Σε τεντωμένο σχοινί πριν από τη συνάντηση

Σε τεντωμένο σχοινί πριν από τη συνάντηση

Tην επόμενη Τρίτη θα διεξαχθεί το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας και το κλίμα που διαμορφώνεται δεν αφήνει και πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για ουσιαστική πρόοδο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Την ώρα που οι διπλωματικές υπηρεσίες και των δύο χωρών, προετοιμάζονται για τα -περίπου- δέκα κείμενα συμφωνιών τα οποία θα αφορούν θέματα χαμηλής πολιτικής (π.χ. σε θέματα τουρισμού, λαθρομετανάστευσης, παιδείας) ο Αντώνης Σαμαράς επέλεξε να στείλει μήνυμα στην Τουρκία ότι δεν μπορεί να επικαλείται το Δίκαιο της θάλασσας τη στιγμή που δεν το έχει υπογράψει.

Η Τουρκία απαντά ότι θα στείλει και εκείνη ρηματική διακοίνωση στον ΟΗΕ όπου θα αναφέρει ότι «οι ισχυρισμοί της Ελλάδας δεν έχουν κάποια βάση στο Διεθνές Δίκαιο».

Ο πρωθυπουργός στο χθεσινό συνέδριο που οργάνωσε η International Herald Tribune για την ενέργεια είπε: «Καταθέσαμε στον ΟΗΕ “ρηματική διακοίνωση” όπου επισημαίνουμε ότι η Τουρκία δίνει “οικόπεδα” επί της ελληνικής υφαλοκρηπίδας νοτίως της Ρόδου για έρευνα. Εξηγήσαμε ότι αυτός ο χώρος, βάσει του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας βρίσκεται μέσα στα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα. Η Άγκυρα απάντησε ότι διαφωνεί με αυτή μας τη θέση.

Και επικαλείται επίσης το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Με μια μικρή διαφορά όμως: Εμείς το επικαλούμαστε, ενώ το έχουμε υπογράψει, ενώ η απέναντι πλευρά το επικαλείται χωρίς να το έχει υπογράψει! Εν πάση περιπτώσει, και η Ελλάδα και η Τουρκία δηλώνουν με κάθε τρόπο ότι επιθυμούν να λύσουν τις διαφορές τους ειρηνικά και φιλικά. Αυτό, είναι πολύ θετικό, αναμφίβολα». 

Ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος αναμένεται να έχει την Κυριακή άλλη μια προπαρασκευαστική συνάντηση -αν δεν γίνει τηλεφωνικά- με το ομόλογο του Αχμέτ Νταβούτογλου σε μια προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι και να παραμείνει η συζήτηση στην προσυμφωνημένη ατζέντα.

Ο κύριος Ερντογάν όμως αναμένεται να θέσει θέματα θρησκευτικού ενδιαφέροντος, όπως την ανοικοδόμηση τεμένους στην Αθήνα, τη δημιουργία μουσουλμανικού νεκροταφείου, τη δράση των ιμάμηδων στη Θράκη αλλά και την υποτιθέμενη εκπαίδευση τρομοκρατών στην Ελλάδα.

Πηγή: real.gr

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ