Στη θέση του οδηγού Σαμαράς και Ν.Δ.

Στη θέση του οδηγού Σαμαράς και Ν.Δ.

Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΙΧΑΛΕΛΗ

Αν οι δημοσκοπήσεις, όπως λένε, είναι η φωτογραφία της στιγμής, τότε από τη μεγάλη δημοσκόπηση της MRB για τη Realnews προκύπτει ότι η συγκεκριμένη χρονική συγκυρία έχει… γαλάζιο χρώμα. Μετά από ένα δύσκολο «δημοσκοπικό διάστημα», τόσο η Ν.Δ. όσο και ο Αντώνης Σαμαράς δείχνουν να ανακτούν δυνάμεις και να «παίρνουν κεφάλι» όχι μόνο στην πρόθεση ψήφου, αλλά και σε άλλους κρίσιμους δείκτες, όπως η ικανότητα διακυβέρνησης και η καταλληλότητα για την πρωθυπουργία. 

Βεβαίως, όπως θα δούμε σε άλλες σελίδες, υπάρχουν… μεγάλα αγκάθια στην πορεία της κυβέρνησης, τα οποία απειλούν να την τραυματίσουν καίρια.

Η δόση άλλαξε το κλίμα

Φαίνεται, πάντως, ότι το θετικό κλίμα από τη διευθέτηση της εκκρεμότητας των δόσεων, αλλά και η αλλαγή κλίματος στο εξωτερικό έδωσαν την απαραίτητη ώθηση στον μεν Αντ. Σαμαρά να διευρύνει τη διαφορά του από τον Αλέξη Τσίπρα, στη δε Ν.Δ. να ανακτήσει την πρώτη θέση. Σε άλλη μια δημοσκόπηση προκύπτει ότι οι πολίτες διαφοροποιούν τη στάση τους έναντι του Αντ. Σαμαρά, αξιολογώντας τον «καλύτερα» απ’ ό,τι την κυβέρνησή του!

Από την πρόθεση ψήφου, πέραν της πρωτοπορίας της Ν.Δ., αναδεικνύεται η σταθεροποίηση της Χρυσής Αυγής στην τρίτη θέση, αλλά και η «προσγείωση» των ποσοστών του ΠΑΣΟΚ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Αναλυτικά, τα ποσοστά στην πρόθεση ψήφου είναι: Ν.Δ. 23,1%, ΣΥΡΙΖΑ 22%, Χρυσή Αυγή 9,2%, ΠΑΣΟΚ 5,5%, Ανεξάρτητοι Ελληνες 4,9%, ΔΗΜΑΡ 4,4%, ΚΚΕ 4,3% και Οικολόγοι 1,7%, ενώ η αδιευκρίνιστη ψήφος φθάνει το 21%. Ενα σημαντικό εύρημα της δημοσκόπησης προκύπτει από την «ανάγνωση» των συσπειρώσεων των δύο κομμάτων. Οπως θα δείτε στα σχετικά γραφήματα, τόσο η Ν.Δ. όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν τη μεγαλύτερη μετακίνησή τους προς τη Χρυσή Αυγή, με 7,3% και 4,5% αντιστοίχως!

Στην ικανότητα διακυβέρνησης η Ν.Δ. «ανοίγει» την ψαλίδα της διαφοράς έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στο 4,6% (σε σύγκριση με το 1,8% της μέτρησης του Σεπτεμβρίου 2012). Παράλληλα, ο Αντ. Σαμαράς δείχνει να εδραιώνεται στην πρώτη θέση της καταλληλότητας για την πρωθυπουργία με ποσοστό 44,4%, έναντι 26,5% του Αλ. Τσίπρα. Τα αντίστοιχα ποσοστά τον περασμένο Σεπτέμβριο ήταν 39,3% και 28,4%.

 

Διαβάστε σε PDF αναλυτικά το Α’ μέρος της δημοσκόπησης

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ