Η μάχη των συνεργασιών στην Κύπρο

Η μάχη των συνεργασιών στην Κύπρο

 

Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Αναστασιάδης ήταν ο νικητής των προεδρικών εκλογών στην Κύπρο, ωστόσο δεν κατάφερε να εκλεγεί από τον πρώτο γύρο. Στο δεύτερο γύρο, την επόμενη Κυριακή, θα αντιμετωπίσει τον υποψήφιο του ΑΚΕΛ, Σταύρο Μαλά, ο οποίος εξασφάλισε τη δεύτερη θέση με πολύ μικρή διαφορά από τον ανεξάρτητο υποψήφιο Γιώργο Λιλλήκα

Στο τελικό αποτέλεσμα ο Νίκος Αναστασιάδης του ΔΗΣΥ ήρθε πρώτος με ποσοστό 45,46% και ακολουθεί ο Σταύρος Μαλάς από το ΑΚΕΛ με 26,91%. Τρίτος ο Γιώργος Λιλλήκας με ποσοστό 24,93%. Το επίσημο αποτέλεσμα ανέτρεψε το αποτέλεσμα των exit polls, το οποίο έδειχνε τον κ. Αναστασιάδη πολύ κοντά σε νίκη από τον πρώτο γύρο.

Τις έξι ημέρες που απομένουν πριν τον δεύτερο γύρο των εκλογών, αναμένεται να υπάρξουν έντονες διαβουλεύσεις στα επιτελεία των δύο υποψηφίων προκειμένου να υπάρξουν συνεργασίες που θα αυξήσουν τα ποσοστά τους και θα τους φέρουν πιο κοντά στη νίκη. Μήλον της έριδος για Αναστασιάδη και Μαλά είναι οι ψηφοφόροι του Γιώργου Λιλλήκα και για αυτόν τον λόγο και οι δύο υποψήφιοι έκαναν ήδη από χθες «άνοιγμα» προς τον υποψήφιο που στήριξε η ΕΔΕΚ. Ο κ. Λιλλήκας από την πλευρά του κρατά ακόμη κλειστά τα χαρτιά του. 

Για «νίκη των πολιτών» έκανε λόγο ο Ν. Αναστασιάδης

Το αποτέλεσμα αποτελεί νίκη των πολιτών, δήλωσε ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης. Ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε πως «αυτό που συνάγεται από τι ισχυρότατο εκλογικό αποτέλεσμα είναι πως η συντριπτική πλειοψηφία του λαού, αυτό που εξέφρασε είναι το αίτημα για την απαλλαγή του τόπου από τη διακυβέρνηση της ηγεσίας του ΑΚΕΛ».

Πρόσθεσε πως «αυτό το αίτημα θα μετατραπεί σε μια ξεκάθαρη εντολή την επόμενη Κυριακή με τη διεύρυνση της πολιτικής και κοινωνικής συμμαχίας και τη συγκρότηση μιας κυβέρνησης Εθνικής Σωτηρίας».

Ερωτηθείς αν θα απευθυνθεί στην ηγεσία της ΕΔΕΚ αλλά και στον Γιώργο Λιλλήκα, ο κ. Αναστασιάδης είπε πως θα απευθυνθεί στις πολιτικές ηγεσίες «έτσι ώστε να διευρύνουμε ακόμα περισσότερο τη λαϊκή εντολή για αλλαγή».

«Άνοιγμα» προς τους υποστηρικτές του Γιώργου Λιλλήκα έκανε ο Στ. Μαλάς

Ο υποψήφιος του ΑΚΕΛ Σταύρος Μαλάς έτεινε χέρι προς τους υποστηρικτές του τρίτου υποψηφίου Γιώργου Λιλλήκα, τον οποίο στήριξε η ΕΔΕΚ και σημαντικό ποσοστό ψηφοφόρων του ΔΗΚΟ.

«Με τις δυνάμεις, που στήριξαν τον Γιώργο Λιλλήκα, έχουμε πολλά κοινά, ιστορικά, στα συγκεκριμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Κύπρος», είπε ο κ. Μαλάς. «΄Εχουμε τώρα, πρόσθεσε, την κοινή υποχρέωση να δώσουμε μέλλον και προοπτική στον τόπο μας σε αυτή την πολύ κρίσιμη στιγμή που περνάμε. Με την αποφασιστικότητα, την αξιοπρέπεια και την μεθοδικότητα που δώσαμε τη μάχη του πρώτου γύρου, θα δώσουμε τη μάχη και του δεύτερου γύρου» ανέφερε. 

Ο Σταύρος Μαλάς ζήτησε τη συστράτευση όλων των προοδευτικών δυνάμεων που έχουν κοινό στόχο την προάσπιση της Κύπρου και του λαού της, την επίλυση του Κυπριακού και την απαλλαγή από την κατοχή. «Αυτή η μάχη θα είναι νικηφόρα» , κατέληξε ο κ. Μαλάς.

Ο υποψήφιος πρόεδρος και πρώην υπουργός Εξωτερικών του Τάσσου Παπαδόπουλου, χαρακτήρισε «πρωτοφανή ποσοστά για τα κυπριακά δεδομένα» το 24,93%, που εξασφάλισε στις εκλογές, παρόλο που αποκλείστηκε από τον δεύτερο γύρο. Ο Γιώργος Λιλλήκας συνεχάρη τους Αναστασιάδη και Μαλά, αλλά παράλληλα δήλωσε ότι το επιτελείο του έδωσε ένα δύσκολο και άνισο αγώνα, απέναντι, όπως είπε, «στο κατεστημένο και σ��ους έμμισθους κομματικούς μηχανισμούς».

«Αυτή είναι μόνο η αρχή, η πορεία τώρα αρχίζει», υπογράμμισε ο κ. Λιλλήκας, καταχειροκροτούμενος από υποστηρικτές του.

Δεσμεύτηκε ότι θα τηρήσει την εντολή που του ανέθεσαν με την ψήφο τους οι πολίτες. «Θα στηρίξουμε κάθε πολιτική που προασπίζεται την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας και κάθε πολιτική που προασπίζεται τα εθνικά μας συμφέροντα και αντιστέκεται σε επιβουλές των ξένων. Πολιτικές, που υποθηκεύουν το μέλλον της πατρίδας μας και εκχωρούν τον εθνικό μας πλούτο και βρίσκονται στην λογική των μονομερών υποχωρήσεων θα μας βρουν δυναμικά μπροστά τους», κατέληξε.

Επίσης, επιφυλάχθηκε να απαντήσει ποιόν από τους Αναστασιάδη και Μαλά θα στηρίξει στον δεύτερο γύρο των εκλογών και κατά πόσο θα προχωρήσει στην δημιουργία νέου πολιτικού σχηματισμού.

 

Πηγή: real.gr 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ