Το άρθρο του Μανιτάκη στη Le Monde

 Το άρθρο του Μανιτάκη στη Le Monde

«Στην αναγκαιότητα να προχωρήσουμε σε μεταρρυθμίσεις και να εγκαταλείψουμε πρακτικές που χαρακτήριζαν το παλαιό πολιτικό καθεστώς», αναφέρεται ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης, σε άρθρο του στην εφημερίδα «Le Monde», ενώ επισημαίνει ταυτόχρονα ότι «όσο εύθραυστη ή αβέβαιη και αν είναι ακόμη, η πρόοδος στη μεταρρύθμιση του κράτους είναι σαφής».

Στο άρθρο του στη γαλλική εφημερίδα, με τίτλο «Ελλάδα: Η διοικητική μεταρρύθμιση προχωρά», ο κ. Μανιτάκης, σημειώνει τις θυσίες του ελληνικού λαού με «δρακόντεια μέτρα λιτότητας» και ένα «πρόγραμμα σταθεροποίησης και δημοσιονομικής πειθαρχίας που δεν είχε ιστορικό προηγούμενο», και επισημαίνει ότι «σε διάστημα πέντε μηνών, υλοποιήθηκαν εκθέσεις αξιολόγησης για τις διοικητικές δομές 15 υπουργείων από επιτροπές που συγκροτούνται εξολοκλήρου από Έλληνες υπαλλήλους της διοίκησης.

«Εκτιμούμε ότι η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που έχουν αναληφθεί στην κεντρική διοίκηση θα έχει ως αποτέλεσμα μια μέση μείωση των διοικητικών δομών κατά 38%, δημοσιονομικό όφελος κατά μέσο όρο 12%, ενώ η υιοθέτηση των νέων οργανογραμμάτων θα επιτρέψει τη βέλτιστη λειτουργία της διοίκησης με λιγότερο προσωπικό», σημειώνει ο υπουργός.

Τονίζει δε ότι «ο κύριος στρατηγικός στόχος της διοικητικής μεταρρύθμισης, δηλαδή η εις βάθος αναδιάρθρωση των διοικητικών μονάδων, σε συνέχεια της αξιολόγησης των δομών, έχει ξεκινήσει και είναι σε εξέλιξη» και σημειώνει ότι «ο στόχος της μείωσης του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων είναι συνέπεια ενός μακροοικονομικού υπολογισμού των αναγκών χρηματοδότησης του Ελληνικού Κράτους».

Επίσης, στέκεται στην τεχνική συνδρομή της Task Force και της Γαλλίας, ενώ δηλώνει χαρακτηριστικά ότι «η μεταρρύθμιση θα απαιτήσει μακρόχρονη προσπάθεια. Δεν είναι δυνατόν να γίνουν τα πάντα σε μερικούς μήνες.

«Ο δρόμος είναι δύσκολος γιατί προσκρούει σε πλείστα συμφέροντα και σε βαθιά ριζωμένες νοοτροπίες, αλλά σε βάθος χρόνου θα τον διανύσουμε με επιτυχία», καταλήγει ο Αντώνης Μανιτάκης.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ