“Πέρασε” από την Επιτροπή Μνημόνιο συνεργασίας

“Πέρασε” από την Επιτροπή Μνημόνιο συνεργασίας

Υπερψηφίστηκε στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, από τους βουλευτές της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, το νομοσχέδιο που κυρώνει το Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ των υπουργείων Ενέργειας της Ελλάδας και της Τουρκίας.

 

Με το Μνημόνιο που καταρτίστηκε προ τριετίας, επαναβεβαιώνεται η δέσμευση των δύο χωρών για την υλοποίηση του αγωγού ITGI, που διασυνδέει την Τουρκία, την Ελλάδα και την Ιταλία, για μεταφορά φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν, καθώς επίσης και η βούληση για συνεργασία τους σε θέματα ενεργειακού ενδιαφέροντος.

 

Απαντώντας στον σκεπτικισμό που εκφράστηκε στην αίθουσα, κατά πόσον έχει νόημα η αναθέρμανση του ζητήματος της κατασκευής του ITGI, τη στιγμή που έχει προκριθεί η υλοποίηση του ανταγωνιστικού του αγωγού TAP, ο υφυπουργός Ενέργειας, Ασημάκης Παπαγεωργίου, σημείωσε πως «πρέπει να είμαστε έτοιμοι σε κάθε περίπτωση, ώστε να υπάρχει ένας έτοιμος αγωγός αναλόγως των εξελίξεων, ώστε να χρησιμοποιηθεί».

 

Με το νομοσχέδιο για το Μνημόνιο Κατανόησης, «θέλουμε να καταδείξουμε ότι η Ελλάδα ενισχύει το ρόλο της ως κύριος παράγοντας σταθερότητας και προώθησης της ενεργειακής συνεργασίας στην περιοχή, τηρώντας τις υποχρεώσεις που προκύπτουν από την ιδιότητά της ως μέλους της Ε.Ε.» σημείωσε ο υφυπουργός Ενέργειας.

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ, δια του Θανάση Πετράκου, δήλωσε ότι δεν υπερψηφίζει το νομοσχέδιο και επιφυλάχθηκε για την τελική του στάση στην Ολομέλεια. Ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης διέκρινε «αμφισημία» στο Μνημόνιο Κατανόησης, το οποίο, όπως επεσήμανε, χωρίς να έχει επικαιροποιηθεί τρία χρόνια μετά την κατάρτισή του, ανασύρεται την ώρα που ιδιωτικοποιούνται η Δημόσια Επιχείρηση Αερίου (ΔΕΠΑ) και ο Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ).Ο κ. Πετράκος υπογράμμισε επίσης πως στο Μνημόνιο Κατανόησης δεν γίνεται καμία αναφορά στο πυρηνικό πρόγραμμα της Τουρκίας, το οποίο η Ελλάδα έχει εκτιμήσει ως εξαιρετικά επικίνδυνο για την περιβαλλοντική ασφάλεια της περιοχής.

 

 

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες επιφυλάχθηκαν με τη σειρά τους να τοποθετηθούν οριστικά στην Ολομέλεια, διαπιστώνοντας πως το νομοσχέδιο δεν έχει ουσιαστική αξία, καθώς «η κοινοπραξία που έχει αναλάβει την ανάπτυξη του έργου φυσικού αερίου στα ανοιχτά του Αζερμπαϊτζάν, έχει ανακοινώσει την εξαίρεση του αγωγού αυτού από το πρόγραμμά της» (Ραχήλ Μακρή). Η Χρυσή Αυγή (Στ. Μπούκουρας) καταψήφισε, θεωρώντας ότι με το Μνημόνιο Κατανόησης, επιχειρείται η υπογραφή συμφωνίας με την Τουρκία, χωρίς ουσιαστικά ανταλλάγματα ή οποιοδήποτε όφελος για την Ελλάδα. Απόντες από την συνεδρίαση λόγω της σημερινής απεργίας, οι βουλευτές του ΚΚΕ κ.κ. Μωραΐτης και Μανωλάκου, δήλωσαν με επιστολή τους πως το κόμμα τους καταψηφίζει το νομοσχέδιο.

 

Πηγή:AΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ