O Αβραμόπουλος στη Figaro

O Αβραμόπουλος στη Figaro

 

 

«Χωρίς καμιά αμφιβολία, η οικονομική και κοινωνική κρίση θέτει σε δοκιμασία το πολιτικό μας σύστημα» αναφέρει ο υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Αβραμόπουλος, σε συνέντευξη του στη γαλλική εφημερίδα Le Figaro, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με το αν αποτελεί κίνδυνο η υποβάθμιση της κατάστασης της κοινωνίας για την πολιτική σταθερότητα.

 

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη:

 

Δημοσιογράφος: Πώς παρουσιάζεται η επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου μέσα στον Φεβρουάριο; Τι αναμένετε;

 

Αβραμόπουλος: Η επίσκεψη του Προέδρου Ολλάντ έχει υψηλό συμβολισμό. Ο ελληνικός λαός πέρασε και εξακολουθεί να περνά μεγάλες δοκιμασίες. Από το 2010, η ύφεση έχει φθάσει σε πρωτόγνωρο επίπεδο και έχει επιδεινώσει τις συνθήκες διαβίωσης σε βαθμό πρωτοφανή για τα δεδομένα της Δυτικής Ευρώπης. Επιπλέον, το αίσθημα της εθνικής αξιοπρέπειας έχει πληγωθεί από τις άστοχες δηλώσεις ορισμένων ευρωπαϊκών παραγόντων. Σε αυτό το πλαίσιο, η επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου συνιστά ισχυρή χειρονομία κατανόησης, αλληλεγγύης, και υποστήριξης απέναντι στον ελληνικό λαό. Επαναβεβαιώνει τους δεσμούς φιλίας των δύο λαών, που συνιστούν ένα από το θεμελιώδη συστατικά στοιχεία της ευρωπαϊκής μας οικογένειας. Αυτή η επίσκεψη ενθαρρύνει τις φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις στην Ελλάδα που αγωνίζονται ενάντια στη λυσσαλέα αντίσταση ορισμένων δικτύων συμφερόντων, που αντιπροσωπεύουν τις παθογένειες του παρελθόντος, προτάσσοντας την περιχαράκωση της χώρας και την απομάκρυνσή της από την ευρωπαϊκή διαδικασία.

 

 

Δημοσιογράφος: Το χρέος συνεχίζει να αυξάνεται. Πότε θα μπορέσουμε να πούμε ότι έχει πετύχει η διάσωση της Ελλάδος;

 

Αβραμόπουλος: Επιτρέψτε μου να αμφιβάλω για τη διατύπωσή σας. Βεβαίως, η μείωση του ΑΕΠ που προκλήθηκε από την ύφεση δημιουργεί την εντύπωση αύξησης του χρέους, εφόσον οι συγκρίσεις βασίζονται στην αναλογία χρέους προς το ΑΕΠ. Παρ’ όλα αυτά, η μείωση του δημοσίου ελλείμματος της Ελλάδος είναι εντυπωσιακή. Αυτή η επιτυχία ήδη συνεισφέρει στη συγκράτηση του χρέους. Πέρα από τα παίγνια των αριθμών, πρέπει να δει κανείς τα θεμελιώδη στοιχεία της ελληνικής οικονομίας. Η διάσωση της Ελλάδος μπορεί να έλθει μόνο μέσα από τη δραστική βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας της. Πρέπει να θυμηθούμε ότι η Ελλάδα έχασε το 31 % σε όρους ανταγωνιστικότητάς κόστους μεταξύ 2001 και 2009! Αυτή η απώλεια οδήγησε σε προβλήματα με τα οποία σήμερα βρισκόμαστε αντιμέτωποι. Ήδη μπορέσαμε να αποκαταστήσουμε το 75% αυτής της απώλειας λόγω των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Και βρισκόμαστε μόνο στην αρχή. Από τη στιγμή που η Ελλάδα θα καταστεί ισχυρά ανταγωνιστική σε διεθνές επίπεδο, θα αναδείξει τα τεράστια πλεονεκτήματά της: φυσικά και ανθρώπινα καθώς και το γεωγραφικό της πλεονέκτημα.

Η οικονομία της Ελλάδος είναι μικρή, χωρίς τα βάρη και την αδράνεια των μεγάλων χωρών, οι οποίες ήταν βιομηχανικές δυνάμεις στο παρελθόν. Ο ελληνικός λαός διαθέτει μια μεγάλη δυνατότητα προσαρμογής. Η Ελλάδα δεν θα αργήσει να ξαναγίνει μια χώρα πρότυπο για τη Νότια Ευρώπη, όπως το 1974, όταν είχε πρωτοπορήσει στον εκδημοκρατισμό αυτής της περιοχής της ηπείρου μας.

 

 

Δημοσιογράφος: Η υποβάθμιση της κατάστασης της κοινωνίας δεν αποτελεί κίνδυνο για την πολιτική σταθερότητα;

 

Αβραμόπουλος: Χωρίς καμιά αμφιβολία, η οικονομική και κοινωνική κρίση θέτει σε δοκιμασία το πολιτικό μας σύστημα. Μεγάλος αριθμός Ελλήνων εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους, δίνοντας την ψήφο τους σε ακραία κόμματα της Αριστεράς και της Δεξιάς. Αυτές οι αντιδράσεις αγανάκτησης δεν έχουν προς το παρόν ξεπεράσει το όριο ασφαλείας. Χάρη στη σοφία της ελληνικής κοινωνίας, το πολιτικό μας σύστημα επιδεικνύει ισχυρές αντοχές. Παρόλα αυτά οι κίνδυνοι είναι υπαρκτοί, ιδιαίτερα εξαιτίας του γεγονότος ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε μια περιοχή, η οποία είναι ευαίσθητη γεωπολιτικά. Για αυτό το λόγο, προχωράμε στην εξάλειψη των αδικιών και των παθογενειών που εκτρέφουν τον εξτρεμισμό. Και αυτό δεν είναι πάντα εύκολο όταν βρίσκεσαι αντιμέτωπος με βραχυπρόθεσμες μακροοικονομικές απαιτήσεις. Η διάσωση της Ελλάδος απαιτεί μια στρατηγική που δεν περιορίζεται στην οικονομία, αλλά εμπεριέχει διαστάσεις πολιτικές, κοινωνικές, ιδεολογικές και γεωπολιτικές. Και αυτή είναι μια πραγματικότητα, την πολυπλοκότητα της οποίας, έχουν αρχίσει να κατανοούν  οι εταίροι μας, στην Ευρώπη και το ΔΝΤ.

 

 

Δημοσιογράφος: Ποια υποστήριξη μπορεί να συνεισφέρει η Ελλάδα στη Γαλλία για την επέμβαση στο Μαλί.

 

Αβραμόπουλος: Η Ελλάδα θα συμμετάσχει στην αποστολή εκπαιδευτικής δύναμης, ο σχηματισμός της οποίας αποφασίστηκε σε ευρωπαϊκό επίπεδο, και αυτό παρά τις οικονομικές δυσκολίες της χώρας! Η ελληνική υποστήριξη όμως στη γαλλική αποστολή στο Μαλί ενέχει μια πολιτική και ηθική διάσταση που ξεπερνά μακράν την καθαρά υλική σκοπιά. Θα πρέπει να θυμηθούμε ότι οι Έλληνες έχουν μια μακρά παράδοση παρουσίας στην Αφρική από την Αρχαιότητα και η οποία ανανεώθηκε τους τελευταίους αιώνες. Οι Έλληνες θεωρούνται από τους αφρικανικούς λαούς ως οι πλησιέστεροι Ευρωπαίοι. Οι ιστορικοί δεσμοί, οι θέσεις της Ελλάδος απέναντι στις κρίσεις της αποαποικιοποίησης και η οικονομική δραστηριότητα της ελληνικής Διασποράς συνεισέφεραν σε μια ευνοϊκή εικόνα των Ελλήνων στην Αφρική. Συνεπώς η Ελλάδα συνεισφέρει με μια σημαντική ηθική εγγύηση στις γαλλικές προσπάθειες για την ειρήνη στο Μαλί.

 

 

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ