ΒΙΝΤΕΟ-Βενιζέλος: Το ΠΑΣΟΚ είναι συνιστώσα εθνικής ευθύνης

ΒΙΝΤΕΟ-Βενιζέλος: Το ΠΑΣΟΚ είναι συνιστώσα εθνικής ευθύνης

Προσωπικό προσκλητήριο ενότητας, αυτοπεποίθησης και αγώνα, σε όλους χωρίς εξαιρέσεις, για συμμετοχή στην κοινή προσπάθεια την ανασύσταση της παράταξης και την έξοδο της χώρας από την κρίση, απηύθυνε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, στην εναρκτήρια ομιλία του, στο 9ο- Συντακτικό Συνέδριο του Κινήματος, που διεξάγεται στο ΣΕΦ.

Ταυτόχρονα, απηύθυνε ειδική πρόσκληση σε όσους έφυγαν από το ΠΑΣΟΚ στις διπλές εκλογές του καλοκαιριού, να επιστρέψουν «στο σπίτι τους».

 Αναφέρθηκε στην κυβέρνηση και το είδος της συνεργασίας με τη ΝΔ και τη ΔΗΜΑΡ, τονίζοντας ότι δεν ταυτιζόμαστε αξιακά και ιδεολογικά με την πρώτη και απευθύνοντας πρόταση προς το κόμμα του Φώτη Κουβέλη για κοινή κάθοδο στις εκλογές, καθώς επίσης και στις άλλες δυνάμεις που κινούνται στο χώρο της Κεντροαριστεράς.

Ο κ. Βενιζέλος, επανέλαβε την πρότασή του για επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση. Διευκρίνισε, πάντως, ότι το ΠΑΣΟΚ δεν εμπιστεύεται την εφαρμογή της στρατηγικής του (στην οποία, όπως είπε, προσχώρησαν ΝΔ και ΔΗΜΑΡ) σε κανέναν και «επιτέθηκε» σε όσους υποστηρίζουν ότι «επειδή πρόκειται για μια «δεξιά» στρατηγική, ας αφήσουμε τη δεξιά να την εφαρμόσει», χαρακτηρίζοντας τους φορείς αυτής της άποψης «ανιστόρητους».

Αναρωτήθηκε επιπλέον εάν υπάρχει κάποιος που θέλει την πτώση της κυβέρνησης και πρόωρες εκλογές. Εάν αυτό γίνει, έθεσε το ερώτημα «ποιος θα χρεωθεί την αποτυχία», δίνοντας ο ίδιος την απάντηση ότι αυτός θα είναι το ΠΑΣΟΚ. Επισήμανε δε ότι σε περίπτωση επιτυχίας της στρατηγικής αυτής, θα ήταν άδικο να μην πιστωθεί στο ΠΑΣΟΚ, το οποίο, όπως υπογράμμισε, με αίσθημα εθνικής ευθύνης σήκωσε το βάρος μόνο του 2,5 χρόνια και διαφύλαξε τη δεδηλωμένη στην κρίσιμη ψηφοφορία του περασμένου Νοεμβρίου.

«Στο ΠΑΣΟΚ δεν παίζουμε ούτε μικροκομματικά, ούτε εσωκομματικά παιχνίδια με τη μοίρα του τόπου και του λαού», σημείωσε.

Αναφερόμενος στο Κίνημα, έκανε λόγο για «νέο ΠΑΣΟΚ, ένα άλλο κόμμα, θεσμικό, με απόψεις, τάσεις, όχι ομαδοποιήσεις και παλαιούς μηχανισμούς, συλλογικό και όχι αρχηγικό, συμμετοχικό, συλλογικό διανοούμενο, με κοινωνικά δίκτυα και εθελοντισμό», στο οποίο ανήκει, όπως τόνισε, η πολιτική ηγεμονία, την οποία και «διεκδικεί».

 Υπογράμμισε δε ότι «δεν είμαστε μικρό αντίγραφο του παλαιού ΠΑΣΟΚ» και πως «πρέπει να δημιουργήσουμε μια νέα σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ μας και κυρίως με την κοινωνία». Επίσης, ξεκαθάρισε το θέμα της αλλαγής των συμβόλων του ΠΑΣΟΚ, παραπέμποντας στον ήλιο με τις επτά ακτίνες, ο οποίος είχε παρουσιαστεί στην εκδήλωση για την 3η Σεπτέμβρη.

 Όσον αφορά στην αντιπολίτευση, έθεσε το ερώτημα «πού αποσκοπεί» και «τι επιθυμεί». Απαντώντας στις κατηγορίες ότι το ΠΑΣΟΚ είναι «ουρά» και «δεκανίκι» της ΝΔ, ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι «το ΠΑΣΟΚ είναι συνιστώσα εθνικής ευθύνης για την έξοδο από την κρίση» και αναρωτήθηκε η αντιπολίτευση «ποιας συνισταμένης είναι συνιστώσα». Απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση και κυρίως στον ΣΥΡΙΖΑ, έθεσε το ερώτημα για το τι πιστεύει ότι χρειάζεται ο τόπος: «Τη δική τους αυτοδυναμία ή ένα σχήμα κυβερνητικό με τη μεταξύ τους συνεργασία;»

 

«Θέλαμε», είπε, «ο ΣΥΡΙΖΑ να φανεί δύναμη εθνικής ευθύνης, αλλά είναι δική του η απόφαση να μη συμμετέχει σε μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας». Τόνισε επίσης ότι δεν θεωρεί τον ΣΥΡΙΖΑ μέρος της Κεντροαριστεράς και ότι το ΠΑΣΟΚ έχει ανοικτό μέτωπο με την ηγεσία του κόμματος, εξαιρώντας ωστόσο από αυτή την αντιπαράθεση, την κοινωνική βάση του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Δείτε τα βίντεο από την ΕΤ1

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ