Βενιζέλος:Ευκαιρία η αναθεώρηση του Συντάγματος

Βενιζέλος:Ευκαιρία η αναθεώρηση του Συντάγματος

 

Τη θέση ότι η δυνατότητα αναθεώρησης του Συντάγματος αποτελεί «μια ευκαιρία για τη χώρα και δεν πρέπει να πάει χαμένη», εξέφρασε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας σε διημερίδα του ΙΣΤΑΜΕ Ανδρέας Παπανδρέου, με θέμα: «Η πρόκληση της αναθεώρησης του Συντάγματος» στο αμφιθέατρο του Μεγάρου Καρατζά.

Η ομιλία και οι επισημάνσεις του κ. Βενιζέλου για τα θέματα που πρέπει να συζητηθούν και να ληφθούν υπόψη κατά τη διαδικασία της αναθεώρησης του Συντάγματος, πρέπει να συνδέονται με την παρούσα οικονομική κρίση, ελληνική, ευρωπαϊκή και διεθνή και όπως τόνισε, «το Σύνταγμα πρέπει να βοηθήσει στο ξεπέρασμα, αλλά και στη μη επανάληψη της κρίσης».

Σημείωσε επίσης ότι η αναθεώρηση πρέπει να είναι «συναινετική, υπεύθυνη και ριζοσπαστική, καθώς και η κρίση είναι ριζοσπαστική», να συμφωνήσουν σε αυτήν τα τρία κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση και, κατά το δυνατόν, τα κόμματα του συνταγματικού τόξου.

Μιλώντας για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο κοινοβουλευτικό σύστημα διακυβέρνησης, ο κ. Βενιζέλος τις συνέδεσε στενά με την πραγματικότητα των κυβερνήσεων συνεργασίας, προτείνοντας μετάβαση από τον πρωθυπουργικοκεντρικό κοινοβουλευτισμό στον συνεργατικό κοινοβουλευτισμό, κάτι που, όπως τόνισε, «πρέπει να προβλέπεται ρητά από το Σύνταγμα».

Όσον αφορά στο ζήτημα της ανάδειξης Προέδρου της Δημοκρατίας, υποστήριξε ότι «η εκλογή του μπορεί να συνεχίσει να γίνεται από τη Βουλή, αποσυνδεόμενη από τη διάλυσή της σε περίπτωση αδυναμίας εκλογής», ενώ αναφορικά με την άμεση εκλογή του ανώτατου άρχοντα, είπε ότι «δεν είναι μια κακή επιλογή».

Πάντως, τόνισε ότι, «σε κάθε περίπτωση, πρέπει να προστατευθεί το πολίτευμα από κάθε δυνατότητα αλλοίωσής του και πρέπει να υπάρξει σεβασμός τα δημοκρατικής συνταγματικής τάξης, απέναντι στην απειλή του νεοναζισμού». Πρόσθεσε δε ότι το μείζον σχετικά με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είναι ο συμβολικός, ενοποιητικός του χαρακτήρας.

Ο κ. Βενιζέλος εκτιμά ότι μείζον θέμα αποτελεί η αλλαγή του εκλογικού συστήματος. Όπως ανέφερε, «ότι το εκλογικό σύστημα πρέπει να διατηρήσει χαρακτηριστικά αναλογικότητας, αλλά πρέπει να ενισχύει την κυβερνητική σταθερότητα, κάτι που, όμως, δεν πρέπει να γίνεται πολωτικά, «όπως στις τελευταίες εκλογές».

Τάχθηκε υπέρ της διατήρησης του θεσμού των βουλευτών Επικρατείας, ενώ χαρακτήρισε «αποπροσανατολιστική» τη συζήτηση για αλλαγή του αριθμού των βουλευτών, διότι, όπως σημείωσε, «τίθεται σε κίνδυνο η εκπροσώπηση περιφερειών». Σημείωσε ακόμη ότι υπάρχουν περιθώρια για αναβάθμιση της νομοθετικής διαδικασίας, αναφέροντας ως παράδειγμα τις πολλές Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, για τις οποίες είπε ότι δεν είναι «καθόλου» ευτυχής, καθώς επίσης και για τις τροπολογίες της τελευταίας στιγμής.

Αναφερόμενος στην αναθεώρηση του Συντάγματος εν μέσω οικονομικής κρίσης, τόνισε ότι για να μιλήσουμε για το «δημοσιονομικό σύνταγμα», πρέπει να μιλήσουμε για τη σχέση κράτους και οικονομίας και χαρακτήρισε το ισχύον «δημοσιονομικό Σύνταγμα» και τον τρόπο κατάρτισης του προϋπολογισμού, «παρωχημένα».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ