“Συμφωνία μεν αλλά”

Ανοιχτό το ενδεχόμενο εκ νέου συνεδρίασης των πολιτικών αρχηγών με τον πρωθυπουργό κ. Λουκά Παπαδήμο απόψε άφησε προ ολίγου ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ κ. Πάνος Μπεγλίτης, ο οποίος μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης είπε ότι κατεγράφη συμφωνία σε όλα τα σημαντικά θέματα.

Ο κ. Μπεγλίτης είπε ότι εκκρεμεί η λήψη απόφασης για την εξεύρεση ενός ποσού 625 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 325 εκατ. ευρώ θα αφαιρεθούν από τις δαπάνες της Άμυνας και ορισμένων άλλων υπουργείων ενώ για τα υπόλοιπα 300 εκατ. διαπραγματεύεται αυτή την ώρα ο πρωθυπουργός με την Τρόικα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο κ. Μπεγλίτης ανέφερε ακόμα ότι η εμμονή του προέδρου της ΝΔ κ. Αντώνη Σαμαρά να θέτει ένα ζήτημα το οποίο θα δούμε ότι πολύ γρήγορα θα δημιουργήσει ανυπέρβλητο αδιέξοδο στο επικουρικό ασφαλιστικό σύστημα άνοιξε τον δρόμο στην συζήτηση για ενδεχόμενη μείωση και των κύριων συντάξεων. Πρόσθεσε ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου αντιτάχθηκε σε αυτό.Αναφερόμενος στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ο κ. Μπεγλίτης είπε ότι επιτεύχθηκε ο στόχος της υπεράσπισης του δημοσίου συμφέροντος χωρίς να θίγεται η αυτονομία του τραπεζικού συστήματος αλλά με ταυτόχρονη θέσπιση κανόνων διαφάνειας και δημόσιας εποπτείας και ότι αυτό θα ενσωματωθεί στο νομοσχέδιο που θα έλθει προς ψήφιση στη Βουλή.

Επίσης, αναφερόμενος στην μετενέργεια, είπε ότι διατηρείται ο θεσμός και διασφαλίζονται οι μισθοί και τα βασικά επιδόματα, όπως και ο 13ος και ο 14ος μισθός, ωστόσο πάντως ανέφερε ότι θα μειωθεί κατά 22% ο κατώτατος μισθός.

Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ επισήμανε ότι αν δεν προχωρήσει άμεσα ο ανασχηματισμός και ο εξορθολογισμός του επικουρικού ασφαλιστικού συστήματος, αυτό θα καταρρεύσει. Είπε ακόμα ότι το ΠΑΣΟΚ, με αίσθημα ευθύνης, ζητεί να προχωρήσει άμεσα η ανασυγκρότηση, ενώ υπογράμμισε εκ νέου ότι “δεν συζητάμε καν και είμαστε έτοιμοι για σπάσιμο οποιασδήποτε συζήτησης σε περίπτωση που θα υπάρξει η παραμικρή επίδραση στις κύριες συντάξεις.”

Ο κ. Μπεγλίτης διευκρίνισε ότι όταν λέει “σπάσιμο”, εννοεί τη συζήτηση με τον πρωθυπουργό, τονίζοντας πως μόνον ο πρωθυπουργός διαπραγματεύεται με την Τρόικα κι υπογραμμίζοντας εκ νέου ότι ο κ. Παπανδρέου αρνήθηκε να συζητήσει περαιτέρω μείωση των κύριων συντάξεων.

Τέλος ερωτηθείς από πού θα βρεθούν τα 300 εκατ. που λείπουν είπε ότι θα μπορούσε αυτή η ερώτηση να τεθεί στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ