Η πορεία του ελληνικού προγράμματος στο Eurogroup

Η πορεία του ελληνικού προγράμματος στο Eurogroup 

 

Βρυξέλλες: του Θάνου Αθανασίου

Αναλυτική συζήτηση για την πορεία του ελληνικού προγράμματος, τις πολιτικές εξελίξεις και τα προαπαιτούμενα για τις επικείμενες δόσεις θα έχει σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας με τον Πολ Τόμσεν, εκπρόσωπο ΔΝΤ στην Τρόικα και τους 16 ομολόγους του κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup.

Το Eurogroup έχει πληροφορηθεί αρκετά αναλυτικά στοιχεία για τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα του ελέγχου της Τρόικας που βρίσκεται στην Αθήνα με έμφαση στη φορολογική διοίκηση, τη στελέχωση και τις αποχωρήσεις από το δημόσιο αλλά και το κομβικής σημασίας θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Ειδικά για το τελευταίο, οι εταίροι και πολύ περισσότερο η ΕΚΤ παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς την κατάσταση και ανησυχούν ιδιαίτερα για τον τρόπο με τον οποίο χρήματα των Ευρωπαίων πολιτών χρησιμοποιούνται για τη διάσωση συστημικής σημασίας πλην όμως ιδιωτικών επιχειρήσεων. 

Το ζητούμενο για την Κομισιόν και αυτό αποτελεί αγωνία τριών επιτρόπων, των κ. Ρεν, Χαν και Μπαρνιέ είναι οι τράπεζες να ανοίξουν κατά το δυνατόν τη στρόφιγγα των δανείων ενώ ταυτόχρονα θα προσεγγίζουν ρεαλιστικότερα τις διάφορες επισφάλειες. Στην τελευταία έκθεση της DGECFIN αναφέρεται ότι τα προηγούμενα ποσά της ανακεφαλαιοποίησης δεν βοήθησαν την πιστωτική επέκταση αλλά χρησιμοποιήθηκαν για την ισχυροποίηση των θέσεών τους, κάτι το οποίο δεν πρέπει να ξανασυμβεί με τον ίδιο τρόπο. 

Οι εταίροι στο Eurogroup δίνουν μεγάλη έμφαση και στο περίφημο πρόγραμμα στελέχωσης των βασικών υπουργείων που θα πρέπει να οδηγεί σε 12.500 αποχωρήσεις μέχρι τον Ιούνιο. Οι 16 υπουργοί αναμένουν βεβαίως να ακούσουν την άποψη της Τρόικας για το θέμα αλλά δεν σκοπεύουν να αφήσουν να περάσει ένα πρόγραμμα που δεν θα είναι αρκετά αξιόπιστο. Ο κ. Βίζερ πάντως, πρόεδρος του EWG, μιλώντας στην Realnews της Κυριακής τόνισε πως έχει εμπιστοσύνη ότι «η κυβέρνηση θα καταφέρει να εφαρμόσει τα απαραίτητα μέτρα ώστε η Ελλάδα να μπει στο δρόμο για να φτιάξει ένα ανανεωμένο, αδυνατισμένο και πιο αποτελεσματικό δημόσιο τομέα». Σήμερα δεν τίθεται θέμα εκταμίευσης ή έγκρισης κάποιας δόσης. 

Η Ατζέντα

Το Eurogroup θα ξεκινήσει στις 15:00. Η ατζέντα είναι σχετικά μακρά, έχει έξι θέματα τα οποία όμως δεν χαρακτηρίζονται πολύ δύσκολα. Ο επίτροπος Ρεν θα κάνει μία εισήγηση σε σχέση με τις χειμερινές προβλέψεις και θα ακολουθήσει μία «ελαφρά μικτή συζήτηση» με την ΕΚΤ και το ΔΝΤ. Οι 17 υπουργοί θα τοποθετηθούν για το πώς βλέπουν τα οικονομικά τους. 

Στο τραπέζι η απευθείας ανακεφαλαιοποίηση

Στο πλαίσιο της συζήτησης για τον ESM οι 17 θα προσπαθήσουν να προσδιορίσουν το ποια θα είναι τα κριτήρια επιλεξιμότητας για την απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών: «θα μπορεί να έρθει ο καθένας και να πει έχω εδώ μια τράπεζα, πού είναι τα λεφτά; ή θα υπάρχουν κίνητρα και αντικίνητρα, συστημικές και μη συστημικές τράπεζες και συγκεκριμένα προγράμματα. Η λίστα επιλεξιμότητας θα πρέπει να περιοριστεί ως ένα βαθμό και μάλιστα θα πρέπει να σκεφτούμε τι θα καταλάβουν και οι αγορές από τις αλλεπάλληλες προσφυγές στο μηχανισμό», ανέφερε ενώπιον εκατό δημοσιογράφων κοινοτικός αξιωματούχος στις Βρυξέλλες.

Ιταλία

Η Ιταλία θα δώσει το στίγμα των συζητήσεων των υπουργών, οι οποίοι δεν γλιτώνουν των ερωτήσεων λόγω επικαιρότητας. «Όλα αυτά που συμβαίνουν δεν δίνουν ένα αίσθημα ανακούφισης, όμως εκτός από το ‘’φτιάξτε κυβέρνηση’’ οι υπουργοί δεν έχουν και πολλά να πουν διότι δεν είναι δουλειά τους και σε τελική ανάλυση δεν έχουν και πολλά να πουν», αναφέρει ο ίδιος αξιωματούχος που είναι κοντά στην προετοιμασία των συζητήσεων. «Θα περιμένουμε και θα δούμε», συμπληρώνει. Οι άνθρωποι που προετοιμάζουν το eurogroup ξεκαθάριζαν ότι το Συμβούλιο δεν ανησυχεί για ακυβερνησία στην περίπτωση μη σχηματισμού κυβέρνησης, επαναληπτικών εκλογών κτλ : «το έχουμε ξαναδοκιμάσει αυτό το μοντέλο στην περίπτωση του Βελγίου, ξέρουμε ότι δουλεύει». Έλεγαν μάλιστα ότι «μέσο – βραχυπρόθεσμα δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα διότι σε τελική ανάλυση πάντα κάπως κυβερνάται η χώρα, πάντα υπάρχει μια κυβέρνηση, η οποία τείνει να είναι λιγότερο περιπετειώδης». Μακροπρόθεσμα όντως οι Βρυξέλλες αναγνωρίζουν κινδύνους, αλλά όπως λένε και στο eurogroup «για ποια ακυβερνησία μιλάτε τρεις μέρες μετά τις εκλογές; Γνωρίζω μεγαλύτερες χώρες που έκαναν οκτώ εβδομάδες να σχηματίσουν κυβέρνηση».

Κύπρος – Χαμηλές προσδοκίες 

«Aν ήμουν ο Κύπριος υπουργός θα είχα κάνει τις πρώτες συζητήσεις με την κυβέρνηση, μετά θα ερχόμουν να ακούσω, θα γύρναγα στη Λευκωσία και θα τους εξηγούσα, αυτά και θα συμβεί. Ελπίζω από Δευτέρα να αρχίσουν παράλληλα και οι συζητήσεις με τη τρόικα στη Λευκωσία. Η τρόικα περίμενε πολύ καιρό να βρει συνομιλητή, αλλά η νέα κυβέρνηση έχει τη διάθεση να συνεχίσει και να ολοκληρώσει πολύ γρήγορα τις συζητήσεις». Λίγο πολύ αυτά περιμένουν οι εταίροι της Κύπρου στην ευρωζώνη, σύμφωνα με κοινοτικό αξιωματούχο. «Μόνο τα μεγάλα θέματα θα πέσουν τη Δευτέρα. Θα μας πει τη θέση της η κυβέρνηση, από το ξέπλυμα ως τις αποκρατικοποιήσεις. Ελπίζω να είναι πιο ομιλητικοί σε αυτό θέμα, όχι μόνο για την ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους αλλά και για την ίδια την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας τους. Μετά θα έχουμε καθαρή εικόνα για το χρόνο», συμπληρώνει.

Πηγή: real.gr

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ