Τα κριτήρια για τους νέους Διοικητές των Νοσοκομείων

Τα κριτήρια για τους νέους Διοικητές των Νοσοκομείων

 

Tη διαδικασία αξιολόγησης και επιλογής των διοικητών και αναπληρωτών διοικητών των νοσοκομείων του Εθνικού Συστήματος Υγείας παρουσίασε, σήμερα, ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λυκουρέντζος.

Ο κ. Λυκουρέντζος, στην αρχική του τοποθέτηση, τόνισε ότι «ξεκινάμε τη διαδικασία εφαρμογής των διατάξεων του νόμου 4052, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, για την επιλογή των νέων διοικητών και υποδιοικητών των νοσοκομειακών μονάδων της χώρας».

Οι υποψήφιοι πρέπει να είναι πτυχιούχοι ΑΕΙ ή ΑΤΕΙ ή να κατέχουν αναγνωρισμένο τίτλο σπουδών ιδρύματος του εξωτερικού. Θα συνεκτιμηθούν μεταπτυχιακοί τίτλοι σπουδών, με έμφαση στη διοίκηση, τα οικονομικά, την πληροφορική, όπως θα συνεκτιμηθεί και η εμπειρία διοίκησης, με έμφαση στις μονάδες υγείας και η γενικότερη επαγγελματική και κοινωνική αναγνώριση.

«Είμαι υποχρεωμένος να επαναλάβω αυτό που σας είπα και προ ημερών, ότι διαψεύδονται εκείνοι οι οποίοι εκτιμούσαν ή ανέμεναν για να δικαιώσουν δικές τους εσφαλμένες εκτιμήσεις τη μείωση των τυπικών και ουσιαστικών προσόντων των υποψηφίων, για να ισχυριστούν ότι οι εξαγγελίες μας για διαφάνεια και αξιοκρατία ότι είναι ψευδείς είναι κενό γράμμα. Γι΄ αυτόν λοιπόν τον λόγο, συγκροτήθηκε επιτροπή για την αξιολόγηση των υποψηφίων, αποτελούμενη από εγνωσμένου κύρους προσωπικότητες, η οποία θα αξιολογήσει την πληρότητα των στοιχείων των φακέλων των υποψηφίων, θα συνεκτιμήσει τα τυπικά και ουσιαστικά τους προσόντα και θα προχωρήσει στην κατάρτιση των πινάκων, ανά Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ)» είπε ο υπουργός.

Η επιτροπή αποτελείται από τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Υγείας, Πελ. Καλλίρη, τον πρόεδρο του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας, Παν. Σκανδαλάκη, τον καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αθ. Παπαβασιλείου, από τον εκπρόσωπο του ΑΣΕΠ, Γ. Καπερώνη, τον οποίο όρισε εγγράφως ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ, Γ. Βέης και έναν εκπρόσωπο της αγοράς- θεσμικό εκπρόσωπο, όμως, ο οποίος όπως ορίζει ο νόμος δεν πρέπει να έχει σχέση με τον τομέα της υγείας- τον πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ, Δ. Ασημακόπουλο.

Οι νέοι διοικητές θα έχουν επαυξημένες ευθύνες και επαυξημένα καθήκοντα σε σχέση με ό,τι συνέβαινε στο παρελθόν. Ο υπουργός Υγείας εξήγησε ότι, όπως το υπουργείο Υγείας και κάθε υπουργείο έχει υπογράψει Μνημόνιο με το υπουργείο Οικονομικών, και οι διοικητές υπογράφουν ανάλογο Μνημόνιο Συνεργασίας με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

«Αντικειμενικός σκοπός είναι να τηρηθούν οι στόχοι τούς οποίους θέτει η πολιτική ηγεσία στο ποια θα είναι τα επαυξημένα καθήκοντα, δηλαδή, των νέων διοικητών και οι στόχοι τους οποίους θέλουμε να επιτύχουμε και, ως εκ τούτου, θα αξιολογούνται ετησίως οι νέοι διοικητές και αναπληρωτές των νοσοκομείων για την αποδοτικότητά τους» κατέληξε ο κ. Λυκουρέντζος.

Οι υποψήφιοι υποβάλουν υποψηφιότητα ανά μία υγειονομική περιφέρεια και θα αξιολογηθούν για το σύνολο της κάθε υγειονομικής περιφέρειας. Ως καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης των αιτήσεων, ορίζεται η 27η Μαρτίου, ενώ το σύνολο των διοικητών είναι 87 διοικητές και 93 αναπληρωτές.

 

«Εκτός προβλέψεων νόμου»

Στο μεταξύ, σε επιστολή του, ο Δημήτρης Νιάκας, καθηγητής Οικονομικών και Διοίκησης Υπηρεσιών Υγείας και διευθυντής του προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών στη Διοίκηση Μονάδων Υγείας, στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο επισημαίνει ότι, από τα μέλη της επιτροπής αξιολόγησης «και εκτός αυτών που έχουν τη θεσμική ιδιότητα του γενικού γραμματέα του υπουργείου, του προέδρου του ΚΕΣΥ και του αντιπροέδρου ή μέλους του ΑΣΕΠ, που συμμετέχουν ως ο νόμος προβλέπει, οι υπόλοιποι δύο δεν έχουν σχέση με τις προβλέψεις του νόμου».

«Κατά την ταπεινή μου κρίση, ο κ. υπουργός Υγείας φαίνεται να παραβιάζει απροκάλυπτα την προβλεπόμενη ρύθμιση του νόμου» καταλήγει ο κ. Νιάκας.

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ