Στο επίκεντρο οι όροι της… συμβίωσης ΠΑΣΟΚ-ΝΔ

Στο επίκεντρο οι όροι της… συμβίωσης ΠΑΣΟΚ-ΝΔ

Η φυσιογνωμία του ΠΑΣΟΚ και οι όροι συμμετοχής του στο κυβερνητικό σχήμα, βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των ομιλητών, κατά τη δεύτερη ημέρα του συνεδρίου του Κινήματος.

Η ταυτότητα και η φυσιογνωμία του ΠΑΣΟΚ, η σχέση του με τη ΝΔ στο πλαίσιο της κυβερνητικής συνεργασίας τους, καθώς επίσης και αυτή καθεαυτή η συμμετοχή του Κινήματος στο κυβερνητικό σχήμα, αποτελούν τα βασικά θέματα που θίγουν οι ομιλητές, κατά τη δεύτερη ημέρα των εργασιών του 9ου-Συντακτικού Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ.

Κοινή συνισταμένη τους επ’ αυτών των ζητημάτων είναι η θέση ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να κρατήσει διακριτές αποστάσεις από τη ΝΔ, να προσεγγίσει ξανά την κοινωνία και τη βάση του, χωρίς αυτό να προϋποθέτει αποχώρηση από την κυβέρνηση. Συντάσσονται με το αίτημα του Ευάγγελου Βενιζέλου για επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας των τριών κυβερνητικών κομμάτων με βασικό όρο να μην υπάρξουν νέες περικοπές μισθών και συντάξεων και το ΠΑΣΟΚ να πιέσει προς την κατεύθυνση της αναθεώρησης του προγράμματος στήριξης.

Ανάμεσα στα κεντρικά θέματα που έθιξαν, είναι και η υπόθεση της ανασυγκρότησης της Κεντροαριστεράς, τονίζοντας ότι δεν πρέπει να ιδωθεί ως μια συγκόλληση δυνάμεων, αλλά ουσιαστικά ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να είναι ο πλειοψηφικός φορέας μεταξύ των δυνάμεων που κινούνται στην Κεντροαριστερά και πρωταγωνιστής στη διαμόρφωση αυτού του χώρου.

Αναφορικά με το ζήτημα του εκλογικού μέτρου που θα επιλεγεί για την αυριανή εκλογή των μελών της νέας Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής, ο συντονιστής της ομάδας Καταστατικού Χρήστος Πρωτόπαπας, κατέθεσε ως πρόταση να πάει η σταυροδοσία στο 30%. Επιπλέον, μετέφερε την πρόταση, αυτή να αποτελείται από 130 και όχι 120 μέλη, «διότι μεσολάβησε η μαζική διαμαρτυρία των οργανώσεων των αποδήμων».

Λίγο μετά το μεσημέρι, διακινήθηκε μεταξύ των συνέδρων πρόταση, η οποία θα κατατεθεί στο προεδρείο προς ψήφιση, σύμφωνα με την οποία το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει «να αποσυνδεθεί από τη διαχείριση» της κυβερνητικής πολιτικής και «να επαναπροσδιορίσει τις σχέσεις με την κυβέρνηση σε νέο πλαίσιο». Ακόμα, προτείνει την κλιμάκωση πρωτοβουλιών στην Ευρώπη εκ μέρους του Κινήματος «για τον απεγκλωβισμό από το μνημόνιο και την επαναδιαπραγμάτευση των συμφωνιών.

Το δίλημμα «ή θα υπερβούμε μαζί με τη χώρα το τείχος ή θα μείνουμε πίσω», έθεσε ο Κώστας Σκανδαλίδης, εκφράζοντας την ανησυχία του για το ενδεχόμενο να εμπεδωθεί ένας νέος «διχασμός». Σε αυτό το πλαίσιο καταδίκασε τον «αριστερό λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ» και τη λογική του «νόμου και τάξη» της ΝΔ. «Όπως τότε, ξεκινώντας το ’77, με την εθνική λαϊκή ενότητα ενώσαμε το λαό, το ίδιο πρέπει να κάνουμε και σήμερα», είπε, σημειώνοντας ότι «είμαστε δύναμη εθνικής ενότητας απέναντι στο διχασμό» και πως «αυτή θα πρέπει να είναι η στρατηγική μας από εδώ και πέρα».

Πηγή: ΑΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ