Καταμέτρηση δυνάμεων στο ΣΥΡΙΖΑ

Καταμέτρηση δυνάμεων στο ΣΥΡΙΖΑ 

 

Ρεπορτάζ: Σκουρής Βασίλης

 

Σε καταμέτρηση δυνάμεων οδηγούνται Αλέξης Τσίπρας και εσωκομματική αντιπολίτευση στην συνεδρίαση της ΚΠΕ του ΣΥΡΙΖΑ το Σαββατοκύριακο, με μια πρώτη γεύση της αναμέτρησης να αναμένεται στη σημερινή συνεδρίαση της Γραμματείας.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις που επιβεβαιώνουν την επαναφορά της ΝΔ στην πρώτη θέση, τη σταθεροποίηση της κυβέρνησης και την ανακοπή του-όποιου-ρεύματος προς το ΣΥΡΙΖΑ επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο το κλίμα. Κλίμα που ήταν ήδη βαρύ στο εσωτερικό του κόμματος, μετά τις επισκέψεις σε Σόιμπλε και Ουάσιγκτον, αλλά και με τη γενικότερη στροφή της ηγεσίας προς τον λεγόμενο «κυβερνητισμό».

Η αριστερή εσωκομματική αντιπολίτευση, μπροστά και στη σφοδρή επίθεση που δεχόταν το κόμμα από την ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, αλλά συγκεκριμένα μέσα ενημέρωσης, σιώπησε, αλλά στα όργανα-και ενόψει του Συνεδρίου και της διαμόρφωσης των νέων εσωκομματικών συσχετισμών, στο εξής θα επιδιώξει την καταγραφή των δυνάμεών της.

Ήδη, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του Real.gr, στελέχη της Γραμματείας έχουν ζητήσει από την ηγεσία γραπτή εισήγηση για τα αποτελέσματα του ταξιδιού του Αλέξη Τσίπρα σε Σόιμπλε και Ουάσιγκτον, αλλά και τι υποστήριξε σ’ αυτές ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο πεδίο της αντιπαράθεσης και η θέση για διαμόρφωση «κυβέρνησης της αριστεράς», που αποφασίστηκε και στην τελευταία Συνδιάσκεψη, πλην όμως, ελλείψει πλέον και συμμάχων αφού ΚΚΕ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ αρνούνται, η ηγεσία εγκαταλείπει, ενώ το «Αριστερό Ρεύμα» και οι σύμμαχοί του επιμένουν. Ένα ισχυρό «Αριστερό Ρεύμα» που μέσω της ιστοσελίδας «Ίσκρα», προωθεί τις θέσεις του, ασκεί-έστω και προσεκτικά-κριτική στην ηγεσία για τις επιλογές της και συγκροτεί τις συμμαχίες του.

Χρησιμοποιεί την αντιπολίτευση;

Ο Αλέξης Τσίπρας, πάντως, δεν προτίθεται να σηκώσει το γάντι σ’ αυτή τη φάση και να συγκρουστεί ευθέως με την αντιπολίτευση, απλώς θα απαντήσει στην καταμέτρηση των δυνάμεων, έστω και αν κινδυνεύει και με «απώλειες» στο μπλοκ των «προεδρικών».

Η ηγεσία της Κουμουνδούρου, όπως άλλωστε, φάνηκε και από τη συνέντευξη χθες του Νίκου Παππά, διευθυντή του γραφείου του Αλέξη Τσίπρα, εκτιμά ότι η εσωκομματική αντιπολίτευση μπορεί να της φανεί και…χρήσιμη!

Πρώτον, προκειμένου να επιταχυνθεί η λεγόμενη «βίαιη ωρίμανση» του κόμματος.

Και δεύτερον, προκειμένου να πειστούν περισσότεροι για τη…γνησιότητα της στροφής του Αλέξη Τσίπρα.

Περιοδείες στην επαρχία

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, το επόμενο διάστημα, θα ξεκινήσει περιοδείες σε μεγάλες επαρχιακές πόλεις. Η Κουμουνδούρου, επίσης, θα στηρίξει τις κινητοποιήσεις, αν και αξίζει να σημειωθεί η χθεσινή έμμεση προτροπή του Αλ. Τσίπρα προς τους αγρότες να μην κλείσουν τους δρόμους.

 

Πηγή: real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ