• Σύγκρουση Νέας Δημοκρατίας-ΣΥΡΙΖΑ για τα μεταλλεία

  7:38 πμ, Παρασκευή 08 Μάρ 2013 7:38 πμ, Παρασκευή 08 Μάρ 2013

  Σύγκρουση Νέας Δημοκρατίας-ΣΥΡΙΖΑ για τα μεταλλεία

  Την ώρα που ο Αντώνης Σαμαράς μπροστά στα στελέχη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος έλεγε ότι η Ελλάδα στρώνει… κόκκινο χαλί για τις επενδύσεις, στην Ιερισσό ξεκινούσαν οι πρώτες συμπλοκές ανάμεσα στα ΜΑΤ και κατοίκους της περιοχής.

  ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ ξέχασαν γρήγορα τον «πολιτικό πολιτισμό» του Κωνσταντίνου Καραμανλή, για τον οποίο τόσα είπαν Σαμαράς και Τσίπρας στο Μέγαρο Μουσικής, και χώθηκαν βαθιά στα χαρακώματα της πολιτικής αντιπαράθεσης για την επένδυση της «Ελληνικός Χρυσός».

  Η ΝΔ ανακάλυψε, μάλιστα, ειδικό ένθετο της εφημερίδας «Αυγή» από τον Μάιο του 2010, στο οποίο υπήρχε ολοσέλιδη καταχώρηση της εταιρείας μέσα σε ειδικό ένθετο για τις επενδύσεις. Η Λ. Συγγρού καταλόγισε την Κουμουνδούρου διγλωσσία αλλά και πολιτική υποκίνηση «επιθέσεων σε εργαζόμενους που πηγαίνουν στη δουλειά τους και στις οικογένειές τους»:

  «Τα ερωτήματα είναι αμείλικτα και κινούν βαριές υποψίες. Τα λαλίστατα στελέχη του κ. Τσίπρα οφείλουν, σήμερα κιόλας, να απαντήσουν. Πότε έλεγαν αλήθεια; Όταν επισήμως, μέσω του κομματικού τους Οργάνου προέβαλαν την επένδυση ή σήμερα που στοχοποιούν όχι μόνο την επένδυση αλλά τους εργαζομένους και τις οικογένειές τους;».

  Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν απάντησε ούτε στη δεύτερη ανακοίνωση από τη ΝΔ υπό τον τίτλο «Η σιωπή δεν είναι χρυσός» ωστόσο οι πληροφορίες αναφέρουν πως στην κυβέρνηση έχουν πάρει τα σχετικά μηνύματα και την πληροφόρηση και από τη Θράκη και προετοιμάζονται για μία δεύτερη σύγκρουση, αφού ο ίδιος ο κ. Σαμαράς με δηλώσεις του στη Wall Street Journal, σχεδόν αμέσως μετά την επίθεση στις εγκαταστάσεις της εταιρείας από κουκουλοφόρους, έδωσε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα λέγοντας πως η αδειοδότηση της επένδυσης θα ολοκληρωθεί σε δέκα ημέρες. Η αντιπαράθεση για τα χθεσινά επεισόδια και το δημοσίευμα της «Αυγής» μεταφέρθηκε και στη βουλή όπου για μία ακόμη φορά η κυβέρνηση βρήκε απέναντί της σύσσωμη την αντιπολίτευση.

  Η ολοσέλιδη καταχώριση της εταιρίας χρυσού στην «Αυγή»

  Κριτική, όμως, για τη στάση της αστυνομίας άσκησε και η ΔΗΜΑΡ, κυβερνητικός εταίρος του Αντώνη Σαμαρά: «Η συμπεριφορά της αστυνομίας στη Χαλκιδική , αναφορικά με την έρευνα των εγκληματιών πράξεων στις εγκαταστάσεις εξόρυξης χρυσού είναι απαράδεκτη , παραβιάζει δικαιώματα πολιτών και τροφοδοτεί την ένταση. Η διενέργεια της έρευνας πρέπει να γίνει με απόλυτο σεβασμό των κανόνων του νόμου και των ατομικών δικαιωμάτων των πολιτών».

  Το ΠΑΣΟΚ, από την πλευρά του, περιορίστηκε σε μία ανακοίνωση με την οποία χαιρέτισε την απόφαση να κινηθούν οι διαδικασίες για την είσπραξη των τελών των μεταλλείων υπενθυμίζοντας πως επί της ουσίας πρόκειται για εφαρμογή νόμου που ψήφισε το ΠΑΣΟΚ το Φεβρουάριου του 2012.

  Στην κυβέρνηση, πάντως, γνωρίζουν πως το κλίμα που επικρατεί στη Χαλκιδική κάθε άλλο παρά εξυπηρετεί το στόχο του κ. Σαμαρά για τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος «ασφάλειας και πολιτικής σταθερότητας» που ευνοεί τις επενδύσεις. Και δεν είναι λίγοι εκείνοι οι βουλευτές που θεωρούν ότι πρέπει να γίνουν κινήσεις κατ’ αρχήν υπεύθυνης ενημέρωσης από αρμόδιους επιστήμονες για την επένδυση σε μία προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι.

  Οι κάτοικοι πάντως της Ιερισσού, οι περισσότεροι εκ των οποίων δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού, δεν συζητούν σε καμία περίπτωση το να προχωρήσει κανονικά το έργο της η εταιρεία –η οποία έχει ήδη υποσχεθεί «γενναίο» ποσοστό από τα κέρδη της και συγκεκριμένες περιβαλλοντολογικές παρεμβάσεις όπου κρίνεται αναγκαίο.

  Πηγή: real.gr

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα