Καλούνται στην προανακριτική Παπανδρέου και Βενιζέλος

Καλούνται στην προανακριτική Παπανδρέου και Βενιζέλος 

 

Ρεπορτάζ: Κωνσταντάτου Μαριάνθη

 

Ενώπιον των βουλευτών της προανακριτικής επιτροπής που εξετάζουν την πολύκροτη υπόθεση για την λίστα Λαγκάρντ θα κληθούν να καταθέσουν οι Γιώργος Παπανδρέου και Ευάγγελος Βενιζέλος.

Εκτός από τον πρώην Πρωθυπουργό, τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και βεβαίως τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, τα μέλη της επιτροπής αποφάσισαν, κατά πλειοψηφία, να καλέσουν ακόμα τα συγγενικά πρόσωπα του πρώην «τσάρου» της οικονομίας, των οποίων τα ονόματα αφαιρέθηκαν από την λίστα Λαγκάρντ, καθώς και τους πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιωάννη Καπελέρη και Ιωάννη Διώτη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με την απόφαση της επιτροπής να καλέσει ως μάρτυρα τον Γιώργο Παπανδρέου διαφώνησε ο βουλευτής της ΝΔ Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, υποστηρίζοντας ότι ο πρώην Πρωθυπουργός θα πρέπει να καταθέσει ενώπιον της Δικαιοσύνης.

Σύμφωνα με την απόφαση των βουλευτών στην λίστα μαρτύρων που θα «παρελάσουν» από τη Βουλή δεν περιλαμβάνεται το όνομα του Λουκά Παπαδήμου.

Παράλληλα, τα μέλη της επιτροπής αποφάσισαν κατά πλειοψηφία να καταθέσουν ενώπιον του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών, και όχι στη Βουλή, μία σειρά από πρώην Υπουργούς του ΠΑΣΟΚ που με κάποιον τρόπο έχουν εμπλακεί με την υπόθεση προκειμένου να προχωρήσουν πιο γρήγορα οι εργασίες της επιτροπής. Αναλυτικά, ενώπιον της Δικαιοσύνης θα καταθέσουν οι: Δημήτρης Δρούτσας, Χάρης Παμπούκης, Γιάννης Ραγκούσης και Φίλιππος Σαχινίδης. Στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών θα καταθέσουν ακόμα ο δημοσιογράφος Αλέξης Παπαχελάς, καθώς και επικεφαλής της Αρχής για το Ξέπλυμα Βρώμικου Χρήματος Παναγιώτης Νικολούδης.

Πάντως, η κατάρτιση της λίστας μαρτύρων προκάλεσε, για ακόμα μία φορά, έντονες αντιπαραθέσεις και διαφωνίες ανάμεσα στα κόμματα. Από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκδόθηκε μάλιστα μία σκληρή ανακοίνωση στην οποία γίνεται λόγος για «απόπειρα συγκάλυψης» και για «αποσπασματική διερεύνηση της υπόθεσης».

Οι Θόδωρος Δρίτσας, Σταύρος Κοντονής και Ζωή Κωσταντοπούλου αναφέρουν χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση τους : «Οι βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Ε.Κ.Μ. που συμμετέχουμε στην Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης για τη λίστα Λαγκάρντ θεωρούμε επιβεβλημένο να εκφράσουμε την έντονη και δημόσια διαμαρτυρία μας για όσα εσχάτως διαδραματίζονται εν σχέσει με την υπόθεση της Λίστας Λαγκάρντ, εντός και εκτός της Επιτροπής και τα οποία όχι μόνον δεν οδηγούν στη διαλεύκανση, αλλά συσκοτίζουν την υπόθεση και επιτελούν σκοπιμότητες ξένες προς την ουσιαστική αναζήτηση της αλήθειας. 

Η κυβερνητική πλειοψηφία, με προεξάρχοντες τους βουλευτές της Ν.Δ. και του ΠΑ.ΣΟ.Κ., ενεργεί μεθοδευμένα προς περιορισμό του έργου της Επιτροπής. Έτσι, με πρόταση του κ. Μ. Βαρβιτσιώτη αποφασίσθηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία (και παρά τη ρητή δική μας αντίρρηση) η μη εξέταση από την Επιτροπή πλήθους μαρτύρων που είχε προτείνει ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Ε.Κ.Μ. και οι οποίοι είναι ουσιώδεις για τη διερεύνηση».

Σφοδρή αντιπαράθεση ξέσπασε όμως και με τον βουλευτή της Χρυσής Αυγής Ηλία Κασιδιάρη και τα υπόλοιπα μέλη της επιτροπής. Μάλιστα, ο κ.

Κασιδιάρης έφτασε στο σημείο να αποχωρήσει από την αίθουσα της συνεδρίασης φωνάζοντας προς τους συναδέλφους του : «Είστε καραγκιόζηδες!».

Στο μικροσκόπιο του ΣΔΟΕ οι καταθέσεις των συγγενών Παπακωνσταντίνου 

Την ίδια ώρα, σύντομα οι βουλευτές αναμένεται να έχουν στα χέρια τους το πόρισμα του ΣΔΟΕ σχετικά με τα περιουσιακά στοιχεία των συγγενών του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, τα ονόματα των οποίων απαλείφθηκαν από την λίστα Λαγκάρντ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΣΔΟΕ έχει ήδη λάβει από τις τράπεζες όλα εκείνα τα στοιχεία που αφορούν στην περιουσιακή κατάσταση των υπό έρευνα προσώπων και σύντομα αναμένεται να έχει έτοιμο το σχετικό πόρισμα, το οποίο και θα αποστείλει στη Βουλή. Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της εν λόγω έρευνας από το ΣΔΟΕ, σειρά παίρνει η διερεύνηση του λογαριασμού-μαμούθ των 550 εκ. ευρώ, και εν συνεχεία των λογαριασμών όλων όσοι περιλαμβάνονται στην λίστα.

«Δεν ανέφερα ποτέ το όνομα της Μαργαρίτας Παπανδρέου» 

Στη συνεδρίαση της Τρίτης κατέθεσε ο υπάλληλος του ΣΔΟΕ Νίκος Λέκκας, ο οποίος φέρεται να είναι το πρόσωπο που σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΣΔΟΕ είχε αναφέρει ότι η Μαργαρίτα Παπανδρέου εμπλέκεται στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Λέκκας υποστήριξε ότι ο ίδιος ποτέ δεν είπε ότι η κ. Παπανδρέου κρύβεται πίσω από τον λογαριασμό των 550 εκ. ευρώ.

«Ο Διώτης δεν μου ζήτησε να επιστρέψω το USB» 

Έκθετο πάντως αφήνει τον πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιωάννη Διώτη η κατάθεση της πρώην συνεργάτιδας του Γαλατείας Μανέ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κ. Μανέ υποστήριξε κατά την κατάθεση της στην προανακριτική την Τρίτη ότι «ποτέ ο κ. Διώτης δεν της ζήτησε να καταστρέψει το επίμαχο ηλεκτρονικό υλικό ούτε θυμάται να την ρώτησε πώς να το καταστρέψει ο ίδιος, αλλά της ζήτησε μόνο να το αντιγράψει».

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Διώτης σε γραπτό του υπόμνημα προς την επιτροπή σημείωνε ότι ο ίδιος ζήτησε από τη στενή συνεργάτιδα του να αντιγράψει το περιεχόμενο του usb που πήρε από τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου σε ένα νέο στικάκι για να μπορέσει να επισκοπήσει το περιεχόμενο του και ότι εν συνεχεία την ρώτησε πώς γίνεται η διαγραφή προκειμένου να διαγράψει το πρώτο στικάκι για να μην υπάρχει κανένα αντίγραφο.

 

Πηγή: real.gr 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ