Και τώρα, η μάχη του… σταυρού

Και τώρα, η μάχη του… σταυρού

 

Ρεπορτάζ: Ζαφειριάδου Μαριτίνα

 

Στην τελική ευθεία για την ψηφοφορία ανάδειξης των μελών της νέας Κεντρικής Επιτροπής αύριο, βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ, με την «μάχη του σταυρού» καλά να κρατεί στο παρασκήνιο.

Ήδη σήμερα, δεύτερη μέρα του Συντακτικού Συνεδρίου του κόμματος, την εμφάνισή τους αναμένεται να κάνουν οι περιβόητες «λίστες» που πολλοί καταγγέλλουν ακόμα και από το βήμα του Συνεδρίου, πλην όμως άλλοι αγωνίζονται να συμπεριλαμβάνονται σε αυτές. Ειδικότερα, εκτός μεγάλου απροόπτου, λίστες θα καταθέσουν εκτός από τους «βενιζελικούς», η πλευρά Παναγιωτακόπουλου, η πλευρά Καρχιμάκη και πιθανότατα εκείνη των «πρώην υφυπουργών».

Όσο για το εκλογικό μέτρο ανάδειξης των μελών του οργάνου, μετά από έντονο παρασκήνιο χθες, αποφασίστηκε η πρόταση για μέτρο 30%, που υπήρξε και εκείνη που στήριξαν εξ αρχής στελέχη πολύ κοντά στον Ευάγγελο Βενιζέλο. Νωρίτερα, πάντως, έντονη ήταν η αντίδραση μερίδας επίσης «βενιζελικών» στελεχών, όπως ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος και ο Νίκος Ανδρουλάκης, που επέμεναν ότι αν το μέτρο είναι μεγαλύτερο από 20% θα θέσουν θέμα ψηφοφορίας στο συνέδριο.

Στόχος τους, κατά πληροφορίες να μην αποκλειστούν νέα στελέχη, όπως υποστήριζαν ότι ήθελε η πλευρά Παναγιωτακόπουλου, που ενώ στην αρχή είχε προτείνει μέτρο 40%, συμφωνούσε τελικά στο 30%. Υπενθυμίζεται ότι 40% ήταν το εκλογικό μέτρο επί Κώστα Σημίτη και μόλις 10% επί Γιώργου Παπανδρέου, με τα στελέχη της πλευράς Ανδρουλάκη να αναρωτιούνται στους διαδρόμους «τι άλλαξε» από την εποχή Παπανδρέου και πρέπει να γυρίσουν στο παρελθόν… Αντιδικία υπήρξε και για τη συμμετοχή «αριστίνδην» μελών, που θα προταθεί πάντως να είναι όλοι οι βουλευτές και όσοι εξελέγησαν τον Μάιο του 2012, καθώς και επικεφαλής τριτοβάθμιων σωματείων, εφόσον το επιθυμούν.

Σε ψηφοφορία έχει ήδη προαναγγελθεί από τον Γιώργο Παναγιωτακόπουλο και τον Χάρη Τσιόκα πως θα τεθεί απόψε και το ζήτημα της παραμονής ή αποχώρησης του ΠΑΣΟΚ από την κυβέρνηση Σαμαρά. Στην ομιλία του ο πρώτος ζήτησε την αποχώρηση του ΠΑΣΟΚ από την κυβέρνηση «εδώ και τώρα», ενώ υπέρ της αποχώρησης, δίνοντας όμως ψήφο ανοχής τάχθηκε ο Χ. Τσιόκας. Τέτοιο θέμα πάντως, δεν αναμένεται να βάλει ο Κώστας Σκανδαλίδης, που φέρεται μάλιστα να… συμφώνησε σε πολλά πράγματα με τον πρόεδρο του κόμματος Ευ.Βενιζέλο, σε κατʼ ιδίαν συνάντηση που είχαν χθες στο περιθώριο των εργασιών του συνεδρίου.

Κατά τα λοιπά, με ενδιαφέρον αναμένεται η αποψινή δευτερολογία του Ευάγγελου Βενιζέλου, στον βαθμό που θα «απαντήσει» στις αιτιάσεις περί εξόδου του ΠΑΣΟΚ από την κυβέρνηση και εκείνες για «γέφυρες» στον ΣΥΡΙΖΑ, με τον οποίο εκείνος κήρυξε εκ νέου «μέτωπο». Ο ίδιος αναμένεται να επιμείνει μεταξύ άλλων, και στην ανάγκη ανανέωσης του κόμματος, κάτι που πάντως αποτέλεσε κοινό αίτημα πολλών εκ των ομιλητών χθες.

Τέλος, τα βλέμματα στρέφονται και στην εμφάνιση του Γιώργου Παπανδρέου, καθώς όπως τουλάχιστον διαβεβαιώνουν οι συνεργάτες του, θα δώσει έστω και τώρα το «παρών» στις εργασίες του Συνεδρίου, χωρίς πάντως να έχει εκφράσει την επιθυμία να μιλήσει. Χθες, δεν βρέθηκε στην έναρξη του συνεδρίου, λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεών του στην Κωνσταντινούπολη.

 

ΠΗΓΗ: real.gr

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ