Συνεχείς συσκέψεις ενόψει τρόικας

Συνεχείς συσκέψεις ενόψει τρόικας 

 

Ανεβάζει ρυθμούς και «τρέχει» όλες τις προετοιμασίες η κυβέρνηση ενόψει της έλευσης του υψηλόβαθμου κλιμακίου της τρόικας στις αρχές Μαρτίου στην Αθήνα για την επόμενη αξιολόγηση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής της Ελλάδας. 

Με τον «αέρα» της έγκρισης της δόσης του Φεβρουαρίου ύψους 2,8 δισ. ευρώ το Μέγαρο Μαξίμου επιχειρεί να κλείσει τα μεγάλα ανοιχτά μέτωπα στο κυβερνητικό έργο και να αποφύγει τις «κίτρινες κάρτες» από την τρόικα. 

Στο οικονομικό επιτελείο πραγματοποιούνται συσκέψεις επί συσκέψεων προκειμένου να είναι έτοιμα τα στοιχεία και η πρόοδος των μεταρρυθμίσεων για τις οποίες έχει δεσμευθεί η χώρα. Στις αρχές της εβδομάδας καταφθάνει στην Αθήνα και το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας προκειμένου να ξεκινήσει την προετοιμασία για την έλευση των κ.κ. Πολ Τόμσεν, Κλάους Μαζούχ και Ματίας Μορς. 

Σε αυτό το πλαίσιο ο πρωθυπουργός ολοκληρώνει τον κύκλο των συναντήσεων του με τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου που ξεκίνησε στις αρχές της εβδομάδας. Στόχος είναι να λάβει γνώση από πρώτο χέρι για τα προβλήματα και την πορεία υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων από τα υπουργεία. 

Ήδη ο Αντώνης Σαμαράς έχει δεχθεί, μεταξύ άλλων, στο Μέγαρο Μαξίμου τις πολιτικές ηγεσίες των υπουργείων Ανάπτυξης, Γεωργίας, Υγείας, Εργασίας, Εσωτερικών, Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Ναυτιλίας, Περιβάλλοντος, Δικαιοσύνης και Παιδείας. Ο γύρος των συσκέψεων αναμένεται να ολοκληρωθεί την Τετάρτη με την συνάντηση του πρωθυπουργού με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα. 

Μέχρι στιγμής ο προβληματισμός στρέφεται γύρω από το θέμα της κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων, καθώς η τρόικα φέρεται να ζητά απολύσεις. Η κυβέρνηση επικεντρώνει την προσοχή της και στην «μέτωπο» των εσόδων, όπου καταγράφεται σημαντική πτώση τους πρώτους μήνες του έτους, το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, την προσέλκυση νέων επενδύσεων αλλά και την απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ προκειμένου να αναθερμανθεί η ελληνική οικονομία. 

Το Μέγαρο Μαξίμου επιχειρεί να αποφύγει με κάθε τρόπο οποιαδήποτε συζήτηση για αποκλίσεις στο πρόγραμμα που μπορεί να ανοίξουν την πόρτα για τη λήψη νέων μέτρων που θα προκαλέσουν έντονες αντιδράσεις. Τα πρώτα στοιχεία που δημοσιεύονται καταγράφουν μία ζοφερή εικόνα και μία νέα δύσκολη χρονιά για την Ελλάδα. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, η έκθεση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος που αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα την ερχόμενη Δευτέρα θα προβλέπει ύφεση στο 4,5% για φέτος και επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε ρυθμούς ανάπτυξης από του χρόνου. «Κόκκινο» εκτιμάται ότι θα χτυπήσει και η ανεργία που ήδη έχει εκτιναχθεί στο 27%.

Πηγή: real.gr 

 

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ