“Καυτή πατάτα” η λίστα Λαγκάρντ

 “Καυτή πατάτα” η λίστα Λαγκάρντ 

 

 

Ρεπορτάζ: Κωνσταντάτου Μαριάνθη

Σε «καυτή πατάτα» για τους βουλευτές της Προανακριτικής Επιτροπής φαίνεται ότι εξελίσσεται το cd με τα ονόματα της λίστας Λαγκάρντ, πριν καν το πάρουν στα χέρια τους. Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Παναγιώτης Ρήγας καταγγέλλει ότι ήδη έχει δεχτεί πιέσεις από δημοσιογραφικά και επιχειρηματικά συμφέροντα.

Αναλυτικά, λίγο μετά την απόφαση της Προανακριτικής Επιτροπής να διανεμηθεί σε κάθε έναν από τους 13 βουλευτές που μετέχουν σε αυτήν ένα αντίγραφο του ηλεκτρονικού αρχείου με τα 2.062 ονόματα των Ελλήνων καταθετών στην Ελβετία, ο κ. Ρήγας δήλωσε, συνομιλώντας με δημοσιογράφους: «Να σας πω την αλήθεια εγώ δεν θέλω να πάρω τη λίστα και πιθανότατα θα αρνηθώ να την πάρω. Εδώ ακόμα και τώρα που δεν την έχω με πλησίασαν επιχειρηματικά και δημοσιογραφικά κυκλώματα και παράκεντρα και μου ζήτησαν επιτακτικά να τους δώσω τη λίστα».

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι ο κ. Ρήγας δεν κατονόμασε τα «κυκλώματα και τα παράκεντρα» στα οποία αναφερόταν. Με βάση την απόφαση της Επιτροπής, το επίμαχο υλικό θα δοθεί στους βουλευτές μέσα στις αμέσως επόμενες ημέρες, αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία αντιγραφής του που θα αναλάβει η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών παρουσία αντιπροσωπείας βουλευτών.

Την ίδια ώρα, μια ακόμα σφοδρή αντιπαράθεση ανάμεσα στον πρόεδρο της Επιτροπής Χρήστο Μαρκογιαννάκη και τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωσταντοπούλου εκτυλίχθηκε κατά τη συνεδρίασης της Πέμπτης.

Αφορμή στάθηκε το γεγονός ότι, σύμφωνα με όσα λέει ο κ. Μαρκογιαννάκης, η κυρία Κωσταντοπούλου ρωτούσε επί τουλάχιστον μια ώρα την υπό εξέταση μάρτυρα δημοσιογράφο Γιάννα Παπαδάκου, και μάλιστα για θέματα που δεν είχαν να κάνουν με όσα ερευνά η Επιτροπή. Ο κ. Μαρκογιαννάκης επιχείρησε να λήξει τη συνεδρίαση με αποτέλεσμα να ακολουθήσει έντονος καβγάς με τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία άφησε να εννοηθεί ότι σκέπτεται να προχωρήσει σε πρόταση μομφής κατά του κ. Μαρκογιαννάκη.

«Ας μου κάνει πρόταση μομφής… Όποιος πρόεδρος και να αναλάβει, θα πρέπει να κάνει μια ένεση, να γίνει αναίσθητος και να κοιτάει στο ταβάνι για να την αντέξει. Κάθε φορά που μιλάει μυρμηγκιάζει το κεφάλι μου», απάντησε λίγο αργότερα ο κ. Μαρκογιαννάκης, συνομιλώντας με δημοσιογράφους. 

Με αφορμή το περιστατικό κοινή ανακοίνωση εξέδωσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που μετέχουν στην προανακριτική επιτροπή, Θοδωρής Δρίτσας και Ζωή Κωνσταντοπούλου: 

«Για άλλη μια φορά εφαρμόσθηκε η τακτική της τεχνητής έντασης στην Προκαταρκτική Επιτροπή με την τεχνική της πυροδότησης της συνεδρίασης, προς αποτροπή της ουσιαστικής διερεύνησης. Είναι δε χαρακτηριστική κάθε φορά η κρισιμότητα του σημείου στο οποίο μεθοδεύεται η διακοπή της συνεδρίασης προς αποτροπή των αποκαλύψεων και της εμβάθυνσης», τονίζουν στην ανακοίνωσή τους και προσθέτουν:

«Η σημερινή διακοπή σε άκρως κρίσιμο σημείο, καταδεικνύει, δυστυχώς, ότι δεν πρυτανεύει η ουσιαστική αναζήτηση της αλήθειας, αλλά η σκοπιμότητα. Ο καθένας είναι προ των ευθυνών του».

Αίσθηση τέλος προκάλεσε και η καταγγελία του δημοσιογράφου Γιάννη Ντάσκα, ο οποίος κατά την κατάθεση του στην Προανακριτική Επιτροπή, υποστήριξε ότι στην λίστα Λαγκάρντ υπάρχουν τα ονόματα δυο γυναικών, υπαλλήλων ΔΟΥ, οι οποίες είναι κατηγορούμενες για απάτη. Στο εν λόγω κύκλωμα, όπως υποστήριξε ο δημοσιογράφος, μετείχε και Τρίτη γυναίκα της οποίας την υπεράσπιση έχει αναλάβει ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το όνομα της εν λόγω γυναίκας πάντως δεν περιλαμβάνεται στην λίστα Λαγκάρντ. Ο κ. Μαρκογιαννάκης πάντως από την πλευρά του όταν ρωτήθηκε για το θέμα δεν διέψευσε ότι έχει αναλάβει την υπεράσπιση της εν λόγω γυναίκας, σημείωσε ωστόσο ότι η πελάτισσα του έχει ήδη τρεις αθωωτικές αποφάσεις και ότι από το άνοιγμα των λογαριασμών της δεν προέκυψε εμπλοκή της στην υπόθεση, επομένως δεν υφίσταται κανένα θέμα ασυμβίβαστου για τον ίδιο. «Εξάλλου», έλεγε ο κ. Μαρκογιαννάκης συνομιλώντας με δημοσιογράφους, «ο δικηγόρος υπερασπίζεται ανθρώπους και όχι πράξεις».

 

Πηγή: real.gr

 

 

 

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ