Με συμβιβασμούς η ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ

Με συμβιβασμούς η ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ 

Τον πρώτο γύρο διαφωνιών σε μία διαδικασία που θα διαρκέσει ως το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ έζησαν τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος που συνεδρίασε το Σαββατοκύριακο στο σινέ Κεραμεικός. Αυτός πάντως έληξε… αναίμακτα, αφού μετά από αμοιβαίες υποχωρήσεις και τελική συμφωνία στις βασικές πολιτικές δεσμεύσεις του κόμματος, ψηφίστηκε η πρόταση της πλειοψηφίας. Στην ψηφοφορία επί του εισηγητικού κειμένου πάντως, η «Αριστερή Πλατφόρμα» του Παναγιώτη Λαφαζάνη, επέλεξε το «λευκό». 

Νωρίτερα, τέσσερις από τις οκτώ προτάσεις της Αριστερής Πλατφόρμας τέθηκαν σε ψηφοφορία (διά ανατάσεως των χεριών), χωρίς πάντως να υιοθετηθούν από το Σώμα, αν και σε αυτήν για τα θέματα ιδιωτικοποιήσεων και την ανάγκη «επαναφοράς των δημόσιων περιουσιακών στοιχείων στην κοινωνική-λαϊκή ιδιοκτησία και αξιοποίηση», υπήρξε σχετική υποχώρηση και από την πλειοψηφία, υιοθετώντας τελικά την διατύπωση της διακήρυξης της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης προ μηνών. 

Οι υπόλοιπες προτάσεις που τέθηκαν προς ψηφοφορία, είχαν να κάνουν με:

• Θέματα συλλογικότητας και ειδικότερα, με την ανάγκη σημαντικές πρωτοβουλίες του κόμματος, όπως οι διεθνείς επαφές του Αλέξη Τσίπρα να αποφασίζονται συλλογικά στα όργανα. Στην ομιλία του ο Παναγιώτης Λαφαζάνης άσκησε δριμεία κριτική στην ηγεσία για το θέμα, υποσημειώνοντας ότι παρότι είναι κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, για τις συναντήσεις του προέδρου ενημερωνόταν από τον Τύπο, χωρίς να έχει προϋπάρξει σχετική συζήτηση ούτε στην Κεντρική Επιτροπή, ούτε στη Γραμματεία, ούτε καν στο εννεαμελές όργανο που έχει δημιουργηθεί. Αντίστοιχο περιεχόμενο είχαν οι ομιλίες των Δημήτρη Στρατούλη, Στάθη Λεουτσάκου και Αλέκου Καλύβη, στελεχών του Αριστερού Ρεύματος.

• Την «ανάγκη» να μη θεωρούνται σύμμαχοι Γερμανία, ΗΠΑ και ΔΝΤ, με τον ηγέτη της Αριστερής Πλατφόρμας εδώ να επιτίθεται στην ηγεσία και για την ρητορική της σε σχέση με την πολιτική Ομπάμα. 

• Την «κυβέρνηση της Αριστεράς» και τη συνεργασία των αριστερών δυνάμεων στο πλευρό της κοινωνίας. Εδώ, ακούστηκε έντονη κριτική από όλες τις πλευρές κατά της άποψης που διατυπώθηκε προσφάτως για συνεργασίες ακόμα και με μερίδα της «λαϊκής δεξιάς», ενώ τόσο για αυτό, όσο και για τη συζήτηση που γίνεται περί ενδεχόμενης συνεργασίας με τη ΔΗΜΑΡ αντέδρασε (πέραν από τα στελέχη της «αριστερής μειοψηφίας») ο Αλέξης Μητρόπουλος, η Σοφία Σακοράφα κ.α.

Για όλες, θεωρήθηκε τελικά ικανοποιητική η διατύπωση του κειμένου εισήγησης προς το όργανο που τελικά ψηφίστηκε, ενώ υπήρξαν και προφορικές διαβεβαιώσεις για το… αυτονόητο των περισσότερων εξ αυτών. Τόσο σε αυτό άλλωστε, όσο και στην εναρκτήρια ομιλία του Αλέξη Τσίπρα, υπήρχε η διαβεβαίωση για ακύρωση του μνημονίου και επαναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης, που αποτελεί «κόκκινο πανί» για την «αριστερή μειοψηφία» αλλά και ψηφισμένη απόφαση της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης. 

Επιπλέον, η «Αριστερή Πλατφόρμα» δεν ήθελε να «τραβήξει το σκοινί», φτάνοντας τα πράγματα στα άκρα και το κόμμα σε εσωτερική σύγκρουση, που θα μπορούσε να αποδειχθεί καταστρεπτική σε μία στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ «βάλλεται» πανταχώθεν, όπως εκτιμούν στο εσωτερικό του. 

Συμφωνήθηκε πάντως ότι απαιτείται ένας αποτελεσματικός επικοινωνιακός συντονισμός στο εσωτερικό του κόμματος -θέμα που έθεσε μεταξύ άλλων και ο Αλέξης Μητρόπουλος- αλλά και η ανάγκη το βάρος πια να πέσει στην κατάρτιση πειστικής εναλλακτικής πρότασης για την διακυβέρνηση του τόπου. 

Επαναπροσδιορίστηκε δε, ο χρόνος που θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η κατάρτιση των κειμένων για τις πολιτικές θέσεις και το καταστατικό του νέου κόμματος. Αυτός ορίστηκε να είναι το τέλος Μαρτίου, οπότε και θα προσδιοριστεί ο ακριβής χρόνος διεξαγωγής του ιδρυτικού συνεδρίου (πιθανότατα το καλοκαίρι), λαμβάνοντας πάντα υπόψη τις πολιτικές εξελίξεις.

Πηγή: real.gr

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ