Ο Παπούλιας για την Ημέρα της Γυναίκας

Ο Παπούλιας για την Ημέρα της Γυναίκας

 

 

 

«Η 8η Μαρτίου είναι ημέρα τιμής στους αγώνες της γυναίκας, για ισότητα στα ατομικά και στα κοινωνικά δικαιώματα, αλλά και ημέρα δέσμευσης για τη συνέχιση των δράσεων, που αφορούν στην πλήρη ισότητα ανδρών και γυναικών» αναφέρει στο μήνυμά του για την παγκόσμια ημέρα της γυναίκας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας.

 

«Σήμερα αποτίουμε ελάχιστο φόρο τιμής στις γυναίκες της πόλης, του αγροτικού χώρου, του καθημερινού μόχθου. Τιμούμε τη διαχρονική συμμετοχή τους στους καθημερινούς αγώνες τους στους εργασιακούς χώρους, αλλά και στο σπίτι, όπου λειτουργούν ως ψυχή και στήριγμα.

 

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας είναι μια καλή αφορμή για να αναλογισθούμε αν τα επιτεύγματα μέχρι τώρα και οι προκλήσεις των καιρών, εξασφάλισαν την ισότητα και την ενδυνάμωση των γυναικών.

Η δυναμική υπάρχει, βρίσκει όμως συχνά εμπόδια και αντιστάσεις στην προσπάθεια χάραξης τομών και τολμηρών αλλαγών, στην ενίσχυση πρωτοβουλιών και παρεμβάσεων, στην εφαρμογή καινοτόμων μέτρων. Βρίσκει επίσης πολλά εμπόδια στη νοοτροπία και στα δοσμένα πρότυπα, στις συντηρητικές αντιλήψεις, στις φοβικές πρακτικές.

Παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί οι γυναίκες εξακολουθούν να πέφτουν θύματα πρωτοφανούς βίας, αδικίας και εκμετάλλευσης. Οι γυναίκες πλήττονται  περισσότερο από την ανεργία, τις απολύσεις και την απορύθμιση των εργασιακών σχέσεων.

 

Σήμερα τιμούμε τις ιστορικές κατακτήσεις και την προσφορά του γυναικείου κινήματος. Η σημασία όμως αυτής της ημέρας δεν θα πρέπει να εξαντλείται στη θεωρητική της ανάδειξη.

Οι αγώνες της γυναίκας, αλλά και όλων μας, για την κατάκτηση της πλήρους ισοτιμίας θα πρέπει να ενταθούν. Η ισότητα για μια δημοκρατική κοινωνία δεν είναι κάτι δεδομένο. Είναι το ζητούμενο και απαιτεί διαρκή αγώνα» τονίζει ο κ. Παπούλιας.

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ