μια γενικότερη αρνητική ψυχολογία, αλλά για όλη την Ευρώπη». Πάντως, για τις τράπεζες στην Κύπρο, οι οποίες επαναλειτούργησαν σήμερα, πρόσθεσε ότι «υπήρξε απόλυτη ηρεμία. Όλα πήγαν μια χαρά».

  Σχετικά με την επικείμενη επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, ο ίδιος παράγοντας επισήμανε ότι «πρέπει να τα έχουμε λήξει πριν τις 12 Απριλίου (συνεδρίαση του Eurogroup στην Ιρλανδία). Όλα θα τα πετύχουμε».

  Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, η τρόικα αναμένεται εκ νέου στην Αθήνα στα μέσα της επόμενης εβδομάδας και εκτός από τις «γνωστές εκκρεμότητες», όπως είναι ο καθορισμός του τρόπου είσπραξης του φόρου ακινήτων το 2013 και το θέμα της κινητικότητας –εφεδρείας - απολύσεων στο Δημόσιο, η κυβέρνηση αγωνιά για την πορεία των εσόδων και των ασφαλιστικών εισφορών. Οι έως στιγμής «προβολές» τοποθετούν τη «μαύρη τρύπα» στην εκτέλεση του προϋπολογισμού 2013 σε ποσό που προσεγγίζει το 1 δισ. ευρώ, ενώ για την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ του Μαρτίου, απαιτούνται γενικότερα τα εξής:

  • Θα πρέπει να υποβληθεί στην τρόικα ένα αξιόπιστο σχέδιο κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων, με πρόβλεψη για «υποχρεωτικές αποχωρήσεις» συγκεκριμένου αριθμού υπαλλήλων. Παράλληλα, η τρόικα αναμένει τη θέσπιση κριτηρίων αξιολόγησης, με βάση τα οποία θα αποφασιστεί ποιοι υπάλληλοι θα τοποθετηθούν σε διαθεσιμότητα και ποιοι τελικά θα αποχωρήσουν.

  • Ανοιχτό παραμένει το θέμα της κατάργησης ή μη του ΕΕΤΗΔΕ που εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και η αντικατάστασή του με τον νέο φόρο ακινήτων.

  • Χρηματοδότηση ασφαλιστικών ταμείων. Καθορισμός του κατώτατου μισθού.

  Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, δεν έχουν εγκαταλειφθεί βασικές διεκδικήσεις, όπως το αίτημα για τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13% και η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης.

  Στην ευρεία σύσκεψη μετείχαν, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης (ο οποίος αποχώρησε μετά από 2 ώρες), ο υπουργός αναπληρωτής Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Μαυραγάνης και ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Χάρης Θεοχάρης.

  ΠΗΓΗ:real.gr

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα