Τι θα πουν Σαμαράς-Μουσουρούλης

Τι θα πουν Σαμαράς-Μουσουρούλης

 

Η στρατηγική αποκρατικοποίησης και ανάπτυξης των λιμανιών, τα προβλήματα της ακτοπλοΐας, αλλά και η απλοποίηση και ο εκσυγχρονισμός του ελληνικού νηολογίου, θα βρεθούν στο επίκεντρο της συνάντησης που θα έχει αύριο, στις 10 το πρωί, ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Κωστής Μουσουρούλης με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Η συνάντηση, θα είναι εφ’ όλης της ύλης, για όλα τα θέματα της ναυτιλίας, ενώ ο Κωστής Μουσουρούλης θα ενημερώσει προφορικά, αλλά και γραπτά, τον πρωθυπουργό για τον απολογισμό και τον προγραμματισμό δράσης του υπουργείου του.

Αύριο αναμένεται να φθάσουν στην Αθήνα και τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας, τα οποία θα έχουν συναντήσεις με υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Ναυτιλίας, στις οποίες θα συζητηθεί η πορεία δράσης του υπουργείου, με βάση το τελευταίο μνημόνιο, αλλά και οι εξελίξεις στα λιμάνια και στην ακτοπλοΐα. Παράλληλα, έως το τέλος του Φεβρουαρίου το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) θα παρουσιάσει τη στρατηγική αποκρατικοποίησης των λιμανιών.

Στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας “Ανασυγκρότηση και άλλες διατάξεις” προβλέπεται η δημιουργία Ρυθμιστικής Αρχής Λιμένων, ενώ θεσμοθετείται το νομικό πλαίσιο για τη δημιουργία τεσσάρων βασικών δικτύων, που θα λειτουργούν με τη μορφή ανώνυμης εταιρείας. Τα Λιμενικά Ταμεία, με τη μορφή ΝΠΔΔ, δύνανται είτε να συγχωνευθούν μεταξύ τους με τη δημιουργία Ανώνυμης Εταιρίας, είτε να προσχωρήσουν σε ένα από τα Λιμενικά Δίκτυα.

Ένα από τα θέματα που θα συζητηθούν στην αυριανή συνάντηση του Κωστή Μουσουρούλη με τον πρωθυπουργό, είναι και τα προβλήματα του κλάδου της ακτοπλοΐας, με αφορμή και τις αντιδράσεις που έχουν προκαλέσει διατάξεις του πολυνομοσχέδιου του υπουργείου Ναυτιλίας.

Η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία έχει ζητήσει την απόσυρση του πολυνομοσχεδίου, υποστηρίζοντας πως με βασικά του άρθρα, επέρχονται ριζικές αλλαγές στις εργασιακές τους σχέσεις, ενώ αυξάνεται ο αριθμός των άνεργων ναυτικών.

Από την πλευρά τους, οι ακτοπλόοι τονίζουν ότι το πολυνομοσχέδιο θα δώσει μια μικρή “ανάσα” στην αγορά, καθώς επιλύονται κάποια από τα προβλήματα του κλάδου.Την ανάκληση του νομοσχεδίου του υπουργείου έχουν ζητήσει, επίσης, το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ